tisdag 18 augusti 2009

Alla frågar om frukosten!

Var tredje fråga undertecknad svarar på i olika forum samt vid mina holistiska helhetskonsultationer, handlar om hur man skall kunna behålla den kära grötfrukosten! Om man vill äta en makrofördelning som speglar ens metaboliska typ (för en Nordbo inom intervallet 60-80 % av energin/näringen från fett och protein samt 20-40 % från "glutenfria" kolhydratkällor), dvs. 60-80/20-40 måste man turboladda gröten lite granna.

Delar här med mig ett av mina bästa havregrynsgröttips:

Recept_Dettners Specialgröt
En härlig fett-, bär- och proteinberikad gröt som du kan variera morgonmålen med. Dock inte varje dag, bara någon gång i veckan, det är ju som bekant lite mycket havregryn och tunt med protein och fett i den. Komplettera gärna med ett kvarglömd lammfärsbiff om du vill stå dig till lunch ;-). Obs! De flesta glutenintoleranta tål havregrynsgröt riktigt hyfsat, det finns nämligen inget gluten i havre. Motsvarande ämne i havre heter avenin och är inte riktigt så svårt för vårt immunförsvar att acceptera som gluten enl. min erfarenhet.

För en normalstor portion
1 dl Havregryn
2½ dl vatten
1/3- ½ tsk havssalt
½ skivad banan
1 helt ägg
20-40 gram ekologiskt smör
Kanel
Lite frysta bär och hackade nötter att strö på toppen ihop med en stor klick smör som sakta flyter ut, mmm.

Gör så här:
  • Häll havregrynen i en kastrull med 2½ dl kallt vatten.
  • Koka nästan upp, dra sedan ner värmen så det nästan kokar.
  • Efter någon minut skivar du i bananen och strör på lite kanel och ”saltar med havssalt”
  • Rör om ofta med en trägaffel eller visp.
  • Efter ytterligare någon minut knäcker du i ett ägg (både gulan och vitan), rör om direkt så inte vitan hinner koagulera.
  • Slutligen skär du ner bitar av din 30 grams smörskiva och rör sakta om tills gröten är slät och fin.
  • Smaka av mer mer salt och kanel om det behövs.

Servera med smörklickar, hackade nötter och lite frysta bär på toppen av gröten. Ät direkt!

2 kommentarer:

  1. Wow... samma Powergröt som jag kör!! Funkar grymt bra, man står sig enormt länge, jag har tipsat ngr elit åkare i längdskidåkning som var lite skeptiska mot detta, kommer jag att vara mätt längre etc. nu är dom som jag fulla av energi under hela f.m fram till lunch!!! Prova själva så får ni se!

    SvaraRadera
  2. Tack O.S. Oavsett vilken idrott du sysslar med, så tjänar du på att äta enligt din metaboliska typ, dvs. 60-80 % av energin/näringen från fett och protein och resterande 20-40 % från kolhydrater (för en nordbo, företrädesvis minimalt processerade, ekologiska och utan gluten/gliadininnehåll m.m.).

    Ovanstående kan förvåna, och förvånar, både en och annan långdistansidrottare i vårt avlånga långdistans och kolhydratförlovade land! Bästa sättet att få veta sanningen är att prova själv i minst en månad. -Varför en månad? Jo, det tar ett litet tag, innan din kropp (dina celler/mitokondrier)ställer om sin extracellulära och intracellulära miljö att konvertera mera fett och protein till energi (ATP) än kolhydrater, dvs. bli mera fett- och proteindriven.

    Den 22 september föreläser Frank Nilsson, författaren till den utomordentliga boken "Istället för doping" på Kroppsinvest Institute i Ronneby. Ni som läser detta och blir intresserade, hör av er och boka plats redan nu på 0457-14500. det finns bara 45 platser till förfogande ;-)

    SvaraRadera