fredag 7 maj 2010

LCHF i stan, bra, men jag passar!

Det vankas LCHF-kostföreläsning i Ronneby. Tänkte preppa er lite och delar därför med mig av en sekvens av en intervju jag givit i en vetenskaplig tidskrift alldeles nyligen, idag faktiskt.

Artikeln kommer att handla om metabolisk typning, dvs. hur jag/vi professionellt tar reda på vilken generell och sedemera fininställd mix av makronutrienter m.m. du som individ skall/bör äta för att kunna bygga långsiktig hälsa och maximera din prestationsförmåga, dvs. stoppa i dig rätt käk!

"...Det som påverkar din metaboliska typ, eller det du skall äta om dina celler fick bestämma, har med din genetiska härkomst, din individuella förmåga och hastighet att omsätta föda, ditt autonoma nervsystem och dess balans mellan den sympatiska och parasympatiska inriktningen, din sysselsättnings- och träningsnivå, skiftande årstider, klimat, dygnsvariation, näringsstatus, miljömässiga förutsättningar och mycket, mycket annat att göra. Det finns ingen diet som passar alla, det finns bara koncept som vill få människor att tro att en viss namngiven diet passar alla.


Din metaboliska typ är sålunda inte skriven i sten! Din metaboliska typ, eller enklare den kvalité, volym och mix dina celler vill att du skall stoppa i munnen, är bara en huvudinriktning. Under din generella metaboliska typ finns en mängd olika nivåer och individuella skillnader. En nordbo med nordeuropeiska gener har en generell metabolisk typ enligt modellen 70 % +- 10 % av sin näring från huvudsakligen animaliskt protein och fett samt 30 % +- 10 % från kolhydrater.

Detta är inte så konstigt om man betänker hur årstiderna, klimat, biotop, fauna och flora påverkar födoämnestillgång och därmed födoämnesval. För eskimåfolk med eskimågener och eskimåklimatanpassning enligt ovanstående resonemang gäller andra procentsatser, för medelhavs- och ekvatorialpopulationer ytterligare andra procentfördelningar mellan kostens makronutrienter för att bejaka både den generella inriktningens behov och den enskilda individens optimala mix."

Ni som skall på LCHF-föreläsning på lördag på Ronneby Brunn, ha ovanstående i baktanke när vågorna går höga och diskussionerna börjar svalla. Det är mycket bra att man lär folket att bli av med fetträdslan, lär oss att äta naturliga och minimalt processerade fetter och slår hål på de statsfinansierade lögnerna om fett, men vi får aldrig glömma helheten när vi fokuserar på delarna... Budskapet och inriktningen i LCHF är riktigt bra, men inte fullständigt enligt mitt sätt att se det! Man har inte riktigt koll och/eller fokus på den biokemiska individualiteten, vikten av att det bör/skall vara ekologiskt, den metaboliska glidningen mellan individer och populationer samt att man inte kan ge alla samma råd.

Det är dock 10000 gånger bättre än att behöva lyssna på statsfinansierad bygga ohälsoretorik a la professorerna tjäna pengar på fetmapiller och Mc donaldspengar. På tal om professorer, det har kommit ut en läsvärd bok av en riktigt juste tänkande sådan, "Ät upp till bevis!" heter den och är skriven av Prof. Fredrik Nyström. Han är riktigt bra faktiskt, lite trångsynt dock gällande kravet att allt måste dubbelblindtestas för att vara vetenskapligt, men det får man ta, det mesta är helt ok och stöter en dolk mitt i bröstet på de statsfinasierade lögnerna om kost. Själv hade jag tänkt gå på helgens LCHF-föreläsning, men stannar hemma och lever som jag lär när man jobbat lite för hårt under några månader, skickar en kollega, totalvilar alltså i helgen! -hej på er!

2 kommentarer:

  1. Väl talat - eller snarare skrivet.
    Just det här med människors varierande insulinkänslighet glöms ofta bort i debatten. Tyvärr är det nog svårt för många numera att etablera en sådan "dialog med magen" som man måste ha för att hitta sin kostmix, men när man väl hittar rätt är det guld värt.

    SvaraRadera