lördag 24 december 2011

God Jul med Ketonkroppar!

Hej allesammans, tänkte ge er en tänkvärd julhälsning så här i fett- och proteinfyllda julbordstider ;-)!

Våra förfäder hade inte alltid tillgång till kolhydratrika livsmedel, dvs. frukter, rötter, bär och lite senare i evolutionen alla möjliga sädesslag, spannmålsprodukter typ. julgröt, raffinerat socker och läsk. Det var tom så att det kunde gå både dagar, veckor och ibland månader utan "tillräcklig tillgång" på kolhydrater, dvs. livsmedel med övervägande andel näring och energi från enkla sockerarter till komplexa kolhydrater.  

Observera att bakom uttrycket "tillräcklig tillgång" gömmer sig en hel föreläsning om hur mycket energi, näring och livsenergi som bör komma från kolhydrater i förhållande till sin individuella metaboliska typ för att skapa, vidmakthålla hälsa och optimal organ/organismfunktion m.m.

Eftersom Homo sapiens överlevt många av evolutionens/eliminationens nycker, betyder det att det lagrats multipla lösningar på mängder av olika existensiella utmaningar. Därav finns det flera olika system kroppen kan använda utifrån hur den aktuella utmaningen eller externa miljön föreskriver. Ur långvarig kolhydratfrånvaro eller "kolhydratbrist" skapade vår organism ett delsystem, där vår lever kunde ta proteinmolekyler från både muskler och/eller från maten vi äter och via glukoneogenes konvertera protein till glukos.

Din kropp och vissa av dina leverceller kan nämligen skapa energi i form av ketonkroppar via en process som kallas ketos. Under denna process, som går att förklara hur krångligt som helst, används bl.a. fett som bränsle. Dessa ketonkroppar används av dina övriga organ och celler som ett av fyra olika möjliga bränslen för dina muskler och olika organsystem. Ketonkroppar lagras inte, ex. som socker i form av glukogen, de cirkulerar i blodbanan. Du kan sägas vara i "ketos" när det sker en långsam ackumulering av ketonkroppar i din kropp.

På detta sätt kunde våra förfäder och även vi idag, klara allt från svältsituationer till perioder med mycket låga i förhållande till vad vi genetiskt anpassat oss till. Det går nämligen att anpassa sig till väldigt många olika energikällor och konvertera dessa till användbara energiformer, beroende på omständigheterna.

Idag kan vi koppla på detta ketonkroppsskapande system viljemässigt, genom att äta en kost som mer liknar det vi faktiskt genetiskt anpassat oss till genom evolutionen (det betyder INTE senaste 50-100 åren, dvs. det nästan patetiska uttalandet, "-pasta det har vi ju alltid ätit, det är ju basmat", räcker inte till som faktaunderlag när vi pratar human genetisk anpassning via urval, mutation och elimination"). Dvs. vi kan förskjuta procentfördelningen mellan de olika makronutrienterna kroppen använder som bränsle (energisubstrat) till en fördelning som förskjuts en aning åt fett och protein.

Genom att äta "mer fett och protein" än vad vi normalt gör* kan vi nämligen nå vår evolutionära idealvikt +-3 kg, även utan att träna om man så vill. Att nå denna idealvikt, kallas oftast i vårt samhälle för att "banta", vilket är ett helt missvisande begrepp eftersom det underförstått innebär att man antar en "tillfällig kostförändring". Att nå och vidmakthålla sin "idealvikt" kräver tvärtom, en anpassning till den kost och den livsstil dina gener förväntar sig.

*Genomsnittligt äter svensken ca 60-70 % av sin energi och näring från kolhydrater och bara 30-40 % från protein och fett. Detta är den enskilt största boven bakom vårt västerländska metabola syndrom och ganska långt ifrån den fördelning vi borde äta som Nordeuropéer, nämligen 70 % +- 10 % från protein och fett och resten 20-40 % från kolhydrater.

Så, om du äter lite mindre av potatisen, julgröten, vörtbrödet och bara dricker ett glas med julmust och sedan återgår till rent friskt härligt vatten samt koncentrerar dig på salladerna och de kalla och varma rätterna från animaliska källor, kan du se det som början av din konvertering till en aning mer balanserad diet i förhållande till din metabola typ. Dvs. äta gott, må bättre, slippa spännmage, hålla dig vaken hela julkvällen och ändå närma sig sin idealvikten, oftast nedåt! God jul och gott nytt år

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar