tisdag 28 augusti 2012

Okunniga powerträningsupplägg skördar offer!

Det är augusti månad och de flesta lagidrotter med högsäsong höst-vinter-vår, hoppar i vanlig ordning från alldeles för höga plintar, över för höga häckar och kör vansinniga kombinationer av träningsupplägg, t.ex. uthållighetsträning och styrka först och power som avslutning eller lika många set (volym) av benpowerövningar som man tidigare körde benstyrkeövningar. Inte bra.

Det krävs en mycket bra utvecklad inre, yttre och integrerad bål OCH ben-bål-armstabilitet för att kunna tillgodogöra sig och genomföra powerträning utan onödigt stora skaderisker. Det betyder att man tyvärr måste göra uppbyggnadsjobbet klart INNAN man kan daska på med flashiga powerövningar. Dvs. hela kedjan från flexibilitet, mobilitet och stabilitet till styrka i tre plan för alla leder som en enhet i vissa givna rörelsemönster!

 Knästående framåtbollrull integrerar arm-bål med ben-bålstabilitet 
via den viktiga stabiliseringen av mittsektionen i sagitalplanet! Svårare och mycket 
viktigare än man tror!

Powerträning är mycket krävande och kräver bra förberedda kroppar som sakta men säkert exponerats för power, dvs. allt högre effektutveckling på allt kortare tid eller med högre hastigheter. Allt annat än korrekt förberedda kroppar kommer förr eller senare att resultera i överansträngningar, inflammatoriska reaktioner, muskelruptuer, senrupturer, stressfrakturer och mycket mera. Som naprapat har jag mycket att göra med dessa skademönster i augusti månad, parallellt med alla söndriga Cross Fit-utövare förstås.

Personer/spelare som knappt kan stabilisera sina egna leder över varandra i något som vi kallar "en obruten kraftkedja", skall INTE hoppa från höga plintar, över höga häckar eller med extra vikt på axlarna, dom skall BACKA BANDET och fixa en fysik som kan dra nytta av powerträning, "inte gå sönder av powerträning". Att inte klara att bibehålla en obruten kraftkedja innebär att kroppen vid landningsfasen hamnar i en excentrisk bromsrörelse där man inte klarar att deaccelerera de olika kroppsdelarna utan att "läcka" och därmed hamna i mycket olämpliga ledpositioner! Man blir således tvungen att transferera kraft i ligament, senor och muskler i ofördelaktiga vinklar eller katastrofala alternativa rörelsemönster.


 "Drop jump", BARA för dem som byggt en hållbar och belastningstålig kedja av stabilitet i tre plan samt sakta förberett kroppen för allt större och snabbare kraftutveckling!

Styrka och power kräver INTE bara olika nivå att tåla dynamisk belastning! Styrka och power kräver HELT OLIKA PERIODISERING, dvs. helt olika volym (mängd, set, rep) av träning för att
  • maximera effekt och superkompensation 
  • och minimera överträning och kronisk katabolism, dvs. skaderisk! 
Om vi som kollektiv fortsätter trenden att träna powerperioderna med oförberedda kroppar, med övningar som skjuter över målet, med tvivelaktig ordningsföljd och dessutom göra det med lika stor volym som man tidigare körde styrka, blir det tyvärr fullt i fler idrottsmedicinska väntrum!

4 kommentarer:

  1. Mycket mycket kloka ord! Men om man tillhör gruppen: elitidrottare som kan vill å vet mycket, men inte tillräckligt å allt... då gör man det bästa man vet å ofta leder det till succé, å ibland till ..som du skriver idrottsmedicinska väntrum..
    När finns chansen för fler att ta del av er elit-fond? NI på stac har så himla mycket kloka å bra träningsmetoder som jag är väldigt imponerad och intresserad av! Tack för allt klokt jag hittils kunnat läsa! /Kerstin

    SvaraRadera
  2. Följer alltid din blogg med intresse. Nu undrar jag över din kommentar med "söndriga Cross Fit-utövare". Kan du inte utveckla vad de "gör för fel" mvh Karin

    SvaraRadera
  3. Riktigt bra inlägg Joakim, håller med till 100%. Folk är alldeles för ivriga att gå direkt på den "häftiga" träningen som man sett i någon Under Armor-reklam eller crossfit-klipp på youtube. Personer utan grundläggande stabilitet, bålkontroll eller rörlighet ställer sig och kör avancerade styrkeövningar i rask takt för att det ska vara så "jobbigt" som möjligt. Ser det dagligen i mitt jobb, både ute på golvet och inne i gruppträningssalarna. Problemet som jag ser det, är inte att lära folk att träna rätt och bygga en grund, utan att få folk att först förstå att de tränar felaktigt. De vet ju helt enkelt inte att de gör fel. Däremot tycker jag det är direkt skrämmande att se den låga kompetensen på många "tränare" i lagsporter till och med på hög nivå...

    SvaraRadera
  4. Väldigt intressant inlägg. Och måste erkänna att jag tillhör dem som faller för frestelsen att "nu jäklar måste jag få fart på kroppen". Suttit o blivit lockad av youtube-klipp om crossfit och känner att jo, det är skulle jag vilja göra. Jag är inte speciellt otränad innan, i den bemärkelsen att jag arbetar med mycket kraft dagligen, då vi bor o lever på en gård med den fysik som krävs där.
    Funderar på det du skriver att det är viktigt att bygga upp en grundstyrka i kroppen innan man kör hårt. Har du några bra tips på hur en sådan uppbyggnad kan se ut?
    Mvh Ulrika

    SvaraRadera