lördag 24 november 2012

Skärpning! -Kvalificera era adepter för tuffare träning!


På STAC Idrottsmedicin & Naprapatmottagning har vi ganska bra koll på hur det ser ut på skadefronten i idrottssamhället eftersom vår kundkrets innefattar allt från yttersta världselit inom ett 30-tal idrotter lokala lagidrotter, elitmotionärer, sällanmotionärer samt yrkesmän och yrkeskvinnor från hela Norden. Man kommer till oss inte bara för att vi löser svåra idrottsmedicinska problemställningar utan för att vi hjälper individer att bygga belastningstålig fysik från grunden och hela vägen upp till världens bästa resultat, VM-guld och OS-medaljer.


Svensk idrott och dess stora skadebekymmer har många orsaksfaktorer.
  • En stor faktor är "usel härdning via vanlig lek, bus, spontanidrott och utomhusaktivitet under barn- och ungdomsår", vilket ger allt sämre rustade vävnader för att tåla stora kraftuttag under korta tider eller med hög upprepning.
  • En annan är våra allt vansinnigare kostvanor med mängder av halvfabrikat, kolhydrater vi inte tål, läsk, godis och billig snabbmat med låg näringsdensitet. Detta resulterar ofelbart i allt sämre kvalité på vävnad, dvs. sjunkande vävnadstålighet och förväntad hållfasthet.
  • En annan är dålig idrotts- och träningsutbildning i HUR man bygger upp en kropp att tåla SIN idrott, dvs. vilken flexibilitet, stabilitet, balans, koordination och styrka som krävs för att ta sig igenom karriären med en bra belastnings- och träningstålighet.
  • Det finns många flera, men jag nöjer mig där och redogör nedan om en tråkig tendens som är gemensam och allmän, nämligen tron att man kan träna vad som helst utan att kvalificera atleterna för den aktuella träningsnivån... Jag vill påpeka att ingen gör fel med vilja och att det nästan alltid beror på bristande kunskap, utbildningsnivå, stress, brist på röd tråd och gamla kopierade träningsprogram.
Framtiden ser mörk ut för svensk idrott OM vi inte skärper till oss som tränarkår och inser att vi måste skaffa oss bättre grundutbildning i hur man bygger idrottskroppar från grunden. Ett vanligt exempel på inkompetent implementering av träning är hög volym av exempelvis hoppträningspass, högtaxerande kraftutveckling med krav på maximala accelerationer och hastigheter med eller utan tilläggsbelastningar  för individer som varken kan bromsa eller accelerera vare sig sin egen kroppsvikt eller tilläggsbelastningar med bibehållen ergonomisk kroppshållning eller korrekt supportad ryggrad.
  • Powerträning kan INTE introduceras av vem som helst, för vem som helst!!!
Idag skadar vi nästan flera individer än vi bygger upp, inte bara i powerkonverteringsfasen utan redan i den grundläggande styrketräningsfasen! Är det så jä..a bra, egentligen? Givetvis inte, styrketräning för ovana eller unga adepter skall starta med en väl tilltagen adaptationsfas med låg intensitet (låga vikter/belastningar) och krav på samtidig balans, koordination och progression i form av ökande komplexitet.
  • Det tar minst två år att steg för steg bygga upp en individ med korrekt periodiserad styrketräning, för att på ett bra och effektivt sätt kunna tillgodogöra sig och tåla framtida powerträning, punkt!
Många pratar om power, snabbstyrka, explosivstyrka och plyometriska övningar, få vet vad som krävs i  form av flexibilitet, neuromuskulär rekryteringsförmåga, inre och yttre bålstabilitetskapacitet samt relativ styrkenivå i relevanta rörelsebanor för att kunna hantera, supporta och säkra denna höga belastningsprofil i alla kroppsdelar!
  
Många pratar power, få pratar om HUR MYCKET träningens volym måste minska beroende på vilken del eller spektra av det gigantiska träningsområdet power man avser.

Många pratar power, få pratar om VILKEN power man måste träna i förhållande till relevanta kontakttider, draglängder, accelerationsvärden, hastigheter som verkligen gäller för "stora resultat" och världselit.

Många pratar om power, få vet HUR man periodiserar och designar powerträningsfaser! 

Anledningen till att man måste veta "mycket bredare och djupare" när man kommer till powerträningsfasen är lika viktig som enkel. 
  • Det finns inge utrymme för MISSTAG när det gäller att stressa vävnader med de största belastningarna och de snabbaste kraftutvecklingstiderna. Man MÅSTE VETA hur man periodiserar (kort- och långtidsplanerar) powerträning för att inte övertaxera vävnad! 
  • Kraftfullt övertaxerad vävnad (oavsett om det uppkommer som en ackumulerad eller momentan effekt) leder till ganska allvarliga överträningssyndrom som inte sällan inbegriper vävnadsbrott av olika slag såsom stressfrakturer, avslitna muskelfästen (avulsionsfrakturer), muskelrupturer, kotkompressioner, reducerad diskhöjd, diskprotrusioner (diskbuktningar) och diskbråck (diskkollaps).

Vi måste lära oss mera om hur man kvalificerar (kollar om man är mogen för en viss träningsnivå) och bygger upp individer att tåla tuffare träningsnivåer såsom maxstyrketräning och powerträning. På bilden ser ni Sofi Flink (STAC Elitfondadept, JVM Guld Spjut 2012) bli kontrollerad/coachad i en av många bål- helkroppssäkringsövningar "Knästående framåtbollrull på swissboll" av Tina Runesson (STAC Elitfondadept, 5.90 m längdhoppare).

När man är kvalificerad för en viss träningsnivå, startar man ändå med en kortare adaptationsfas för att förbereda allt från ben-, muskel- och senvävnad till nerv- och hormonsystemsystem, vad som komma skall! Att träna och testas med powerövningar är en mycket viktig del av träningen för alla poweridrottare. PÅ bilden ser ni Enbens "Drop Jump" utfört av Sofi Flink.

15 kommentarer:

  1. Hej!

    Ja så här kan det se ut runt om i landet. Det som oroar mig mest är den hoppträning som genomförs i landet på aktiva som inte är mottagliga för denna typ av högintensiv träning. Detta innan man byggt upp en kropp som ska tåla elitträning. Den avgörande faktorn för att kunna utveckla höga effekter(power)är att maximalstyrkan i benen är fullt utvecklad för den gren som man ska bli bra på. De flesta av våra idrotter utförs även på ett ben i taget men man tränar på två. En bens träning är i första hand höft och bålstabilitets träning. Och här bör man ha en mycket högt utvecklad styrka innan man kan börjar ge sig på högintensiva hopp.

    SvaraRadera
  2. intressant, vilka böcker skulle du rekommendera som handlar om prestationsträning för ungdomar och idrottare ?

    SvaraRadera
  3. Kolla min hemsida där finns en hel del om ungdomsträning och elitträning www.riggberger.dinsstudio.se

    MVH

    Kenneth

    SvaraRadera
  4. Det finns inte så många böcker jag kan skriva under på, MEN "Träningslära för idrotterna" av Hallén, Ronglan är faktiskt en riktigt bra generell överblick gällande de OLIKA kravprofilerna för OLIKA idrottsinriktningar http://www.bokus.com/bok/9789186323127/traningslara-for-idrotterna/ är faktiskt riktigt bra, liksom "Total training for young champions" av Tudor Bompa http://www.bokus.com/bok/9780736002127/total-training-for-young-champions/. det absolut bästa valet att lära sig träna både unga individer och fysik från grunden, är att gå STAC Grundtränare och ta del av vår erfarenhetskunskap blandat med den senaste idrottsmedicinska forskningen.

    SvaraRadera
  5. For example, if your face is round, you do not choose the clothing whixh is the round neck.
    You may discover that your child's skin is highly sensitive
    and you may need to look carefully at all aspects of
    ylur routine and products. The elderlly woman should not select the
    cloth which color is too single.

    Visit my homepage; ชุดคู่รัก

    SvaraRadera
  6. What's up, I read your blogs like every week.
    Your story-telling style is awesome, keep up the
    good work!

    Also visit my blog post Best Magic Submitter Review

    SvaraRadera
  7. I have learn a few good stuff here. Certainly price bookmarking for revisiting.
    I wonder how much effort you set to make such a fantastic informative website.


    my blog post ... locksmith training course

    SvaraRadera
  8. Howdy! This blog post couldn't be written much better! Reading through this post
    reminds me of my previous roommate! He always kept
    preaching about this. I will forward this article to him.
    Fairly certain he will have a great read. Thank you for sharing!


    My blog post; Chemist Direct Healthcare Products

    SvaraRadera
  9. I have read so many content on the topic of the blogger lovers however this article is really
    a pleasant piece of writing, keep it up.

    Here is my website - last minute hotel deals boston airport

    SvaraRadera
  10. Okaʏ; soo noѡ yoս have no doubt beеn taught some things by thе ρoint eѵeryone reach
    tɦіs degree off սse (loօk. I cօuld realistically fiddle ԝith for
    hours on еnd uѕing one sport yеt still you shouldn't
    obtain a online axcomplished nicely. spider solitaire ѡill come іn differеnt modifications ɑnd variοuѕ
    levels.

    Herе is mу ƿage free solitaire game download

    SvaraRadera
  11. This herb should be used cautiously because of the strength,
    but it will effectively empty your bowels. Since
    you're not taking in stable meals, your system is going
    to have to have a bit of aid in purchase to reach this approach.
    Constipation refers to a health condition when fewer bowel movements
    are occurred than it should be.

    my web-site; laxative

    SvaraRadera
  12. Nicе answeers in retuyrn of this matter wth fіrm arguments and telling all regarding that.


    Revіew myy webpage - blogging site

    SvaraRadera
  13. Hi there, just became alert to your blog through Google, and found that it's truly
    informative. I am going to watch out for brussels.
    I will appreciate if you continue this in future.
    Lots of people will be benefited from your writing. Cheers!


    Have a look at my site - asian Massage central london (rv4x4.com)

    SvaraRadera
  14. Hello just wanted to give you a quick heads up. The text in your article seem to be running
    off the screen in Chrome. I'm not sure if this is
    a formatting issue or something to do with web browser compatibility but I
    thought I'd post to let you know. The design and style look great though!
    Hope you get the issue resolved soon. Kudos

    Feel free to surf to my page :: activities on long island

    SvaraRadera
  15. "Physically I feel better today than I did in my 30s," she ѕaid.
    d og reseptbelagte midler mens mindre hudproblemer κan bedres med produkter som ikke еr
    reseptbelagte og som b. Іf ѕomeone іs allergic tߋ nickel tɦey
    might opt for gold plated braces ԝhich ɑre non alergenic.


    Visit my web blog ... weight loss books not eating dinner to lose weight

    SvaraRadera