tisdag 24 november 2009

5 av 6 knäledsoperationer är inte motiverade!

"10 000 knäleder opereras i onödan. Den offentliga sjukvården lägger mångmiljonbelopp varje år på behandling som inte gör nytta", skriver Svenska Dagbladet i dagens tidning.
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_3838033.svd

Hej på er alla trogna läsare av denna blogg (500-1000/dag), jag har haft väldigt mycket jobb och föreläsningsförberedelser senaste dagarna, så jag fick kapa bloggandet några dagar! Men nu är jag tillbaka i full fjång och börjar med att referera något vi alla borde ta på lite större allvar! Igår presenterade nämligen sveriges kommuner och landsting (SKL) samt Socialstyrelsen för fjärde året de öppna jämförelserna av kvaliteten ocheffektiviteteni svensk sjukvård. Jämförelserna gäller vårdens alla steg, inte bara ortopedi och knäoperationer.

Det sämsta och mest skrämmande resultatet är den usla effektiviteten och nyttan av knäartroskopier på patienter (individer) över 40 år. "varje år utförs 12 000 operationer av denna typ i Sverige och av dem anses minst 10 000 inte ge någon som helst nytta för patienten, snarare tvärtom!"

Även den s.k. stadsfinansierade vetenskapen visar att det är bättre att fokusera på att återskapa nedsatt funktion än att hoppas på en artroskopi...

"Det finns hur många vetenskapliga studier som helst som visar att titthålskirurgin för den här patientgruppen (40 +) inte ger några förbättringar. Däremot skulle patienterna behöva sjukgymnastik och regelbunden träning (läs återskapa funktion, stabilitet, belastningstålighet etc., dvs. inte vilken terapeut som helst utan någon som kan coacha människor att fixa detta), men det är inte lika kul att ordinera för operatören. Istället utförs ett ingrepp där man tar onödiga risker som kan ge patienterna infektioner som de annars inte skulle ha fått, säger överläkare Göran Garellick på ortopedkliniken på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg."

Tillsammans med Leif Dahlberg Professor i ortopedi har Göran Garellick granskat hur behandlingsmetoden använts under 2008. Deras slutsats är att 5 av 6 operationer inte är motiveradeoch därför inte bör utföras!

Ja, vad säger man! För undertecknad var informationen vardagsmat men ett välkommet bevis och erkännande från våra opererande kollegor på att det vi sysslar med är att primärt rekommendera vid knäbesvär och även det mest sammhällsnyttiga sättet att "fixa knäfunktion" och reversera uppkomna besvär.

Detta gäller inte enbart knäoperationer mina vänner!!! Det gäller lika mycket axel-, handleds- och ländryggsoperationer, men med andra proportioner än ovan nämnda siffror. Kul att vi kommit en bit på vägen i erkännandet av varandras kompetenser. När skall vi alla i denna hjälparbransch, kallad svensk hälso- och sjukvård, förstå följande självklarheter:
  • Man kan inte operera fram funktion,
  • man kan inte operera fram bra programvaror,
  • man kan inte operera fram bra balans och koordination,
  • man kan inte operera fram bra neuromuskulär funktion,
  • man tränar fram en bra fungerande knäled, handled, axelled och ryggrad.

Ibland kan det behövas ett kirurgiskt ingrepp, ibland är det absolut nödvändigt och enda lösningen för att komma vidare med träningen och nå vissa mål att operera/rekonstruera, då kan man med förtroende vända sig till våra operatörer, dom är oftast grymt duktiga. Det tar dock inte bort behovet av att träna upp och skapa funktion i området, tvärtom det ökar eftersom ingreppet i sig skapar nya reflex-, skydds- och kompensationsmönster!

Att rehabilitera ett knä är ingen liten sak och lämpar sig främst för experter med intresse för funktionsåterskapande eller korrektiv, funktionell träning. Det innefattar oftast:

  • En noggrann genomgång, neuromuskulär restaurering och manuell behandling/smärtreflexnormalisering m.m. av den aktuella knäleden/knälederna,

  • en nyprogrammering och återuppbyggnad av din förmåga att säkra din mittsektion/bålstabilitet för att utgöra en stabil bas för dina ben,

  • en integrering av din förmåga att säkra och stabilisera bäcken, höftleder, knäleder och fotleder som en dynamisk enhet både statiskt och under förflyttning samt

  • lokal stabilitets-, balans-, styrke- och gren-/yrkesspecifika "del- och helkroppsknäövningar" i relevant miljö och med relevanta belastningsprofiler!

Så tänk efter före, nästa gång du blir erbjuden -"en enkel artroskopi" eller en "liten operation så får vi se vad det kan vara", det kan kosta bra mycket mer än vad du kan hoppas på...

2 kommentarer:

  1. Min mor lider av knäartros och har så ont så hon gråter ibland. Hon går hos en sjukgymnast som ger henne akupunktur. Aldrig hon fått ett träningsprogram! Skandal i så fall!!
    Tack för infon.
    /Maria

    SvaraRadera