måndag 2 november 2009

Buljong, kan de va nåt?!

Så här ser en RIKTIG buljongtärning ut! Bara att skära/bryta av så stor bit man behöver till sin gryta, köttfärs, the! -Va!, som the?! Jovisst! Kan man äta det, är det ju inte jättelångt ifrån att man kan dricka det, eller?! Buljongthe är en grym "boost" för dig eller dina nära och kära som hälsobyggare eller som potent mat (medicin) när det har utvecklats grav ohälsa, dvs. sådant som taggas med en mkt tråkig diagnos på sjukhuset.

Ni skulle ha sett några av ansiktsuttrycken på sjukhuset, när min kära moder kämpade mot sin aggresiva blodcancerutveckling, ofta nekandes den mikrovågsugnuppvärmda stendöda industrimaten och den helt aparta frågan om man vill ha kaka, kaffe och glass på kvällskvisten. Hon ersatte ofta dessa näringskatastrofer med hemlagad ekologisk lunch och middag (inkörd huvudsakligen av min fantastiska fader), fett kött, smör, kokosfett, rent vatten, havssalt, extrastark älg och vildsvinsbuljong och egengjord Kefir på råmjölk! -Skall du äta det?, vill du verkligen inte ha en kopp kaffe och en kaka? Fick jag höra en gång när jag besökte morsan, jag orkade inte ens kommentera, bara konstatera att den aktuella personens långt gångna ohälsoprocess och sockerberoende nog skymde synen en aning... tråkigt!

Kan någon på denna jord fatta, varför man INTE har ekologisk, närproducerad och egentillagad näringsrik och livgivande mat på ett sjukhus, f.a. för dem som är inneliggande och försöker vända en allvarlig ohäloprocess? Priset är mycket högre, det kostar för mycket, bla., bla.... Det blir hyfsat billigt efter ett tag med allt tommare sjukhussalar...

"Det vi äter kan inte påverka hur vi mår och har inget med de ohälsoprocesser vi utvecklar", är inget ovanligt svar bland dem vars inkomst är starkt integrerad med den bransch som säljer piller, injektioner och kirurgiska ingrepp för att bara döva symtomen av de ohälsoprocesser vi utvecklar! -Man storknar! Vi måste tänka bredare och djupare inom Svensk hälso- och sjukvård om vi vill skapa ett samhälle med starkare och friskare befolkning. Vi måste integrera både läkemedels-, kirugisk-, natur-/näringsmedicinsk-, emotionell-, spirituell- och manuell medicinkompetens för att lösa människors ohälsoprocesser, guida dem och skapa grogrund för bättre kost-, livsstils, kropp- och egenunderhållsval i framtiden! Det finns inga motsatsförhållanden, det är bara egot hos oss som stoppar utveckling och friska tankar!

Vi blir vad vi äter, tänker, säger, gör och utsätter oss för, punkt. Tror ni det kan vara lite potent att stoppa i sig giftfri, näringsrik mat som fortfarande har livskraft? Min moder dog 70 år gammal den 4 februari 2009. Efter 8½ år med en ohälsoprocess (multipelt myelom) som enligt den medicinska expertisen har en medianöverlevnad på tre år. Vi valde att kombinera cellgiftbehandlingar i omgångar (Hon var väldigt långt gången i sin process och på utlandsresa när det uppdagades. Det tar lite tid att bygga upp depåer och vända trenden med näringstät och naturlig mat i de fallen, då kan det vara enda lösningen att skicka in cellgift som s.a.s. "dödar allt" och hoppas att man överlever återhämtningsprocessen efteråt) med den självklara metoden, ät det dina celler förväntar sig i fördelning, variation och kvalité. Kanske betyder det lite i alla fall, vad man stoppar i sig...

Buljong är bara en av alla de bortglömda livgivarna från ett mer eller mindre bortglömt samhälle, där vi fortfarande hyfsat förstod naturen och det faktum att vi bygger vår egen hälsa med de val vi gör varje dag, varje vecka, år ut år in... Nu blev det lite mera blogg idag än jag tänkte mig. Fortsätt att inspirera mig mamma, du får hälsa på så ofta du vill, hoppas du gillade keramiklönnlövet med bild på "kungen" "lövet" på din gravsten.

4 kommentarer:

  1. Bra skrivet Joakim!
    Hoppas att många läser Din blogg och börjar att öppna sina ögon och börjar att förstå vad det är som är rätt mat, leverne etc.!
    Kul att komma till Dig snart!
    Fortsätt Din kamp!

    SvaraRadera
  2. Så sant, så sant. Jag var för ett par år sen involverad i ett projekt med sund mat (naturbeteskött bl a) utan tillsatser, i hermetiska portionsförpackningar, men det var beklämmande hur lite intresse det var från livsmedelskedjor och företag med kantiner(Sodexho-kunder).
    "våra kunder vill ha 5 st från Findus för 100 spänn" sa en handlare som tackade nej.
    Vi är fler och fler som inser matens värde för hälsan - men ack så många fler det finns som inte bryr sig..Titta hur många Billys Pizza som äts varje dag.
    Trist med din mamma men härligt att hon fick så många år extra tack vare maten.

    SvaraRadera
  3. Tack för en toppen blogg!

    Skulle vilja ha tips angående barnmat. Hur har ni själv gjort? Är precis i uppstarten med att smaka på mat nu till vår 7 månaders grabb. Tacksam för inlägg.

    /B

    SvaraRadera
  4. Hej Björn!
    Tack för dina superlativer om bloggen.
    Jag har lite kort om tid just nu så jag svarar kortfattat, det kan nog bli en längre blogg om detta framöver, dessutom kommer ett helt kapitel handla om dett i min kommande bok (utgivning ngn gång i slutet av våren 2010.

    Grundbulten är: Samma mat som mamma och pappa äter, om de är korrekt enligt sina metaboiska typer förstås, fast mindre kryddat och uppvärmt!
    Hur gör man när dom inte kan tugga då? Innan ni kryddar på maten på slutet av tillagningen, ta rätt proportioner av allt som ingår i maträtten, lägg det i mixern, tillsätt lite havssalt, extra smör eller kokosfett och lite vatten. Ett kort bruuumm senare, så var det klart att sleva i sig med sked för 7 månadingen!

    Ni har just gjort näringsriktig,hyfsat rätt makrofördelad, oförgiftad och god barnmat utan de "nödvändiga E-numren" och det extra "sockret"! Köp "aldrig" en barnmatsburk om du inte själv skulle kunna tänka dig att leva på dem! Gör dina egna och skriv från 6 månader på burken, om det känns tryggare... Var så god!

    SvaraRadera