torsdag 5 november 2009

Trånga paradigm utmanas i skidvärlden!

Idag har jag coachat en mycket lovande och numera grymt mycket stabilare 21-årig skidsprinter (andra mötet), eller rättare uttryckt en medeldistansare på skidor! Sprint, är ju som bekant inte längre än de snabbaste energisystem räcker till för, dvs. någonstans från 0-12 sekunder! Skidsprint handlar om ca 4 minuters kubbning, dvs. 1400-1700 meter av taktikkörning i olika tempon! Ni har alla säkert sett det hela utspelas på Tv-sporten någon gång!

Jag tränar inte bara "sprinters", jag tränar även personer specialiserade på längre och ultralånga distanser. Det är intressant men även lite skrämmande att på allvar titta in bakom kulisserna i den Svenska längskidvärlden! Det äts, tränas, tvingas, indoktrineras och periodiseras på ett sätt som för undertecknad är mycket besynnerligt om man vill bygga hälsa, bli bra eller bäst på det man tävlar i!

Denna adept har tänt på alla cylindrar och förbättrat sina värden för den basala nivån av professionell uppbyggnadsträning kusligt på bara 6 veckor. Det skall bli roligt att ruska om "skideliten" lite grann, jag har ett par till på lager...

4 kommentarer:

  1. Intressant! Kan kostkompetensen vara lika usel där som i hockeyvärlden..?
    Jesus wept..

    Har du läst den norske läkaren Iver Mysteruds beskrivning av hur han framgångsrikt åkte Vasaloppet på fett/protein-kost? Fanns i norska "Mat og Helse" för några år sen. Jag har det som worddokument, kan skicka om du vill.

    SvaraRadera
  2. Swanis!
    Jag skulle vilja säga att den är det ja, dessutom fördömande gentemot de som avviker och äter och tränar det som passar dem bäst!
    Har ett annat 21-årigt kvinnligt exempel på detta i en längdskidtät ort i mellersta Sveriges inland där landslagsråden inte får ifrågasättas hur tokiga de än är i vissa avseenden... Det finns också mycket bra råd från samma ledning, inte att förglömma.
    Skicka gärna Mysteruds berättelse, tack! Alla s.k. "real life case reports" är intressanta!

    SvaraRadera