söndag 22 april 2018

Inte mest, fast tillräckligt mycket och mycket smartare!

Nu är årstiden då uppgraderad kunskap, gedigen erfarenhet, stora ambitioner och kvalificerad rådgivning, kan göra stor skillnad, speciellt för våra vinteridrotter! Det kallas lågsäsongsträning, grundträningsperiod, barmarksperiod, uppbyggnadsperiod, och mycket mera. Det gemensamma är att oavsett bra, ok eller mindre bra, så står den i full blom! Det våras för lågsäsongsträning för exempelvis våra vintersäsongsidrotter!


April/maj t.o.m. augusti/september, är den delen på året man har extra stor chans och realistisk möjlighet att påtagligt och substantiellt förändra, förbättra och optimera uppe på den erfarenhet man dragit på sig från tidigare års lågsäsongsträningar, den gångna säsongens faktiska utfall på mängder av olika sorterande variabler och branschens ackumulerade kunskaps- och effektivitetsframsteg.
Jag hoppar över alla detaljer eller betraktelser om hur man vanligtvis gör eller inte ute i föreningssverige samt om det man gör är effektivt eller inte.
Men med tanke på det jag absolut vet och konfronteras med dagligen, både generellt och specifikt, som idrottsmedicinare, elittränare, coach, extern konsult samt alla de frågeställningar jag får från klubbar, tränare och atleter om våren, så levererar jag tre (3) mycket värdefulla generella tips!
Tipsen kan fungera som riktningspilar, utmaningar och diskussionsunderlag för ditt/ert planeringsarbete.

  1. Tänk, våga träna lite mindre volym, fast mycket smartare. Det betyder att ”våga utmana dig själv” att designa färre pass, färre set och färre övningar, där slutprodukten trots detta är bättre tränad, bättre belastningstålighet och bättre effekt på avgörande kvaliteter.
  2. Lägg, mer tid på den nivå dina atleter faktiskt befinner sig och coacha dem vidare. Det betyder oftast att ”våga backa bandet” mot grundläggande kvalificerande stabilitets-, mobilitets- och styrkeövningar och jobba sig envist framåt därifrån.
  3. Oavsett vilken detalj eller fas ni tränar, ha alltid koll på hela bilden och resten av resan! Läs in dig på den ”verkliga kravprofilen”, inte alltid den gängse alltså, för din/er idrott och coacha dina atleter steg för steg, parallellt och sekvensiellt, beroende på vart hela eller delar av gruppen befinner sig och behöver. 
Gäller detta bara för ungdomslag och relativt otränade? Nix, detta gäller mer eller mindre från minior och junior till senior och professionell. 

Ha en bra vår och sommar, så blir höst och vinter riktigt rolig, oavsett väderlek ;-)!

Med vänlig hälsning, CoachDettner