tisdag 29 januari 2013

Speed var namnet, annat var beställningen!

"-Vi vill bli snabbare", är den vanligaste meningen jag som elittränare får höra från en lagtränare när denne vill konsultera oss/mig för att förbättra upplägg/träning för en lagidrott.

Vad menar dom då med ordet speed egentligen och det verkligen bara speed man är ute efter?

Som elittränare är det givetvis enkelt, speed = topphastighet, punkt! Men så enkelt är inte denna "dåligt designade beställning", för tränaren menar i 9 fall av 10, 
  • bättre powerutveckling i benen,
  • bättre deceleration och acceleration,
  • bättre mobilitetssnabbhet dvs. agility samt
  • högre topphastighet.
Det betyder i korta ordalag att det INTE räcker med att köra 30-50 meterssprintar i två veckor för att sänka lagets 20- och 30-meterstider i linjär sprint, vilket är vad man faktiskt beställt och alttsom oftast hoppas på. Dvs en "quick fix"!

Så OM du tar emot en "speedbeställning", så betyder det. Att man i verkligheten måste göra de allra flesta spelare betydligt starkare, lättare (ja, de flesta är lite överviktiga och svajiga i mittsektionen) och stabilare INNAN man kan trimma dem (utveckla mer power), lära dem vända snabbare (de- och reaccelerera) och slutligen få upp dem till en högre topphastighet, dvs. göra dem "snabbare".

Så se till att ta bra betalt och ta till extra tid, för det är precis vad det tar, "extra tid att fixa en snabbare tid"! Kom ihåg att, förändring tar den tid det tar och att vissa saker måste vara på plats! Det är roligare att trimma en Porsche än en Fiat Uno!

 
På bilden ser ni ett 40 m sprinttest där vi mäter tiden till både 10, 20, 30 och 40 meter, dvs. möjlighet till analys av accelerations-/powerpotential och linjär speed i samma test.

4 kommentarer:

  1. Känner igen ditt resonemang om tränare som vill ha quick fix och tron att det ska fixas snabbt till slutspelet börjar.

    Nackdelen med lagidrotter (som ja ser det) är att när det vankas fys så dras alla med i samma spår och alla ska köra tillsammans och köra samma övningar. Även fast åldrarna skiljer sig mellan 19-35 i seniorlag så är det samma för alla.
    Av egen erfarenhet så finns det flera som inte ens ska få träna spänst eller olika drills pga de inte har muskelstyrkan som krävs att att ta emot den kraften som krävs i leder, knän. Många har inte ens stabiliteten i bål lr knän och tappar då kraft i varje hopp som då blir slöseri.
    Många fystränare ja har stött på snackar om att vi ska träna kort kontakttid men dom har ingen koll på vad man ska träna och vilka krav det ställs på kroppen innan man kan utöva hopp och samtidigt få ut maximalt av varje hopp. Smack så har vi spelare med onda ljumskar, knän, rygg osv.

    Rätta mig gärna!

    Frågor som dök upp idag:
    1 När du pratar om uppbyggnadsfasen i en träningsplanering (hockeyspelare) vilka hastigheten tycker du är bäst då, 2021 eller vad är bäst?
    2. När man är i uppbyggnadsfasen, ska man ändå träna några gånger explosivt eller endast tyngre och långsammare och vänta med explosiva tills den fasen infinner sig?

    Mvh: Kalle

    SvaraRadera
  2. Tjena Kalle!
    Jag förstår att du är relativt insatt inproblematiken och dessutom sett hela scenariot från insidan, dvs. Som hockeyspelare. Precis så är det, många upplägg är inte riktade till dem man skall träna utan enligt ett koncept man lärt på senaste vidareutbildningen etc. Om man bara förmedlar träningsupplägg utan att kunna screena, analysera, se olikheter i statisk, fysik och utförande, blir det tämligen ofta omfattande katastrofer/skademönster. På STAC Grundtränare och STAC Elittränare råder vi bot på detta.
    Så dina frågor
    1. Om uppbyggnadsperioden gäller spelare som har för liten muskelmassa/för små motorer/för

    SvaraRadera
  3. Paddan är inte så stabil just nu via mobil, får svara vidare lite senare...

    SvaraRadera