tisdag 25 december 2012

Guru training eller bara det man borde träna!



Med jämna mellanrum dyker det upp nya "gurus" på dagstidningarnas sportsidor, inklusive undertecknad själv, som framställs som nydanare och innovationsmästare. Inget kunde vara mera fel. Det är fantastiskt att man kan uppfattas som nydanare, när det inte är några som helst nyheter man kommer med. Vi är inga gurus. Vi förmedlar  bara det som fungerar och det man borde träna för att skapa den totalfysik kravprofilen ställer upp eller den fysik man eftersträvar som den bästa inom en viss idrott eller idrottsutövning.

För att exempelvis kunna skapa ett professionellt träningsprogram för en viss träningsperiod med syftet att exempelvis konvertera styrka, power och speed till en viss uthållighetsprofiI för en viss idrott eller en viss idrottare, krävs att man förstår skillnaderna mellan olika idrotters ergogenes och/eller bioenergetiska profil!

En idrotts ergogenes, bioenergetiska profil, anaeroba och/eller aeroba metaboliska kravprofil bestämmer vad som är lämpligt att träna på! Konstiga ord. Vad är definitionen på dessa begrepp då? Jag skall inte krångla till det, så jag tar det från andra ändan så hajar alla galoppen...

Varje idrott har idrottsspecifika 
  • tids-,
  • intensitets-, 
  • utrustnings-, 
  • kroppskontakts-, 
  • tävlingsyte-, 
  • riktnings-, 
  • upprepnings- 
  • och tempovariationer. 
Varje idrott har utöver detta 
  • en idrottsspecifik total tävlingstid fördelad över specifika 
  • period-, 
  • halvleks-, 
  • tävlingssekvens-, 
  • makro- 
  • och mikropauseringar.

Det är alla dessa faktorer man måste ha klart för sig och FÖRSTÅ för att kunna designa de program som behövs för att tvinga en organism, dvs. en kombination av alla ingående organsystem, att optimera sin förmåga att generera den komplexa kravprofil för energitillgång som anses som det bästa i en idrott eller för en viss idrotts bästa utövare. 

Hur kan vi över huvud taget tro att två helt olika idrottsuppdrag skall optimeras med exakt samma konditionsträning eller uthållighetsträning? Det är helt fantastiskt! Att så fort man presenterar differentierad uthållighetsträning i Sverige, så är det antingen världens nyhet eller så är det värdelöst för att det inte innehåller träning för att få en bra tid på Cooper test. Jisses!

7 kommentarer:

  1. Intressant, Joakim. Jag har nyss hittat din blogg och ser fram emot att följa den närmare.

    Vänligen
    Jacqueline Kothbauer aka Mediababe

    SvaraRadera
  2. Hej Joakim, har lite funderingar angående träning..
    Jag heter Karl Björklund, spelar hockey i Östersund (div 1), samtidigt som ja pluggar idrottsvetenskap. För närvarande agerar ja personlig tränare åt en kille i mitt lag, en ung talang med väldigt goda förutsättningar förutom hans fysik.
    Mitt testbatteri:
    Funktionell rörelseanalys (9punkt)
    Sprint 10m och 30 m
    Hopp med 2 ben och med ett ben (muscle lab + encoder)
    1 RM i benböj

    Efter säsongen så blir det mera tester för tex bålstabilitet/styrka/rotation men just nu så ville jag fokusera och förbättra benstyrkan för den var inte speciellt bra (1.4 *kroppsvikt i benböj, 4.6 watt/kg kroppsvikt i hopp testerna på 1 ben, 9.6 watt på två ben.

    Vad ja förstått så är det inte optimalt att träna power träning innan benstyrkan är på hyfsad nivå?
    Mitt problem just nu är att komma på hur jag ska lägga upp och hitta rätt träning för honom att lyfta sig ytterliggare.
    Efter 2 månaders träning så har han haft förbättringar i allt utom 10m sprint, inga stora förändringar men det är svårt under säsong. Störst förändring var i benböj där han ökade med 20 kg (1.74 * kroppsvikten) vilket var mitt största och närmaste mål.

    Har du lust att hjälpa mig med ditt kunnande och din erfarenhet och gå vidare, har lite idéer men är lite för grön än så länge?

    Mvh: Karl Björklund

    SvaraRadera
  3. Hej Karl!
    Kul att du är så intresserad och villig att lära ;-). Du har ganska justa tester 10, 30 m sprint är klart relevant, liksom benböj och effektutveckling på ett och två ben. Förstår dock inte värdena 4.6 W/kg på ett ben, brukar ju ligga mellan 13-19 W/kg, 9.6 W/kg på två ben, brukar ju ligga på 23-28 W/kg.

    Saknar bl.a. ett agilitytest i ditt batteri, t.ex. Dettners L-sprint eller ett 5-10-5 test så ni kan utvärdera både linjär och ASD-funktion. För att förbättra och underhålla 10 m sprint och accelerationsförmåga under säsong, använder jag slädsprint och kortkorta sprintstegar. Det är mycket effektivt och hjälper bl.a. en hel del av spelarna i KRIF Hockey i Allettan just nu ;-).

    Det första du bör kolla upp är om din yngre adept har någon vettig mittsektion ni kan bygga vidare på, integrera denna med resten av kroppen i tre plan. En bra relativ styrkenivå för front squat till horisontella lår är 1.6-1.7 x kroppsvikt. Måltider för 10 m sprint stillastående start 60 cm bakom startlinjen är < 1.66 sek. det finns mycket mera att titta på, men det är en inblick iaf.

    Gå gärna in och läs mera om vår och min verksamhet på www.stac.nu. Om du vill känns dig mycket mindre grön, anäl dig till STAC Grundtränare i slutet av mars, läs mera om detta på www.stac.nu. Efter det kan du gå hela vägen och bli STAC Elittränare. Luleå HF, AIK, Frölunda J20 har alla STAC Elittränare som sina huvudfystränare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Värdena var som ja skrev, så du förstår nog att han inte hade tillräcklig styrka i benen, har efter 10 veckor fått upp watt till 5.8 på 1 ben och 10.0 på två ben men främst har fokus legat på benstyrkan där han just nu ligger på 1.74 * kroppsvikten. Inga stora förändringar men alltid något, det viktiga just nu under säsongen är att han känner själv att han har blivit bättre och starkare på isen och att han gått från 7:e back till första femman på dessa månader.

      Har använt dina värden som referens och går efter det. Hade själv svårt att hitta artiklar om vilka värden som var optimala osv (förslag???), så går efter dina rekommendationer :)
      Körde även L-run som test och han förbättrade sig från 9.1 sek till 8.4 sek på 2 månader.

      Få se om vi får möta KRIF i playoff senare i vår ;)
      Har 1.5 år kvar på denna utbildning och sen kommer ja nog att läsa på STAC, Verkar som en seriös verksamhet/utbildning :)

      Radera
  4. Mycket bra inlägg och mycket bra och intressant blogg Joakim. Kommer absolut att hänge här ofta!

    Mvh. Leon Hobro

    SvaraRadera
  5. Välkommen Leon! Jag skriver inte så ofta som förr om åren pga många projekt i luften, det finns dock flera hundratals bloggar som är väl underbyggda i registret på denna blogg. Du kan följa oss på STAC och våra duktiga elitidrottare på STAC Facebook eller www.stac.nu

    SvaraRadera
  6. Välkommen Leon! Jag skriver inte så ofta som förr om åren pga många projekt i luften, det finns dock flera hundratals bloggar som är väl underbyggda i registret på denna blogg. Du kan följa oss på STAC och våra duktiga elitidrottare på STAC Facebook eller www.stac.nu

    SvaraRadera