söndag 13 maj 2012

Högsäsongsupplägg eller glöm allt du gjorde i vinter?

Nu springer vi in i sommaridrotternas högsäsong, vilket också innebär att vi på STAC skapar mängder av hörsäsongsupplägg för våra klienter. Men vad är ett högsäsongsupplägg egentligen och varför skall man bygga vidare med uppbyggnadsövningarna under högsäsongen?
Ett högsäsongsupplägg är de program du tränar med en viss periodisering parallellt med din tävlingsidrott, dvs. din kompletterande träning för att inte tappa effekt eller dra på dig onödiga skademönster under högsäsong. Det vanligaste är, tyvärr, att lagtränare och grenspecifika tränare helt missar vikten av att behålla de 3-8 viktigaste uppbyggnadsövningarna (från uppbyggnadssäsongen) även under högsäsongen.

Varför man skall träna vidare och inte släppa alla grund- och grenspecifika uppbyggnadsövningar även parallellt med sin tävlingsidrott är lika självklart som att det är bra att hålla skrovet i trim under en långresa på de sju haven annars börjar man snart att krackelera, läcka och ta in vatten. När detta sakta men säkert ökar i förekomst förbättras ju inte direkt prestanda.

Det finns ju en viss naturlig beroendeordning mellan de olika neuromotoriska förmågorna i våra klienters kroppar, tyvärr är allt bara FÄRSKVARA! Jag skall uttrycka mig mycket kort:

  • Om man inte bevarar flexibiliteten och den inre bålstabiliteten under högsäsong, ÖKAR skadebenägenheten för varje vecka pga kompensationsmönster, belastningsackumulering, ökad återhämtningstid och eftersatt effektplattform.
  • Om man inte bevarar muskelmassa och framför allt maxstyrka, MINSKAR förmåga att utveckla power/effekt vilket efter ett tag syns tydligt i form av sämre acceleration, lägre speed, sämre agility m.m.
  • I lagidrott är det inte ovanligt att man är som mest skadad och sämst på snabb effektutveckling, 10 och 30 m sprint samt agilitytest (powersnabbhetssmidighetsbana), när slutspelet drar igång.
  • I friidrott är det inte ovanligt att skadepanoramat och effektutvecklingen sedan lång tid tillbaka visat negativa siffror pga otillräckligt vidmakthållande av grundläggande och grenspecifik hållning, bålstabilitet, styrkeflexibilitet, styrka och power.

Fler idrottare borde få ta del av sina fystränares kunskaper ÄVEN under högsäsong. På STAC Elittränare lär vi ut även denna konstart.


2 kommentarer:

  1. Hej!

    Passar STAC tester mm även för "vanliga" motionärer eller är det enbart till för eliten? Anders

    SvaraRadera
  2. Hej Anders! Tjänsten STAC Custom Made är till för alla oavsett träningbakgrund eller yrke. Alla får ett specifikt upplägg för sin kropp, sin nivå och sina mål. Oftast väldigt grundläggande träning alltså ;-).
    För eliten heter tjänsten STAC Custom Made "din idrott" och resulterar i ett något mer ambitiöst och mer omfattnade restaurerings och uppbyggnadsprogram, också individanpassat förstås. Läs mera om våra åtråvärda screening, analys och programdesigntjänster på www.stac.nu.

    SvaraRadera