fredag 13 juli 2012

Träna från grunden!

Det är sommarsäsong och skördetid för oss och våra sommaridrottare på STAC! Efter min STAC Elitfond-adept Sofi Flinck´s JVM-Guld och fantastiska förbättring av sitt personliga spjutrekord från 54.83 2011 till 61.40 meter på JVM nyligen, har det åter börjat pratas om hur effektfullt vi skapar fysik och resultat på Scandinavian Top Athletic Center i Ronneby, www.STAC.nu.

Vi har ju ganska tydligt visat vad som händer om våra adepter verkligen VILL och verkligen GÖR det vi bedömer att dom bör och skall göra för att infria sina mål. Vi ber inte om ursäkt för våra resultat, tvärtom vi är mycket stolta och vet att det inte handlar om några tillfälligheter. Det handlar om professionell screening, analys, programdesign och periodisering av träning, återhämtning, kost, emotioner och vila. Inga fantastiska maskiner, speciella örter eller färggranna tejpningar utan grundläggande manuella medicinkunskaper, kunskap om kinetiska kedjor, modern funktionell träningslära och MYCKET yrkeskunskap...

Vad säger ni om,
  • Viktor Elvung Nilsson -94 (sprint) gick från 11.57s till 11.01s på 100 m samt 23.02s till 21.98s på 200 m efter bara en vinterträning på STAC och vann guld på båda distanserna på JSM 2011.
  • Angelica Bengtsson -93 (stavhopp) gick från 4.47m till 4.63 m i stavhopp efter bara 3½ månads träning på STAC med undertecknad som styrke- och powercoach.
  • Tina Runesson -92 (längdhopp) förbättrade sitt pers med 30 cm i första tävlingen och gick från 5.60m till 5.90m efter en vinterträning med Anna Dettner på STAC.
  • Sofi Flinck -95 (spjut) fick sin söndriga armbågsled rehabiliterad och uppbyggnadstränade hela vintern och gick från 54.83m till 61.40 m, vilket innebar JVM-Guld 2012.
  • Jimmy Lidberg -82 (brottning) gick från 22 rankad i världen 2007 till tre raka VM-medaljer (2009 silver, 2010 brons, 2011 silver) och topprankad i världen.

Hur skall man tänka, planera, designa och periodisera träning om man vill bygga ännu bättre, hållbarare, stabilare, starkare, snabbare, kraftfullare och uthålligare?! Svaret på den frågan är givetvis ganska lång, komplex och svår att återge i en kort blogg, MEN...

Kanske skall vi lära oss att vara ännu mera ödmjuka inför det faktum att vi måste bygga HÄLSA parallellt med ELITIDROTTSKROPPAR. Det vi tränar är nämligen celler, celler som formerar sig som olika organ, organ som utgör en organism, en organism som bestämt sig för att göra det som krävs för att bli bäst på ett visst utförande.

Om vi inte inser att vi måste träna alla människor motionärer liksom elitidrottare från grunden har vi inte förstått någonting om vår egen organism, våra celler eller vår omgivning. Det som skiljer mellan den mindre och den extrema ambitionen är egentligen bara kravprofilen, dvs. dit man bestämt sig att nå och bevara.

Det betyder att, OM den generella tränaren, den specifika föreningen, det enskilda förbundet eller den nationella instansen för elitidrott fortsätter att tro att man kan testa alla idrottare med samma fystester och träna dem enligt samma upplägg för att sedan jämföra testvärden mellan OLIKA idrotter, kommer vi väldigt sällan att skapa fysik/idrottare som slår häftiga rekord och kan tävla under långa skadefria perioder.

Lösningen heter, som så många gånger förr, noggrannhet, kunskap, erfarenhet, innovationsförmåga och envishet. På STAC-språk heter detta STAC Metoden. Om du vill lära av oss och därmed kunna bygga fysik och människor från grunden bör du överväga att gå STAC Grundtränare (om du inte redan är elittränare) för att sedan gå STAC Elittränare (vilket är en vidareutbildning för redan aktiva tränare, PT´s, manuella terapeuter som också är tränare m.fl.).

1 kommentar:

  1. Hej Joakim,
    Jag kom av en slump in på ditt inlägg om falsk eller faktisk benlängdskillnad. Jag har några frågor angående bland annat den mätning ortopedteknikern gjorde på Jimmy. Jag står i färd med att köpa ilägg, men jag får höra olika från varje sjukgymnast/kiropraktor jag pratar med och jag börjar bli desperat ... Finns det någon mail jag kan kontakta dig på?

    Mvh Malin

    SvaraRadera