lördag 13 april 2013

Man lär sig snabbare och behåller tätplasten om man delar med sig!

Varje vecka läser jag ett antal olika kapitel i 4-6 olika väl valda faktaböcker, kollar av minst summeringen av 4-6 olika forskningsrapporter på NSCA, Medline etc. och kommunicerar ca 6-8 timmar på nätet i en mängd olika forum där huvudmålet är professionell informationsöverföring. 
På nätet är det Dettners blogg, STAC på FB, Joakim Dettner på FB, Friidrottsforum, Naprapatforum, Idrottsmedicinska forum, STAC Elittränareforum, Hockeytränareforum och ett antal andra forum som används. 

Varför detta? Jo, av den enkla anledningen att man lär sig snabbare och får ta del av andra kloka människors information och kunskap i större omfattning om man delar med sig frikostigt än av att hålla inom sig och tro att man är unik. Men också för att jag brinner för att utbilda människor att ta klokare beslut, träna sina adepter utifrån en bredare och djupare kunskapsbas samt minska den galopperande skadefrevensen inom bredd- och toppidrott. 

Det unika är inte det man vet, det unika är att aldrig sluta ta in! Våga vara bra, våga förändra och jobba för att utvecklas till det bättre, varje dag, varje vecka, varje år. Nedan ser ni en typisk JD-konversation på nätet. Håll till godo.


Frågeställare: Vad är en bra tid på 10-5-10 (not. personen menar ett agilitytest jag utvecklat för att testa kort sprint/agilityförmåga)?

Mitt svar: Som du kanske vet har jag/vi modifierat agilitytesterna lite inför säsongen 2013-2014, så även testet "STAC 4 x 10-5-10 meter" (RSA Agility-test, repeated sprint ability), därför är all data intressant. Jag delar gärna med mig lite fakta, så kan du testa och komma återkomma med era värden. 
Bra tid för hockeyspelare på elitnivå är under 5.40-5.45 på alla rep. Rekordet för ett enskilt rep "so far" är 5.19 sek. Bästa totaltid på 4 x 10-5-10 är 21.23 sekunder. Vi får se om det står sig när sommarproffsen från NHL, AHL, Elitserien och Allsvenskan droppar in på STAC och bl.a. börjar köra sina fredags- och söndagspass (HIIT, MIIT, RSA m.m.) på STAC.

Frågeställare: Stort tack JD! Ja RSA förmågan behöver verkligen tränas på hockeyspelarna!
Har precis kör första 2 veckorna av AA-fas med styrkeuthållighet med "Elitserielaget X", har 11 veckor till innan sommar och semester för att få spelarna riktigt bra!
Har även trillat in ett gäng unga hungriga NHL AHL spelare så det blir jobba 110% fram till juni/ juli!


Frågeställare: 10-5-10 x 4 reps hur långa vila kör du på test 10-15 sek?

Mitt svar: Kan inte svara på det rakt av just nu X.X., men delar gärna med mig lite erfarenhet och fakta om processen. På STAC LAB är vi mitt inne i en tre månader lång fas av slututvärdering av ett flertal tester och testprotokoll, bl.a. STAC 10-5-10 Agilitytest. 
Vi har nu testat 20 sekunders vila mellan 10-5-10 rep i en månad, snart är det dags för 15 sekunder, efter det är det dags för antalet rep att bli modifierat och testat. Jag har ganska bra koll på vart det kommer att sluta MEN jag kan inte veta säkert därför testar och utvärderar vi. 
Det vi söker är "den mix av arbete/vila gånger upprepningar som ger största variansen av testvärden med bibehållande av för idrotten trovärdiga mikropauser och test av relevanta bioenergetiska processer inom ramen för RSA". 
Vi sensibilitets-, reliabilitets- och validitetstestar således alla våra tester/mätverktyg innan vi slutligen spikar ett testprotokoll. Det är därför STAC Fystest Hockey och alla våra andra grenspecifika testprotokoll är så eftertraktade bland landets ledande fystränare och lagtränare. 
Hoppas du är nöjd med svaret ;-).

Frågeställare: Grymt svar, tackar! Ja allt är en process att hitta rätt arbete vs vila och för vilka positioner och för test eller träning.

3 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera