söndag 30 januari 2011

Ruggiga kollegor från Laholm till Trollhättan!

Föreläste i Laholm fredag-lördag denna vecka. Vilket härligt gäng, vilken dynamik, vilket ställe, vilket käk, vilket fika, vilken framtid vi har tillsammans ;-)!
Roine och Stefan som äger Naprapatföretaget Take Care i Laholm in action med att lära en av sina medarbetare korrekt påslag av nedre djupa magmusklerna under samtidig balansutmaning.

Lars-Ove ägare av Rygg & Ledkliniken i Trollhättan, precis innan vi korrigerade en något för överaktiv övre magmuskulatur. Lycka till med kaffeprojektet Lars-Ove ;-)!
Fullt fokus och påtagligt intresserade var bara förnamnet. Här går vi igenom hur man kan jobba med klienter som man inte riktigt kan belasta axialt men ändå vill komma åt lumbalextensorerna (musklerna som bl.a. böjer bakåt i ländryggen).

Take Care i Laholm... Det är sådana här anläggningar jag vill se mer av i Sverige. Kombination av manuell medicin och korrektiv och funktionell träning på samma ställe. Fria ytor, blandning av hårda och mjuka golv, boxar, bollar, dragmaskiner, kettlebells, medicinbollar, rephandtag, sprintytor m.m. Duktigt jobbat Roine och Stefan, mkt duktigt, jag är imponerad och kommer gärna åter! Homo sapiens lever sitt siv i intervaller, i mars är det dags igen.

Du som är naprapat, sjukgymnast, kiropraktor eller liknande och läser detta kanske också vill köpa in STAC Professional-utbildning till dig och dina medarbetare! Gå då in på http://www.stac.nu/ och klicka på bannern om STAC Professional. Det finns både fasta datum på STAC och möjligheten att köpa in undertecknad eller Anna Dettner till ert företag. Kontakta oss för specialupplägg på info@stac.nu

Häng med STAC på Facebook, så missar ni inga event eller nyheter om STAC.

torsdag 27 januari 2011

50/50 räcker för bra prestation i uthållighetsgrenar!

Ta det lugnt med pastan, riset, brödet och gröten alla långdistansare. Min genomsnittliga långdistansklient äter alldeles för mycket av sin energi och näring från kolhydrater, tyvärr så mycket kolhydrater att man inte bara får överskottet lagrat som fettväv (dvs. onödig kroppsvikt/massa för en långdistansare), utan även en hel del smygande ohälsoprocesser som tenderar att försämra hälsan och förkorta karriären.

De flesta uthållighetsidrottare äter mat och har en procentfördelning mellan protein/fett vs. kolhydrater som om dom vore låglandsekvatorialindivider, dvs. kolhydrattyper. Ni kanske har funderat över varför många långdistansare, trots elitnivå, lyckas vara lätt överviktiga, infektionskänsliga, utveckla tarmbesvär och ledvärk (även i icke belastade leder m.m.). Det gjorde jag också för en sisådär 10 år sedan, idag vet jag bättre, jag har nämligen hjälpt ett otal långdistanselitidrottare tillbaka till hälsan och möjlig fortsatt träning efter att dom  s.a.s. kört i väggen eller inte kunnat träna utan att direkt bli sjuka och inte klara att återhämta sig.

Med min personliga erfarenhet, mina långdistansadepters erfarenhet, min erfarenhet från metabolisk typning och kost- och livsstilscoachning av allt från amatörer till elitidrottare från brottning till ultratriathlon samt vetenskapliga studier (Översiktsartikel i Schweizerische Zeitschrift. Jaukendrup. High-carbohydrate versus high-fat diets in endurance sports. SZSS 51 (1), 17-23, 2003), kan jag meddela följande:

Samma regler som gäller för hälsoutveckling gäller även för extrem och långsiktig prestations-/resultatutveckling. Du skall i grunden äta enligt din metaboliska typ oavsett idrott. Är du nordbo med nordiska gener, skall du också äta som en nordbo med nordeuropeiska gener. Det finns dock ett mycket viktigt, MEN:
  • Om du håller på med uthållighetsgrenar med en ganska intensiv belastningsprofil, dvs. högt och bestående tempo mellan 60-180 minuter, skall du laborera med att öka kolydratintaget med mellan 5-20 %. Givetvis på bekostnad av de andra makronutrienterna fett och protein.
  • Det räcker med 7-10 gram/kg kroppsvikt av kolhydrater, dvs. ca 2000 kcal, för att återskapa dina glykogendepåer på 24 timmar trots träning varje dag (Jaukendrup, 2003). Detta motsvarar, i min översättning, ungefär en 50/50 E% fördelning av protein/fett vs. kolhydrater . Dvs. du hämtar ca 2000 kcal till från protein och fett.
Det var undantaget det. För alla andra grenar, dvs. allt från högintensiva intervallidrotter från 0-60 minuter till uthållighetsgrenar med medelintensivt till lågintensivt tempo över 180 minuter, bör du vara mycket försiktig med att öka kolhydratnivåerna över det som du testat fram för din metaboliska typ. Det finns dock mycket att laborera med vilken tajming som man skall äta i förhållande till när och vad man tränar.

Nog för idag, nu skall jag käka 70/30 dvs. leverera det mina tarmar förväntar sig se, det mina olika signalsystem förväntas reagera och signalera till mina olika körtlar, det mina olika enzymer förväntas bryta ner, det mitt blod förväntas ta upp i tillräckligt små molekylstrukturer, det min lever förväntar sig se i form av byggstenar, det som skall monteras ihop enligt beställningslistan från kroppens alla olika celltyper/organstrukturer.

söndag 23 januari 2011

KRIF P96-Rögle IF 3-6

Väntade ni på ATP-bloggen? Det kom lite grus i maskineriet under söndagen och inspirationen försvann lite, så jag sticker emellan med lite bilder från matchen jag hintade om för ett antal bloggar sedan sedan. I helgen har jag nämligen kollat upp en av mina träningsklienter, nämligen KRIF Hockeys P96:or. Med 11 mot 16 man blev det aningen för tufft i sista perioden mot Rögles dito för våra tappra P96-krigare i Kockumhallen. Tyvärr hann jag bara se tredje perioden. Då stod det 3-4 och periodens första 10 minuter bjöd på mycket jämnt spel på alla plan. Det som skiljde var uppenbart, ca 50 sekunders extra vila per byte för Rögle IF. Om även KRIF:arna haft tillgång till tre femmor på isen hade sannolikt även Rögle IF fått åka hem utan poäng från Kockumhallen denna söndag. Kul dock att se inställningen på de grabbar som var med, våga vägra förlora var namnet!
Min reflektion på detta blev: Träning handlar om att bli bättre på det man skall utföra, nämligen vinna ishockeymatcher. KRIF P96 kan inte bara det, man kan dessutom utmana seriens bästa lag trots att man bara kunde matcha 2 femmor. En vinst i sig, ytterligare en härdningsprocess för en hockeykrigare under utbildning. Bra spelat, för lite folk i båset, förlust till slut, tufft men rättvist. Rögle blev till slut bättre pga piggare ben, inte bättre kvalité. Nedan lite bilder när Jacob Justad trampar upp, jämsides och förbi sin back, med pigga ben hade garanterat någon orkat fram på returen. Det blir roligt framöver grabbar. På tisdag kör vi hårt och har kul på STAC igen.





fredag 21 januari 2011

Ensam hemma 1

Anna föreläser om kost, livsstil och träning på STAC ikväll, inför nästan 100 damer av alla åldrar. Det blev mer än dubbelt så många än vad vi räknat med på vår Tjejkväll på STAC. Dessa kommer att få en helkväll i inspirationens tecken. Det är föreläsning, HIIT-pass, stretch, yoga, dusch och ombyte, modevisning, plockmat, lite bubbel, mingel och en del till. Ett lyckat koncept framtaget av vår VD Cecilia Wulfing Dettner. Hurra för henne, hurra för Anna och hurra, hurra, hurra för min myseftermiddag och kväll hemma med sonen 3½ år...

LEDIG! Hämta sonen redan vid 13.30, fika och bygga lego i solen på altanen, hämta pappas glömda dator på jobbet, tappa upp varmvatten i jacuccin, bada och leka i megabubbelvatten en ½-timma, skriva denna snabb-blogg, laga fredagsmiddag i lugn och ro och sedan ta kvällen som den kommer. Det blir nog en del höga legotorn byggda och rivna samt en hel del lekande i diskhon om jag får gissa. Som sagt fokus på sonen, vds. inga mer rader här. Synes, efter denna myskvällsblogg, kommer en om de många missuppfattningarna kring glykogenupplagring, regenerering av ATP m.m. Bäva månde den kolhydratberoende läsarkretsen...

onsdag 19 januari 2011

KRIF P96 vs. Rögle IF och "ny" kostinformation i Olofström!

På söndag den 23 januari är det dags för stormatch i Kockumhallen i Kallinge för de grymma P96-or jag tränat (på Scandinavian Top Athletic Center) i KRIF Hockey sedan april 2010. Storlaget och serieledarna Rögle IF kommer nämligen på besök för seriematch i U15 div. 1 Skåne. Kolla tabellen, KRIF Hockey P96 hotar storklubbarna! Peter Micetinac, alla andra ledare runtomkring och framför allt killarna i laget har gjort allt som krävs för att få befinna sig i denna situationen.

Vi snackar nämligen om olika förutsättningar, I KVADRAT! Rögle IF med flera lag, Malmö IF bl.a., screenar hockeykillar från alla närliggade klubbar, har en enormt mycket större budget m.m.! KRIF Hockey har vårdat ALLA sina P96:or, här får alla chansen att träna vidare, i detta gäng vet man nämligen hur man stöttar och taggar varandra trots ruggigt olika och spretande utvecklingskurvor för en mångfald olika biomotoriska förmågor. Det är en fröjd att subventionera detta lag med kvalificerad och korrekt periodiserad träning för vår gemensamma 3-årssatsning!

Efter nio matcher i denna div 1 serie ser det ut som följer:
Rögle 15 p, KRIF 13 p, Jonstorp 9 p, Rödovre 9 p, Malmö IF 9 p, Limhamn 7 p etc. 

Om allt stämmer, alla levererar på toppen av sina förmågor och det ramlar in några billiga puckar, kan KRIF:arna nog tvåla till Rögle IF. Då blir det topp i serien och ett sus genom södra hockeysverige. Det blev uddamålsförlust med mersmak förra gången Rögle gästade och undertecknad bevittnade på plats.

Det var då jag fick se ett målnummer i elitserieklass signerat Mr Laz (ass, djupledspass till bortre blå från egen zon) och inte minst Mr Linus Micetinac (mål, mottagning halvt felvänd med fullfartsinbryttning på blå, snabb kontroll på pucken, en kroppsfint och enda kvarvarande backen på läktaren, en vickning till och upp med pucken upp i taket). Titta på söndag vet jag, en del nummer kommer ni att få svårt att fatta att det är 14-åringar som står för, givetvis blandat med lite klungtendens...

Hur gick det på föreläsningen på idrottsgymnasiet i Olofström (Nordenbergsskolan) då! Jo, jag kan väl säga att jag rörde om en del i "grytan" i eftermiddags. Precis som på alla andra skolor och idrottsgymnasier jag varit i kontakt med, fanns det en hel del att adressera från elevernas faktiska kostvanor, skolans mat, träningsupplägg och läckande mittsektioner. Med tanke på att jag blev tämligen anfallen av frågor och intresse av allt från glutenintolerans i familjen, problem att gå upp i vikt, problem med att återhämta sig, återkommande infektioner vid ökad träningsdos till satsningar och frågor om screening på STAC från lovande innebandy-, hockey- och orienteringstalanger, så måste jag nog sagt något som övertygade lite grann...

Jag tror t.o.m. att jag adderade en hel del nya (och nygamla) tankar och fakta kring vad mat egentligen borde vara, vad man egentligen borde stoppa i munnen, vad man egentligen borde mata sina celler med och vad man borde fixa till innan man hivar upp vikter ovan huvudet och kör gående djupa utfallssteg m.m.

Läs på själva om kost och funktionell träning på våra olika hemsidor http://www.kroppsinvest.se/ och http://www.stac.nu/
Varför inte hålla sig riktigt uppdaterad om det som fungerar och är roligt i hälso- och träningsväg, bli vän med oss på STAC på Facebook.

Jag tackar alla tappra riddare/elever som vågade sig fram på podiet, när jag skulle exemplifiera allt från vacklande knäleder till läckande nedre magmuskulatur och korrigering av hållning i samband med bålstabilitetsträning och neuromuskulär programmering.

Tack alla kunniga lärare för ett kreativt samtal i lärarrummet. Om ni tar allvarligt på det jag sade både om kost för idrott OCH hälsa, helhetstanken bakom hur man bygger elitidrottskroppar samt träning från grunden, kommer ni att höja en ett par snäpp och bygga ännu bättre individer framöver.

söndag 16 januari 2011

Grymma laxburgare, Angelica och kommande föreläsning!

Till alla er som saknat matbloggar senaste tiden, så har jag komponerat de godaste laxburgare som glidit ner för min strupe. Fullt iklass med Dettners köttfärslimpa, då förstår ni potentialen! Hämta hem receptet från Månadens Supermathttp://www.kroppsinvest.se/.

Kolla också in Angelica Bengtssons framfart i säsongspremiären. Svenskt inomhusrekord direkt, 4 meter 42 centimeter, dvs. 2 cm över det tidigare rekordet. I mitt jobb som styrke- och powercoach till Angelica ser jag fram emot ytterligare höjningar under säsongen och åren framöver. Läs mera om helgens tävling i Örebro här.

På onsdag eftermiddag skall jag föreläsa på idrottsgymnasiet Nordenbergsskolan i Olofström. Det skall bli intressant att delge lite potent kost-, livsstils-, uppbyggnads-, power- och uthållighetsträningserfarenhet från mitt jobb som naprapat, idrottsmedicinare, kost- och livsstilscoach, styrke- och powercoach samt uthållighetstränare från alla idrotter och idrottare från ultratriathlon och skidlöpning till brottning, hockey och stavhopp.

Ni som väntar på min vårföreläsning om träning på Kroppsinvest/STAC, kommer att få ta del av det nya material jag sammanställt för mina olika idrottsgymnasieföreläsningar runt om i Sverige. Datum är inte riktigt spikat ännu. Jag återkommer i ämnet. Ni som inte kan vänta och är av kvinnligt kön, kan anmäla er till "tjejkväll på STAC" fredagen den 21 januari kl. 17.30-21.30, där kommer Anna Dettner att delge delar av detta material i en enklare kost-, livsstils- och träningsföreläsning. Tjejkvällen innehåller också modevisning, funktionellt träningspass och mingel med tilltugg. Bara att kolla mera på STAC på facebook.

söndag 9 januari 2011

Avancerad rehab och träning för målvakter!

Tyvärr tränar de flesta lag sina målvakter katastrofalt illa! Att vara målvakt är att hålla på med en annan sport än de som är utespelare, när skall vi fatta denna uppenbara fakta? Jag har rehabiliterat ett antal ishockey-, bandy-, handbolls- och fotbollsmålvakter genom åren. Här är min topp 3 lista över katastrofala målvaktsträningspass.
  • Långlöpningar, dvs. aerob träning i "steady state" tempo.
    • Dessa gör ingenting annat än att skapa en ännu långsammare målvakt genom att adressera deras typ 1 fibrer och nedmontera deras extremt viktiga förmåga till en hög intramuskulär kontakt, signalfrekvens och signalstyrka. Aerobt sett, räcker det om målvakterna orkar gå och handla om man skall spetsa till det lite! Deras anaeroba uthållighetsprofil är dock en ganska extrem blandning av de tre snabbaste eneriskapande motorerna i kroppen. 
    • Målvakternas s.k. kondition/grenspecifika uthållighet skall tränas med hög- och medelintensiva intervaller, där man undan för undan ökar intensitet (belastningsnivå/motstånd/vikter m.m.) och densitet (volymen aktivitet i förhållande till vila per tidsenhet) i träningen samtidigt som man minskar viloperiodernas längd (matchlik periodisering av aktivitet, intensitet, variation och vila).
  • Stretchpass där man tillåter lumbalryggen att gå i överdriven kyfos (bakåtböjning)!
    • Detta skapar på sikt svårhanterade låga ryggbesvär (diskar, bäckenleder, djup lumbalmuskulatur), överbelastade ljumskar och höftböjare (ljumskadduktorer, höftflexorer) som bl.a. måste tjänstgöra som "extra bäckenstabilisatorer", slitas mellan ett statiskt stabilitetsjobb och ett dynamiskt maxarbete. Resultatet blir alltmer plågsamma och långsammare explosivtider/uppresningstider från låga arbetspositioner typ "split" och "piksittande"! 
    • Målvakternas flexibilitet måste utgå från en stabil och korrekt fungerande mittsektion, dvs. bäcken-ländryggsstabilitet oc styrka i tre plan. Om man har detta kan man korrekt stretcha ut sina hamstrings- och sätesmuskler och korrigera en påtvingad "överrörlighet i lumbalryggen".
  • Styrketräning med stöd, typ. bänkpress och benböj i Smithmaskiner etc.!
    • Detta nedmonterar målvaktens neuromuskulära förmåga att utveckla komplex kraft och precision med samtidigt högt krav på stabilitet i tre plan för både ben, bål och skuldra/arm. Målvakter skall endast i undantagsfall och/eller i samband med rehabilitering köra isolerade övningar med stöd, annars ökar skadefrekvensen markant föär f.a. knä, ländrygg, skuldra, axelled och bröstrygg.
    • Målvakternas styrka och power (max-, explosiv- och snabbstyrka) måste tränas in med minimalt stöd och höga krav på egen stabilitet, balans och koordination.
Helintegrerad omvänd vedhuggningsrörelse med viktförflyttning och reducerad kroppsvikt i en Free Motion Dual Cable Cross, dvs. inte riktigt framme vid slutövningarna på denna bilden.

Mitt senaste målvaktsrehabiliteringsobjekt, Viktor Tisell Tingsryds AIF, hade bl.a. en hel del att förbättra i mittsektion (styrka, stabilitet, hållning) och baksida-lår-flexibilitet. Men oj vilket bra jobb killen gjort med allt från bålstabilitet till höghastighetsstabilitet och power (på mindre än två månader)! Skall bli mycket intressant att följa återkomsten till Allsvensk målvaktsspade för den pojken. Viktor inkom med en s.k. partiell ruptur (delvis bristning) i m.adduktor longus (en inåtförande muskel i ljumsken) och ett väl inbyggt skydds-, reflex- och kompensationsmönster från knä till nacke i flera nivåer.

tisdag 4 januari 2011

Träna innan frukost, ät skit, må bra ändå?!

Att det går alldeles utmärkt att träna på morgonen innan frukost (och att det rent hormonellt har vissa fördelar framför eftermiddaghs- och kvällsträning) har jag/vi vetat länge! Även att det ger ett bättre tryck i kroppen i form av att man inte verkar dra på sig något vätskeutträde i underhuden eller någon svullen känsla i buken, även om  man inte äter helt 100, känner vi till sedan tidigare. Men, att det dessutom har den fördelen att "i viss mån givetvis" kunna kontra/reducera den insulinresistens som sakta men säkert etableras i ens kropp vid kost-, dryckes- och livsstilsvanor med för högt socker/kolhydratintag m.m., hade jag inte förr sett så intressanta siffror på.

Läs mera, i denna intressanta forskning. Tag också del av vilka hormonella och autonoma styrmekanismer som ligger bakom detta högst naturliga självregleringssystem. Forskningsrapporten finns publicerad i Journal of Physiology nov 2010.

Tänk dock på att detta INTE betyder att man inmte behöver bry sig om vad man äter, dricker eller stoppar i sig. Som vanligt handlar det om kroppens fantastiska förmåga att, kort- och halvlångsiktigt, kompensera och reglera funktion och överlevnad. Förutsatt att man harmonierar med sin egen organisms myriad av neuro-hormonella feedback och styrsystem.

Klicka på länken nedan för att läsa referatet på Mercola.com av denna artikel.
..."The only group that gained almost no weight, and showed no signs of insulin resistance were those who exercised before eating breakfast, and drank only water during their workout."...
 
Någon som är intresserad av att kunna käka aningen "fusk" ibland men ändå komma undan ganska lindrigt?
  • Träna ett pass innan frukost och du kan "fuska lite" till frukost, dvs. hoppa över köttet, fettet och grönsakerna och käka några mackor, dricka lite juice och fylla på med lite fil, flingor och sylt!
Vill du ha ännu bättre effekt, dvs. du fattar vad det verkligen stod i forskningsrapporten?
  • Träna innan frukost och käka "rätt" frukost för dig och din din metabola typ (dvs. oftast kött, fett och grönsaker med din individuella blandning)!
Givetvis är det inte så enkelt att man bara kan träna "whatever" innan frukost, käka skit och på det sättet skapa hälsa. Men det är ju en trevlig ingrediens att veta, att vi kan peta in en liten träningsexponering på fastande tarmar/celler, för dem som ännu inte bestämt sig förändra sina kostvanor nämnvärt! Hoppsan, det är ju ett av våra effektiva knep för att hjälpa människor att ända kost- och livsstilsvanor på Kroppsinvest Institute, sedan 1994. Numera även på Scandinavian Top athletic Center STAC. -Vad trevligt att det blev vetenskapligt ;-).

Det är ditt liv, dina val, du bestämmer! På Kroppsinvest och STAC tar vi allvarligt på allt från kost- och livsstilsvanor till din träning, dina mål och ditt liv. Vi coachar alla till sin individuella lösning från Angelica Bengtsson juniorvärldsrekordhållare i stavhopp till Lennart Svärd som vill komma ur sin ohälsospiral och få ett smärtfritt och aktivt pensionärsliv.

Med ett medlemsskap på STAC kan man träna hur tidiga morgnar som helst, och dessutom på det just du borde och/eller gilla att träna. STAC är alltid öppet för våra medlemmar. Intresserad, kolla även upp STAC på Facebook!!!

söndag 2 januari 2011

Jaget före laget, -tack för det Per Mårts!

Årets upplaga av Junior VM i ishockey, är något alldeles, alldeles extra! Varför det då? Jo, för att man (svensk hockey) äntligen släppt in lite smarta tränare som lever sina drömmar, som vågar bryta det politiskt korrekta "laget före jaget" och lansera tron på "jaget" för att bygga "laget"!

Jag njuter stort när jag ser svenskar som ger smäll samtidigt som man tar smäll, sedan jobbar man helt utan tvekan rakt in i stenhårda situationer för att skapa ytor, ta kommando och skapa målchanser! Man tror det är kört men killarna får ändå till en öppnande passning, för att tiondelen senare falla till isen. Man vill ta, kan ta och tar en smäll för laget. -Mission completed, upp igen, nästa jobb, full insats, mitt i drömmen!

Se och lär av de enskilda svenskarnas ansiktsuttryck när dom går in, är på och går av isen. Äkta spontan glädje, fight and flight-hormoner all-over! Alla vill göra "sin" bästa insats, samtidigt är alla kollektivt beredda att käka puck för "laget", alla trummar på oavsett flyt eller motflyt, vilket även innebär att göra kortsiktigt otacksamt grovjobb för varandra, strategin, inövade varianten och laget.

Det är detta jag pratat om i alla år. -Alla "junisar", gör din del, fixa ditt eget jag! Om du vill något, gör det som krävs för att lyckas, dvs. stapla månader och år av bra träning, bra val och bra rådgivning på varandra, men var hela tiden medveten om att dina kvaliteter samtidigt skall svetsas ihop med andra i form av ett lag, ett spelsystem och en gemensam kraft. Så inspireras av det viktigaste Mr Mårts lärt sina juniorlandslagsadepter:
  • Jaget före laget
För er som sitter fast i mossan från gamla paradigm, betyder det ungefär "en konstant förekomst av starka jag, enskilda kvaliteter och förmågor, är så pass viktigt i ett lagbygge att det påtagligt kan både begränsa och potentiera laget och lagets samlade kraft, förmåga, stryktålighet och förmåga att genomlida hela resan". Äntligen har vi slutat gömma oss bakom laget. Det bästa laget, föds och göds nämligen ur de bäst utbildade, programmerade och ledande jagen, i varje situation, punkt!
"Ditt jag" kan dock inte utföra någonting, utan en riktig hockeykropp. Ditt jag, måste ha en farkost. Så skaffa alla attribut bakom ett grymt jag som dessutom kan vara med och leka hockey.
  • Ödmjukhet
  • En dröm du lever
  • En riktig hockeykropp  
  • En livsstil som bygger
  • Extrem envishet
Ödmjukhet? Ja, precis. Men missförstå mig inte, jag menar "stenhård men ödmjuk och rättvis". Skall det tacklas, tackla ordentligt, men inom reglerna. Skall man uttala sig, ge kred till dem som har gjort bra saker, även till motståndare och ÄVEN dig själv. Ingen orkar lyssna på någon som alltid säger att han bara blundade och sköt eller att ens egen insats är obetydlig. Fundera på varför just du BLIR intervjuad, innan du tar på dig sponsormössan och BREDER ut texten i etern. Det är showbiz/underhållning också, glöm inte det.

Tråkig hockey, inget hjärta, inga smällar, ingen fart, dåliga intervjuer, inga sponsorer, ingen lön, ingen dröm, enkelt! Allt du tänker, säger, gör och äter, bygger "ditt jag". Precis!, det "jag" du levererar till ditt "lag". Huuhh! Missa inte semifinalen...