söndag 25 mars 2012

Flera Projekt 97 i Sverige tack!

Att ge tjejer chansen att utveckla riktig fotbollsfysik och kanske tom framtidens fotbollsfysik, brinner man för i Malmö. För ett drygt år sedan skapade man Projekt 97 och första anhalten i detta projekt var STAC Fystest_Fotboll på STAC i mars 2011. I lördags var man på plats på STAC (http://www.stac.nu/) igen för andra årets tester uppföljning.

I Projekt 97 ingår tjejer födda 1997-98 spelandes i LdB FC eller Limhamn Bunkeflo. En mycket progressiv och sunt tänkande grupp människor och sponsorer som vill satsa på långsiktig, hållbar och högpresterande tjejidrott. Applåd för det! Anledningen till att undertecknad och STAC blev involverat, beror sannolikt på vår position i frontlinjen för hur man skapar elitidrottskroppar som håller i kombination med hälsoutveckling.

Man ville i Projekt 97-satsningen ha reda på (och utveckla),
  • vad som är vetenskapligt OCH fungerar i praktiken,
  • vad man måste bygga upp, hur man designar och periodiserar detta samt
  • vad man skulle kunna skapa i framtiden.
Fakta från LdB FC officiella hemsida: För att ytterligare stärka LdB FC:s talangutveckling har LdB FC Malmö tillsammans med företaget 4FP startat ett projekt (Projekt 97) som ska utveckla en grupp talanger, samt på ett mer vetenskapligt plan fylla de luckor som finns kring kvinnlig talangutveckling. Den 5:e mars 2011 drog projektet igång med ”fystester” på STAC, Scandinavian Top Athletic Center, i Ronneby. Detta blev en stor succé på alla plan. Flickorna blev snabbt en homogen grupp och deras intresse för det fysiska väcktes och tävlingsandan kom fram. En perfekt professionell start på Sveriges i särklass mest professionella utvecklingsprojekt inom fotboll.

Som vanligt när en konstellation människor tänker själva och går lite utanför det rådande paradigmet (i detta fall "det svenska fotbollsparadigmet") blir det lite rabalder. Så även i detta lovande projekt som inte bara hejas på i fotbollssverige. Kraften och effekten i projektet är dock redan av den digniteten att lite hårda vindar bara gör skutan stablilare och snabbare :-). Stå på er i Projekt 97, ni är en modell man kommer att kopiera, men ni ligger före och skrämmer de sovande invånarna i det rådande paradigmet. Det är nämligen bekvämt och smidigt att göra som man alltid gjort eller som någon bestämt är rätt.

Som Elittränare till ett 20 tal aktiva i en mängd olika idrotter varav hälften i de högsta elitprogrammen i Sverige, kan jag bara trött konstatera att jag hört det förr, upplever det veckoligen men inte längre bryr mig värst mycket om "sovande invånare". Jag och STAC jobbar på med vår utveckling, lär av framgångar och motgångar, bygger vidare på vår bredd och vårt djup och skapar effekt som märks både kunskaps- och resultatmässigt. Till slut kommer hela ligan efter och säger, -så tycker vi med och så har vi tyckt hela tiden, nu bryter VI ny mark. Skit samma säger jag då, välkomna till min gräsmatta :-), jag ville ju ändå bara få till ett paradigmskifte!

Ni kommer att få höra talas om ett antal spelare från Projekt 97 i framtida flick-, junior- och seniorlandslag. Nu måste ja återgå till att justera sista kapitlen till STAC Grundtränare som går av stapeln den 29-31 mars. Då utbildar vi ett gäng till som använder kunskap men tänker själva!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar