lördag 26 maj 2012

Spännande att vara coach i sommar!

Det börjar skapas effektfull fysik, lovande resultat, grymma resultatutvecklingar, medaljchanser på STAC och för våra STAC-tränade klienter och adepter. Vi ser fram emot både JVM i Friidrott och OS i London.

Man kan inte annat än njuta lite och reflektera över både det ena och det andra kring kunskapsbristen, revirpinkandet och reformovilligheten kring screening, analys, träning, träningsupplägg och periodisering av träning. Envist tuffar vi vidare och integrerar allt från hälsa och riktig screening till professionell individbaserad programdesign och periodisering av träning på STAC. Vårt motto är att verka, påverka och förändra genom att leverera hälsa och resultat hand i hand.


Sofia Paldanius (kanot) STAC klient och 4:a även på andra World Cup helgen (var 4:a på K1 500 m och vann K1 5000 m förra helgen i Poznan), nu även med de bästa Ungerskorna med, det blir OS nu. Stor medaljchans i OS, det är mer än två månader kvar av trimning ;-). Om det finns minsta rim och reson, har Sofia redan fått ett glatt besked från de som "bestämmer".
Sedan tidigare är ju Jimmy Lidberg (brottning) STAC Elitfond-adept och klar för deltagande och givetvis medaljkandidat i London, rankad 1-3 i världen som han varit sedan 2009.

Inför JVM i juli har en av våra adepter ytterligare en medaljchans och en annan kanske kommer dit om planerna (periodiseringsmålet, toppas lite av verkligheten).

Sofi Flinck -95 (spjut) STAC Elitfond-adept, kommer att låta tala om sig och krysta fram ett 60+ kast, vem slår det bland 17-åringarna i världen?

Viktor Elvung Nilsson -94 har 37/100 kvar ner till gränsen för JVM deltagande, det är rimligt MEN faktiskt en ruggig extrabonus OM han lyckas komma ner till 10.64 s och dessutom bli uttagen. Försäsongsresultaten på 30 m (8/100 förbättrat pers), talar dock om ATT det inte är orimligt. 8/100 på 30 m blir ju omräknat till 100 m ... inte långt därifrån. Oj, oj, oj vad spännande att vara coach...

måndag 21 maj 2012

STAC Idrottsmedicin & Naprapatmottagning

STAC Idrottsmedicin & Naprapatmottagning (underavdelning på STAC) har köpt upp Kroppsinvest Institute och skapar därmed en av Skandinaviens absolut bredaste, djupaste och effektivaste idrottsmedicinska mottagningar.

Det är inte bara det rutinerade gänget Anna Dettner (Leg. Naprapat, Elittränare, Kost & Livsstilscoach) , Joakim Dettner (dito) och Marie Erdin (Cert. Massageterapeut, Yogalärare) som kommer att flytta med från Kroppsinvest till STAC, det kommer att bli fler medarbetare både på STAC och specialavdelningen STAC Idrottsmedicin & Naprapatmottagning.

Med köpet av Kroppsinvest Institute kompletterar man Scandinavian Top Athletic Center STAC (http://www.stac.nu/) som redan innan etablerat sig som en av Skandinaviens mest kompletta screening-, analys-, programdesign-, periodiserings- och träningsanläggningar. På STAC fokuserar vi på 4 olika huvudsakliga kundgrupper.
  • Hälsa och träning för privatpersoner som vill må bra och bättre
  • Modern företagshälsovård för ökad frisknärvaro och bättre produktivitet
  • Elitidrottare som vill mera, dvs. professionell programdesign/elitkroppsuppbyggnad och periodisering av träning i en mångfald av idrotter i samklang med häsloutveckling.
  • Utbildning av idrottsmedicinare, manuella terapeuter, personliga tränare, fystränare, lagtränare via STAC Grundtränare, STAC Elittränare, STAC Professional
Det är mycket tillfredställande att kunna meddela detta unika steg i vår utveckling mot en integrerad idrottsmedicin, dvs. allt från screening/undersökning/analys/behandling/terapi till korrektiv träning/STAC fystest/professionell programdesign och periodisering av träning.

söndag 13 maj 2012

Högsäsongsupplägg eller glöm allt du gjorde i vinter?

Nu springer vi in i sommaridrotternas högsäsong, vilket också innebär att vi på STAC skapar mängder av hörsäsongsupplägg för våra klienter. Men vad är ett högsäsongsupplägg egentligen och varför skall man bygga vidare med uppbyggnadsövningarna under högsäsongen?
Ett högsäsongsupplägg är de program du tränar med en viss periodisering parallellt med din tävlingsidrott, dvs. din kompletterande träning för att inte tappa effekt eller dra på dig onödiga skademönster under högsäsong. Det vanligaste är, tyvärr, att lagtränare och grenspecifika tränare helt missar vikten av att behålla de 3-8 viktigaste uppbyggnadsövningarna (från uppbyggnadssäsongen) även under högsäsongen.

Varför man skall träna vidare och inte släppa alla grund- och grenspecifika uppbyggnadsövningar även parallellt med sin tävlingsidrott är lika självklart som att det är bra att hålla skrovet i trim under en långresa på de sju haven annars börjar man snart att krackelera, läcka och ta in vatten. När detta sakta men säkert ökar i förekomst förbättras ju inte direkt prestanda.

Det finns ju en viss naturlig beroendeordning mellan de olika neuromotoriska förmågorna i våra klienters kroppar, tyvärr är allt bara FÄRSKVARA! Jag skall uttrycka mig mycket kort:

  • Om man inte bevarar flexibiliteten och den inre bålstabiliteten under högsäsong, ÖKAR skadebenägenheten för varje vecka pga kompensationsmönster, belastningsackumulering, ökad återhämtningstid och eftersatt effektplattform.
  • Om man inte bevarar muskelmassa och framför allt maxstyrka, MINSKAR förmåga att utveckla power/effekt vilket efter ett tag syns tydligt i form av sämre acceleration, lägre speed, sämre agility m.m.
  • I lagidrott är det inte ovanligt att man är som mest skadad och sämst på snabb effektutveckling, 10 och 30 m sprint samt agilitytest (powersnabbhetssmidighetsbana), när slutspelet drar igång.
  • I friidrott är det inte ovanligt att skadepanoramat och effektutvecklingen sedan lång tid tillbaka visat negativa siffror pga otillräckligt vidmakthållande av grundläggande och grenspecifik hållning, bålstabilitet, styrkeflexibilitet, styrka och power.

Fler idrottare borde få ta del av sina fystränares kunskaper ÄVEN under högsäsong. På STAC Elittränare lär vi ut även denna konstart.


torsdag 3 maj 2012

Programdesign, en vetenskap eller galenskap?

Jag kommer dagligen i kontakt med klienter och tränare av varierande bildning, erfarenhet och insikt i vetenskapen om homo sapiens, hennes rörelse- och stödjeorgan och hur hon borde tränas utifrån vad man har och vad man vill uppnå. Tyvärr är det så här. Ju mindre kunskap du besitter, ju lättare är det att fastna i enkla och till synes effektiva färdiga koncept. Ett av dagens samtal gällde om det upplägg tränaren förväntades hjälpa till att implementera på den aktuella träningsgruppen verkligen var så bra.

14-åriga tjejer med högst begränsad träningsbakgrund skulle helt plötsligt belastas med 4 benövningar i rad av vilka tre övningar var av en komplexitetsgrad att ingen kunde hålla balansen. Den svåraste och mest taxerande övningen både balans-, rörelseplans- och stabilitetsmässigt var dessutom sist i detta quadraset!!! Gissa om skadeprofilen slog i taket. Motiveringen till varför man implementerar ett sådant upplägg var: Det är så man bygger stora och starka ben. -Grattis och god dag yxskaft!

När skall vi lära oss att det inte finns några genvägar eller enkla sanningar via senaste träningstrenden. När skall vi lära oss att ta reda på nuläget och träna dem vi har framför oss på en nivå som överensstämmer med deras nivå och dessutom är anpassad för det man bör bygga för att ta dom till nästa och nästa önskade nivå. Samtalet tog en halvtimma, sedan hade vi rett ut det mesta och den aktuella tränaren kommer nog att höja temperaturen inför nästa träningspass ;-), -Nu tar jag helg!