söndag 3 juni 2012

Det räcker inte att vila Darren Clarke!

Darren Clarke kan inte ställa upp i Nordea Masters. Anledning: Ljumskarna strejkar, han måste vila.

Lysande analys och en lika lysande åtgärd, ELLER?! Jag har personligen screenat, coachar och hjälpt ett 30-tal professionella golfare på världens alla tourer de senaste 10 åren, så jag har hört det förr. Ner med huvudet i sanden bara, vila och hoppas att allt försvinner. Se för guds skull inte mönstret. Nej, nej, han lider helt klart brist på lite ultraljudsbehandling, en tre-fyra antiinflammatoriska tabletter, ett par kvaddlar cortisoninjektion i dom dumma ljumskmusklerna ;-(.


Vad Darren Clarke, och många med honom, högst sannolikt borde göra, är att fixa en fysik, en kropp och en hälsa som tål golf! Framförallt skall man tåla en högintensiv (över 85% av min maximala insats) repeterad kast-/tillslagsrörelse med krav på en stabil bål kring vilken rörelseenergi och kraft skall
  • lagras, 
  • integreras,
  • transfereras 
  • och hanteras på bästa möjliga sätt. 
Allt måste byggas inifrån och ut och integreras hela vägen till en intermuskulärt koordinerad effektfull men samtidigt belastningstålig golfkropp. Utan en stark och stabil mittsektion (dvs. ett bäcken och en lumbalrygg som fungerar som en statisk och dynamisk integrerad enhet) klarar man i längden INTE att hantera alla krafter och kraftriktningar på ett hållbart och belastningsekonomiskt sätt. Speciellt inte i en extremt högrepetitiv cyklisk idrott.

Stress och Adaptation
Kroppen är dock programmerad att adaptera, vilket betyder att den finner lösningar på det mesta även om det inte fungerar som det skall. I de flesta golfares fall blir det bl.a. ljumskmusklerna (adduktorerna) som får agera sekundära stabiliserare ISTÄLLET för den nedre djupa magmuskulaturen. Samma muskulatur som lätt blir inhiberad (dvs. blir avslagen och får svårt att fungera optimalt) som en sekundär effekt till usla kost- och livsstilsvanor och utebliven grundträning för golf.

Hur många är inte de världstalanger och gudabenådade golftrollare som undvikit riktig uppbyggnadsträning för golf och dessutom ätit, druckit och levt sin hälsa till så dåligt skick, att en klarad "cut" innebär så mycket belastning (dvs. man fick spela alla fyra rundorna, dvs. träna och spela fyra dagar i rad) att återhämtningen innan man kunde prestera igen tog 2-3 veckor! Någon som hört talas om John Daly, snacka om misskött extrem talang?


Det finns ett mycket intressant jämförelseexempel till Darren Clarke och det är Lee Westwood (se bilden). Precis, han som skötte sin hälsa lika dåligt som Darren tills för bara några år sedan!!! Lee Westwood var nere på samma botten som Clarke befinner sig just nu, både hälso- och till viss del även golfmässigt. Jag har personligen inte undersökt Darren Clarke och kan därför inte sia om detaljerna i hans hälsa och fysik MEN jag har ett ganska tränat öga och har ganska mycket information om Darren från mina elittränarkollegor runt om i världen!

Jag kan nog utan att chansa för allt för mycket lova er att Darren Clarke skulle hamnat i gänget som behöver bygga om från grunden och dessutom varit tvungen att adressera sin ohälsoproblem om han blivit screenad på STAC via en STAC Custom Made (läs mera på www.stac.nu). Om ljumskarna strejkar på en golfare är det illa, det är ju inte direkt rörelsemönstret från fotboll vi talar om, om ni förstår vinken ;-)! Ni kommer alla ihåg Westwoods kroppshydda och ganska tydliga anlete av ohälsa INNAN han tog tag i livet, kroppen och golfen. Numera är han världsetta ;-)!.

Darrens avhopp från Nordea Masters drog bara igång detta blogginlägg, men det handlar om så många fler golfare. Jag tycker det är dags för golfsporten att ta sig i kragen och bygga idrottskroppar inifrån och ut. Inte bara snacka om det, UTAN GÖRA DET! Men för att göra detta krävs mera kunskap och kunskap om det som betyder något. Tyvärr möter jag sällan detta. Det är många som säger att man undersöker, testar och screenar MEN kan man analysera och konvertera detta till riktiga program. Svar: mycket sällan.!

Ni andra idrottare skratta inte för högt, det är rätt illa ställt med mittsektionsfysiken och förmågan att tåla sin egen idrott i en mångfald av grenar och idrottsinriktningar. Speciellt förmågan att LÄRA idrottare att bygga riktig fysik via individuella upplägg anpassade för den nivå man befinner sig på OCH det man verkligen skall utföra och klara av.

Så vad har jag då för råd till Darren och hans rådgivare. -Låt inte Darren vila, ge honom istället en riktig screening och därefter ett adekvat upplägg för att fixa till det bakomliggande orsakskomplexet till varför han inte klarar att överleva sin egen golfsving och måste stå över golftävlingar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar