torsdag 17 februari 2011

Kon-jakt, inte Kojak eller Konjak!

19.00-20.00 måndag 14/2. Konjakt, ett av de flitigaste träningsinslagen på STAC just nu, när vi konverterar power till poweruthållighet och anaerob uthållighet. Här kör Ronneby BK skiten ur sig i en s.k. 12 minuters 10, 20, 30 meters konjakt, dvs. totalt 90 meter @ 100 % gå tillbaka sedan på det igen, tills det gått 12 minuter. vad händer sedan? Jo, efter 3 minuters helvila tar en "annan övning" vid i 10 minuter, sedan Konjakt i 12 minuter igen, sedan mellanövningen ytterligare en gång. Efter det har man avverkat en dryg halvlek, i ett totaltempo/intensitet/belastningsnivå något över en riktigt högintensiv match.

08.00 -10.00 torsdag 17/2. Konjakt för Flygbasjägare blev, i kombination med 5 andra övningar i ett svep, mycket uppskattat och fick våra vänner från Flygbasjägarkolan att tänja både på lungor och blodkärl, högintensivuthållighetsträna en mångfald av rörelsemönster/muskler samt träna på att hushålla med ATP/CP och återskapa energi från mjölksyrekonvertering.

Med så enkla medel som en konjakt/"jaktsituation" höjer jag intensitetsnivån med åtskilliga procent! Vi är ju trots allt bara ett djur med instinkter, reptilreflexer och lite taffligt intellekt på toppen ;-). Det är inte "vi och djuren", utan "vi djuren". Om man somm fystränare förstår hur man kan trigga och kalibrera våra hormon- och nervsystem, kan man också utnyttja detta i träningssyfte. Vem vill inte om eller känner sig jagad i en sån här övning!? Varför stack alla antiloperna, vad är det som triggar en flykt-/jaktreaktion och hur mycket kräm kan man få ur ett par ben under 10 sekunders agility (powersmidighetssnabbhet)? Det kan vara livsavgörande för vissa yrken eller vara skillnaden mellan öppet mål och ingen chans alls i fotboll. God natt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar