fredag 25 februari 2011

STAC Fystest_fotboll i helgen!


Ronneby BK är först ut. Då rullar det igång med STAC Fystester för alla de fotbollslag som tränat på STAC. Imorgon lördag får jag huvudet fullt med testsiffror när jag basar för effekttesterna i STAC LAB.

Att testa är i sig ganska påfrestande men samtidigt mycket intressant. Allt måste klaffa tidsmässigt trots ett antal oförutsedda faktorer (som alltid inträffar). Just därför har vi sedan några år tillbaka arbetat in ett hyfsat dynamiskt tidsschema vid lagtster som tillåter de vanligaste förseningsanledningarna (strul, omstart av dator, retest, extra person etc.). Det man suktar efter är dock SAMMANSTÄLLNINGEN, dvs. när man får svart på vitt om man lyckats med både enskilda personer och gruppen som helhet.

Imorgon vid 17.30-tiden efter 4 + 4 timmars non-stop-jobb framför Muscle Lab sitter man med s.k. "objektiv data" i handen. Jag hoppas denna stämmer hyfsat överrens med den subjektiva bedömning jag redan gjort och kommer att vidareutveckla allteftersom dagen fortlöper. Om inte är det åter dags att lära något...

Man måste ha en pragmatisk inställning till tester. Det finns bra och dåliga tester
 • bra tester, testar det som är viktigt att testa, dvs. viktiga egenskaper för att kunna det som krävs och/eller det som gör skillnad i den aktuella idrotten, bra tester bör också spegla de övningar man faktiskt använder för att bygga upp spelarna i de olika träningsfaserna,
 • dåliga tester är givetvis motsatsen men kan kan mycket väl vara bra som tester men kanske inte testar det som är viktigt för den aktuella idrotten (standardtestpaket man använder för alla idrotter är ofta fulla av sådana).
Tester är tester, fotboll är fotboll, man gör ju inte mål med testresultat som bekant! Tester är mest till för att ha koll på träningsupplägget, kolla att allt går som man tänkt sig samt för att motivera till ökad träningsintensitet/närvaro/fokus.

Man måste ha hyfsad fotbollstalang för att bli riktigt bra på fotboll, jajamensan! MEN det räcker inte hela vägen. Det blir tvärtom en riktigt tråkig ekvation i längden, dvs. att ha en ruggig talang men inte backa upp den med en kropp som är värdig talangen eller den totala tränings- och matchvolym den kommer att utsättas för! 

Fotbollstalang och mycket fotbollsspel utan riktig fotbollskropp:

"Funkar utmärkt en tid, ackumulerar samtidigt elände, får ofta ett tidigt, smärtsamt och haltande karriärsavslut!".

Jag ser det varje vecka i mitt jobb som naprapat, rehabexpert, styrke- och powercoach, dvs. dåligt underhållna och inkorrekt styrketränade idrottskroppar som inte håller. Tester är ett bra sätt att sätta fingret på det som är undermåligt, men också ett bra sätt att kolla hur bra trimningen fungerar och avgöra vad som skiljer exempelvis bra från sämre spelare. Lycka till imorgon grabbar ;-), jag tror vi får in minst 4 spelare under 4.00 sek!

3 kommentarer:

 1. Precis.
  testerna är till stor del inte till för att testa spelarna. Testerna är för att testa tränarna, hur bra vi har lagt upp träningen, hur bra vi känner våra spelare mm.../JD

  SvaraRadera
 2. Mitt i prick, kompis ;-). Plus att spelarna utbildas en smula...

  SvaraRadera
 3. Glöm inte att motivationen ökar en del när man vill visa att man förbättrat sig sedan förra testet

  SvaraRadera