måndag 18 april 2011

Skall man gå eller springa?

-Skall man gå eller springa? Den frågan har jag fått några gånger. Vad är svaret då? En motfråga givetvis, eftersom frågan inte innehåller någon som helst fakta om vem det gäller eller vad denne har för målsättning.
-Vad vill du uppnå?, blir min första fråga. Sedan brukar jag underlätta för frågeställaren genom att rassla igenom några exempel.
-Om du vill bli snabbare på att springa 5 km på tid, bör du lära dig springa allt snabbare på en sträcka av 2-8 km. Om du vill få bättre uthållighet för en lagsport med tydliga temposkiftningar, intervaller och pauseringar, kanske du skall springa 5 km med liknande eller aningen tuffare intervallindelningar än idrotten. Om du vill uppleva alla detaljer i naturen och kanske inte riktigt klarar att landa och avveckla ett löpsteg utan att dra på dig underkroppsbesvär, skall du gå en promenad. Om du vill få ut nästan lika mycket av en promenad som att löpa, kan du trycka på med snabbgång i varje uppförsbacke. Uppförsbackar klarar nästan alla att öka tempot utan att äventyra belastningskapaciteten i underkroppen. Detta eftersom nästa steg landar ovanför det förra (din massa hinner inte accelerera lika mycket, vilket ger en klart lägre kompressionskraft genom din kropp i båda riktningar, vilket minskar risken att dina leder hamnar i ofördelaktiga positioner) och landningen sker på framfoten.
Efter detta lilla inlägg kommer den som frågar att förstå galoppen, presentera vad den egentligen vill uppnå och du får chans att undersöka om det är möjligt. Som du vet måste man kunna krypa för att gå och kunna landa och avveckla ett gångsteg för att kunna löpa och...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar