torsdag 7 juli 2011

Men vad skall jag äta då 2?

Tror nog att läsekretsen på denna blogg, just nu mellan 400-500 per dag, har lite intresse i svaret på denna klientfråga.

Tjena Joakim!
Jag vill bara tacka dig jättemycket för en fantastisk träff med dig på STAC i tisdags. Blev verkligen imponerad av hur mycket du kan. Jag har en fråga om du har några förslag på recept som man kan göra eller om det finns några sidor med det. Har tittat lite på LCHF metodern men vet ej om den är okej med tanke på att jag skulle utesluta även mjölkprodukter.  Mvh A.I.

Hej A.I.!

Du sitter på en emotionell guldgruva, dvs. din egen kropp och knopp, vårda och utveckla den att nyttja hela sin fulla potential så blir det dessutom spel högt upp i framtiden. Till dess fixa det som fixas bör. Jag hade lite extra tid över ;-) och lade ner betydligt mer tid på ditt svar än vanligt,... man behöver ju bra guidning tidigt i karriären för att undvika de vanliga fallgroparna ;).

Du kan hitta ruggiga recept på min blogg "Dettners blogg" under ämnet "Recept" http://jdettner.blogspot.com/search/label/Recept
Eller på http://www.kroppsinvest.se/aktuellt/mat/
Eller mer fakta om kost på http://www.kroppsinvest.se/fakta/kost/

Jag kan rekommendera Dettners Köttfärslimpa, Dettners Fiskburgare, de är dessutom perfekta att lagra i kylen och ta med sig till träningen dagen efter. Ju förr du lär dig att laga mat ju bättre.

Din fråga och LCHF-tankarna är väldigt mycket åt rätt håll, MEN dom fokuserar för lite på kvalitéten på maten och inte alls på att fördela maten korrekt enligt din metaboliska typ, dvs. det faktum at du är en nordeurope med nordeuropeiska gener och inte Eskimå, medelhavsbo eller Indier. Det finns nämligen inga exakta procentmått som passar alla, för vi är lika olika i alla våra inre organsystem och dess balans sinsemellan som vi är som individer och hockeyspelare.

Det betyder i klartext att många Nordbor, men INTE alla, mår bra av LCHF. Dock mår multipelt flera bra av LCHF-inriktningen (dvs. mer och bättre fetter och protein i maten), än man i allmänhet mår av de rådande nationella kostråden (dvs. usla livsmedelsverk-/dietist-/professorsråd om fett och kött samt att 55-60 % av näringen/energin skall komma från kolhydrater. Precis så som man bygger upp en fetare och sjukare sumobrottare snabbare eller gör djur feta för att tjäna mer per kilo snabbare utan tanke på hälsa, kvalité eller effekt i nästa led).

Just du har en uppenbar genetisk inriktning som Proteintyp. Via den information jag fått fram genom frågor om ditt matsmältningssytem, ditt hormon- och nervsystem samt dina symtom och dina reaktioner på olika kolhydrat, protein och fettfördelning när du äter, skall du med största sannolikhet äta enligt modellen 70/30 (Metabolisk typning är ett verktyg för att hjälpa individer att hitta "sin" fördelning). Din kompis kanske är en 60/40 eller en 50/50 och skall äta lite annorlunda fördelning, så kör ditt eget race ;-).

Det betyder att DU bör fördela maten/näringen/energin på din tallrik enligt modellen 70 Energiprocent +- 10 Energi % från protein och fett, dvs. från djurriket och 30 E% +-10 E% från kolhydrater, dvs. från växtriket. Tänk på detta när du tar till dig mat, då är det helt ok att laga från någon av de många LCHF-receptböckerna.

Observera! Du skall INTE äta så lite kolhydrater som möjligt du SKALL äta dina 30 +- 10 % från kolhydrater. Det är inte bara vår erfarenhet utan det som fungerar bäst i praktiken i de flesta av fallen, dvs. att verkligen sköta kolhydratintaget både uppåt och nedåt är lika viktigt som att sköta mängden av protein och fett för våra framgångsrika elitidrottare. At finjustera sitt kolhydratintag är MYCKET effektivt och en av de bakomliggande framgångsfaktorerna bakom våra klienters ruggiga förbättringar av både hälsa och resultat samtidigt!

Hur skall du praktiskt komma ihåg allt detta då och dessutom få till det på tallriken? Ett enkelt sätt att få till detta är Dettners handregel för en 70/30-individ till lunch och middag:

Två handflator kött, fisk eller fågel
Två knytnävar grönsaker och sallad
Två extra tummar fett till maten
½ knytnäve, helst glutenfria, energirikare kolhydrater (typ. råris, rotsaker, quinoa)

Till mellanmål äter man likadant, fast bara en 1/4 av volymen, enkelt eller hur! Om man knappt har något att tillgå vid frukost, fika, lunch eller middag, gör man det bästa av situationen. Det svåraste brukar vara att få tag i bra grönsaker samt kött, fisk eller fågel. Fett och kolhydrater brukar vara lättare att hitta. En typiska katastroffika som ändå är riktigt hyfsad brukar bli nötsmör och morotsstav eller lite skinka, en avokadohalva och ett äpple. Bäst är det dock om en fika ser ut som en minimal middag eller lunch.

Lycka till!

/JD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar