måndag 9 april 2012

Bubba Watsons programvaror vann Masters

Bubba Watson vann Masters på Augusta 2012 efter ett mästerligt utfört slag som krävde en rejält skruvad bollbana i startriktning 90 grader "från" hålet, en s.k. "quick hook". På bilden ser ni samme man i stilstudie från förra sommarens Nordea Masters på Bro Hof. Det räcker långt med att bara kunna träffa och forsla boll hyfsat rakt fram utan tanke på vare sig skruv, bollbana, längd eller spinn för veckoslutsgolfaren. Men, för att vinna Masters på Augusta krävdes full koll på samtliga dessa variabler! Belöningen blev en boll på green 5 m från hålet från ett "omöjligt läge".

Man kan programmera fram bättre odds
Förmågan att attackera och bearbeta bollen samt skruva slag, dvs. lära kroppen rörelser som genererar en viss rörelseriktning och ställning av bladet, en viss kontaktyta mellan blad och boll (bollträff) som genererar en viss bollbana, är ett av de bästa sätten att lära sin kropp att utföra och programmera in "golfsvingen" och alla dess ofrivilliga (veckoslutsgolfare) respektive viljemässiga (professionella golfare) variationer.

Kombinationen "bestäm, gör, känn, se, analysera, spara eller släng" kallas för medveten biomotorisk programmering och är överlägsen om man vill skapa solida neuromuskulära generella och grenspecifika motoriska program i hjärna och ryggmärg. Dvs. en bred repertoar av slag för att klara av en mängd olika önskemål om en viss bollbana för bästa landningshändelse, olika bollplaceringar och ställningar, varierande vind- och väderförhållanden, olika grässorter, bandesigner osv.

Att nöta tillslag och analysera resultatet och bestämma om man skall spara eller slänga erfarenheten gäller inte bara i golf, men det blir väldigt tydligt i golf eftersom det är en aktionssport! De flesta andra idrotter med tillslagsrörelse/kaströrelse är nämligen till största delen re-aktionssporter vilket innebär att stora delar av rörelserna sker via reflexmässig och/eller semireflexstyrd aktion. Inte alla dock, vad tror ni Zlatan bestämmer, gör, känner, ser, analyserar, sparar eller slänger när han skall till att slå och momentet senare har slagit en frispark? -MÅÅÅÅL JAAAAAAAA! eller -OOOHHHH NEJJJJJ!

Hoppsan det finns aktionsinslag i en reaktionsidrotter. Ja, det är därför man nöter frisparksskruvar, pingis- och tennisservar som man nöter golfslag. Hitta detaljerna i din idrott och nöt lite på dem, det blir en minnesvärd resa för ditt nervsystem kan man säga ;-). Tänk på det ni som snackar om "tur", när motståndarens frisparksspecialist sätter ytterligare en "turlig" frispark i krysset eller när Bubba Watson har "tur" och får upp den på green för seger i Masters och glider i sin gröna kavaj.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar