fredag 6 april 2012

Colting-rehabilitering, del 2

Jonas Colting (världsmästare i Ultraman 2003, 2007, dvs. två Ironman efter varandra) var på återbesök på STAC Idrottsmedicin och Naprapatmottagning, för utvärdering av rehabiliteringsläget efter sin dubbla höftledsoperation den 4 mars OCH utövandet av undertecknads detaljerade rehabiliteringsupplägg för de första 4 veckorna. ...Precis vi jobbar en hel del med konditionsidrotter också. Colting valde STAC för sin rehabilitering av den enkla anledningen att han ansåg att vi var bäst i Norden på att sy ihop detta komplexa upplägg.

Som han levererade: Bättre på allt, vissa saker tom bättre än innan operationen, andra saker tom bättre än någonsin i karriären. Killen har gjort det grundligt, dvs. följt allt som står i de olika programmen, gjort avsteg där det känts för mycket och uppgraderat där det känts för enkelt (inte så ofta enligt Jonas ;-).

Inriktningen på alla de olika program Jonas kämpat sig igenom är inte standardiserade program plockade från byrålådan direkt! All design av rehabiliteringsprogram på STAC Idrottsmedicin och Naprapatmottagning styrs av den enskilda klientens unika besvärskomplex, biomotoriska kunskapsnivå och de olika delmål man måste uppnå i det unika fallet för att nå det slutmål man gemensamt satt upp.

I Coltings fall är det givetvis inget litet mål vi skall uppnå. Han skall vinna Kalmar Ironman i augusti 2012. För att lyckas med detta, dvs. skapa en relativt träningsbar och belastningstålig organism för triathlonuppbyggnadsträning och triathlonträning tillräckligt snabbt, måste vi tänka på allt.
  • Kosten, 
  • sömnen, 
  • återhämtningen, 
  • periodisering av träning och rehab, 
  • programdesign och manipulering av övningsvariabler etcetera.
Jag behöver ju inte direkt övertyga Mr Colting om vikten av naturlig mat, att äta enligt sin metaboliska typ och dricka rent vatten, han är ju redan med på den biten. Specificitetsprincipen gäller ju här också, du blir vad du äter, och du skall bygga dina celler med det du stoppar in genom kakhålet, INGET ANNAT.


Vad hade hänt till nu då?
Jonas hade blivit väsentligt bättre på att rekrytera och utveckla stabiliseringskraft i sin
  • nedre djupa magmuskulatur, dvs. inre bålstabilitet. 
Detta är ruggigt viktigt eftersom vi bygger ett stabilt (obrutna kraftkedjor m.m.), ekonomiskt (löpekonomi) och belastningståligt löpsteg, cykelpedaltramp, benspark och båltwist från denna stabiliserings- och kraftlokal. Utan inre bålstabilitet på en tillräckligt hög nivå för den idrott man skall utöva och tåla är det svårt att bygga vidare.

Jonas överraskade vidare med RIKTIGT bra effekt i nästan samtliga semidynamiska integreringsövningar i tre plan som ingick i första upplägget. En stor eloge för det, det är inte så ofta någon kommer tillbaka och har förbättrat sig på så många punkter. Jonas hade 110 % effekt i nedre magmuskelstyrketestet, det är redan på en godkänd nivå för vad en professionell triathlonutövare BÖR ha. Det är dock inte alla som har, kan jag meddela!

Jonas Colting åkte åter hem till Borås med ett individuellt designat minikompendium på 4 sidor innehållande 16 övningar och 5 stretch/mobiliseringsövningar, fördelade på fyra olika program att utföra vid 10 tillfällen fördelat på 4 av veckans 7 dagar integrerat med hans ständigt stegrande triathlonträning. Fortsättning följer... Ni som funderar att hoppa på Coltings olika camper, gör det! Killen levererar, inget snack om det!

Läs mer om hur Jonas Colting upplever rehabiliteringen på STAC Idrottsmedicin och Naprapatmottagning, vad han tycker om vår kompetens samt hans tankar som kund och klient på Colting Blogg. Läs mer om STAC och våra tjänster på www.stac.nu eller STAC på Facebook.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar