söndag 27 februari 2011

Cross Fit, bättre fysik eller snabbare skadad!

Cross Fit-trendens baksida börjar nu visa sig allt tydligare. Att träningsvilliga och sökande människor tränar sina kroppar med övningar dom inte tål är ingen nyhet. Nyheten är att det numera erbjuds övningar, intensitetsnivåer, rörelseutföranden och övningskombinationer som inte bara kräver mer än två års funktionell träningsvana utan vissa upplägg är rent kontraproducerande. Instruktörer och deltagare som saknar alternativt inte riktigt innehar den flexibilitets-, hållnings-, styrke- eller återhämtningsförmåga som krävs för det man utsätter sig för,... -skadar sig! Över hela Norden rapporterar mina kollegor om samma olyckliga skadetrend:
  • Ryggskott, nackspärrar, axiala kompressionsmönster i kotpelaren och muskulära partiella bristningar.
  • Skadade diskar, ligament, ledytor, höftleder, knän och axlar.
  • Muskulära smärt-, kompensations- och reflexmönster indikerande att kroppen inte klarar den intensitet, densitet, övningsval eller programdesign som ordineras.
Typfallet ser ut så här: En tidigare hyfsat aktiv person har helt utan initial screening eller undersökning, slussats in i ett Cross Fit eller Cross Fit-inriktat pass, där huvudmålet är att blanda en mängd olika övningar ofta med inriktningen att ju mera set, rep, tid, intensitet och densitet samt ju kortare vila det är på passen, ju bättre.

Cross Fit trenden är i ju för sig inget nytt som träningsform. Ett flertal övningar i cirkelform som adresserar olika programvariabler (set, rep, tempo, intensitet/belastning, vila etc.) och energisystem, är vanliga inslag i den grenspecifika uppbyggnadsfasen för en mängd olika idrotter och yrken. Tänk dig bara alla de olika övningar man kan och bör köra i cirkelform i två-treminutersintervaller för exempelvis en brottare, för att efterlikna både olika flexibilitets-, styrke- och agilitykvaliteter man behöver sammanfoga i en sådan komplex idrott.

Vi som jobbar professionellt med hela spektrat från rehabilitering och uppbyggnadsträning till grenspecifik träning och maximering av effektuttag för olika idrotter, tar oss för huvudet när man får höra vad som faktiskt ingår i träningspassen, i vilken ordning man kör övningarna samt vilka hållningar och tekniker man släpper igenom utan att ingripa! Missförstå mig rätt. De flesta övningar man använder sig av inom Cross Fit är riktigt bra övningar som adresserar viktiga styrkekvaliteter som vi har nyttan av i vår vardag, intentionen att variera träningen för en varierande vardag och en djurart som lever i intervaller är också helt rätt.

Frågan är bara: FÖR VEM?

För 4-5 år sedan var det Core-trenden som producerade mängder av klienter till landets idrottsskademottagningar. På Kroppsinvest Institute hade vi "all time high" under 2006-2008, då nästan samtliga core-instruktörer inom 6 mils radie, och mängder av deras deltagare, hade klippkort för behandling och korrektiv träning av sin mittsektion. Just det, Core-tränarna hade mest ont och mest problem av alla i just det det område deras träning skulle vara så bra. Problemet då, liksom nu, är att väldigt få är beredd att göra jobbet från grunden, väldigt få är beredda att ta matchen och tala om för klienten att börja på den nivå dom faktiskt befinner sig på!!! Man skuttar gladeligen in på nivå 4-5, trots att hela gruppen framför mig borde träna med nivå 0-2 övningar.

Core är över sedan länge i den snabba fitnessbranschen, nu är det Cross Fit, nya program varje dag, helst tuffare än bra och ingen långsiktig tanke med vad jag vill bygga, vad mina deltagare tål eller vad jag vill bygga på sikt. Nya ambitiösa, inspirerande men tyvärr ofta lindrigt utbildade Pass-hållare som uppenbarligen tror att man kan börja träna djupa benböj, utfallssteg och marklyft med personer som exempelvis bara innehar 30 graders rörlighet i baksida lår, inte kan stabilisera sina egna ben eller knän under axial belastning, inte kan avlasta och stabilisera sin egen ländrygg och inte kan sitta på huk utan att ramla baklänges. Ni skrattar och tror att jag pratar om den sämst utrustade medlemmen på ett vardagligt gym, det är mycket värre än så, jag pratar om 80 % av medlemmarna, dvs. sannolikt inklusive dig som läser detta. Testa din egen och din kompis fysik och se efter om du tror jag överdriver ;-).

För att träning skall kunna kallas funktionell för dig måste den vara just det, FUNKTIONELL FÖR DIG ELLER DIN KLIENT!

Ett koncept är INTE funktionellt bara för att det visades upp på Fitness-mässan, det är inte funktionellt bara för att det marknadsförs som Cross Fit, Core eller funktionell träning. Det ÄR däremot funktionellt om träningspasset/träningsprogrammet adresserar din eller din klients fysik på nuvarande nivå och kontinuerligt slussar dig eller din klient in i nästa samtidigt som det resulterar i det du eller din klient önskar, behöver, saknar eller vill bygga gällande din eller din klients kropp och hälsa.

7 kommentarer:

  1. Sanningen gör ont...men man lär så länge man lever. Tack för en intressant och lärande blogg!
    Mvh Johan

    SvaraRadera
  2. Det behövs bättre utbildningar för landets styrke- och fystränare. Jag försöker dra mitt strå till stacken. I maj Startar jag STAC Elitränarutbildning och den 1-2 april är det "Effekt eller Defekt-föreläsningar" i dagarna två med undertecknad och Kenneth Riggberger på STAC.

    SvaraRadera
  3. Tack för bra blogg. Är helt på din linje. Tog upp crossfit på min egen blogg, varsågod att läsa.

    http://andershakansson.wordpress.com/2010/12/07/crossfit-ett-sloseri-med-tid-2/

    SvaraRadera
  4. Många behöver veta mera,okunskap är farlig när den implementeras på inte ont anande medmänniskor. Bara att länka vidare. Du skrev en bra blogg själv, jag har precis läst den.

    SvaraRadera
  5. Har du läst cross fit artikeln som nyss kommit? visar hur rätt du hade redan 2011.
    Själva artikeln var väl inte helt lysande men intressant. Syntes att det var cross fit utövare som skrev den.

    SvaraRadera
  6. Ja du Joakim hur göra för att påverka??? En av min an tjejer hade testat cross-fit och hon undrade om vi inte kunde lägga in det i träningen och som den stenåldersmänniska jag 'är så "köper" jag av princip aldrig ngt som jag inte kan eller vet vad det är osv och för att få lite klarhet om vad cross-fit är (tänk dig jag visste inte det) så gick jag direkt in på google och skrev ditt namn plus cross-fiit. Tag det som en komplimang för jag är drogad på att "ta reda på" allt jag är tveksam om då det gäller träning och till på löpet fick jag läsa lite om modeordet "core" också. Tack tack Joakim och på ngt sätt vill jag få till det medfriidrotten men hur agera då alla tror sig veta det senaste men har hoppat över allt meleln aten-äldern.bronsåldern och tror att all rymdålderskunskap löser problem med att bygga upp våra kroppar. Ha det bra Joakim..Jag blir alltid glad då männiiskor ger mig kunskap. Elisabeth Östberg

    SvaraRadera
    Svar
    1. Känns mycket hedrande att du använder mitt namn som ett av dina sökbegrepp när du söker kunskap om ett ämne :-)! När det gäller friidrott, utbildningsnivån och de rigida paradigmen som där råder, så ser det liknande ut i en mängd olika andra idrotter också. Kolla bara på hockey och fantasin att det är en konditionsidrott, puhh! Det är så lätt att hänföra träningsvilliga atleter med enkla sanningar och pass med fart och fläkt, det är betydligt jobbigare att meddela vad som behöv fixas till, bygga steg för steg, kvalificera sig för tuffare intensiteter, tempon och komplexa utföranden. På STAC bryr vi oss om dom som vill lära på riktigt och dom som vill bygga från grunden och är beredda att lägga ner vad som krävs för att nå hela vägen. Tycker faktiskt vi bevisar detta varje månad på jobbet ;-)! Åter tak för ditt smickrande sökande efter fakta ;-)!

      Radera