fredag 19 augusti 2011

Makroperiod inför mästerskap!

Periodisering av träning är en hel vetenskap. Vad skall vi fokusera på, hur mycket tid har vi på oss, vad vill vi minst uppnå, hur många pass kan vi få in under perioden utan att tappa maximal adaptations- och superkompensationseffekt, hur och hur mycket skall vi vila, vilka övningar skall vi välja, i vilken ordning skall de komma, hur stor volym (set, rep) skall träningen innehålla osv., osv. Vi har tre veckor på oss med en alldeles speciell form av sprint-trimning just nu på STAC. Vi är halvvägs genom och ler med hela munnen ;).

Måndag och lördag med dubbla pass styrka förmiddag (specialinriktning 1) och kväll (specialinriktning 2), periodiserad för att maximera (vi kallar detta maxperiodisering) både den intermuskulära (tajming, teknik, synkronisering mellan muskler och muskelgrupper) och den intramuskulära (kontaktyta, signalstyrka, signalfrekvens inom en enskild muskel) koordinationen.

Onsdag och fredag med specialinriktat sprint/teknikpass resp specialinriktat sprint/uthållighetspass med sin sprinttränare. Tisdag, torsdag och söndag med VILA! -Tre dagars vila, är han inte klok? -Jo, ganska mycket faktiskt. Periodisering av träning kallas det och det lär man sig inte över en natt. Trixet är att minmera misstagen och att lära sig att använda vila som ett potent redskap, inte som något man måste lägga in!
Snart är det JSM i Vellinge, där tävlar STAC Elitfond-adepten Viktor Elvung Nillson (100, 200 m sprint). Just nu kör han järnet med mitt specialdesignade program "Makroperiod inför mästerskap". Vi får se vad som händer på JSM 26-28/8 ;-)). Som tränare till fantastiska VIEL är jag nöjd vad som en blir det nya rekordet eller platsen, bara Viktor tillåter sig ha roligt och vågar flyga! Det är hans dröm, det är hans flygtur. det är alltid lika roligt att se det man varit med och skapat växla ut. Jag hjälper bara till att bygga chassin som tål effekt, bygga större eller smartare motorer, trimma fram effekt och skapa en grym EBK. Vilka var programmen då? Brukar mästerkockar dela ut sina recept?, precis..., men dom låter gärna folk smaka på anrättningen. Efter ett tag läcker det ändå ut hur man gjort, det ligger liksom i sakens natur. Det är kul det med ;-)!

4 kommentarer:

 1. Jocke !

  Du är en sann mästare. Tillsammans med Robert initialt och nu med Ingmar Skärvstrand har Ni byggt en Viktor vi ALDRIG SETT TIDIGARE. Så focuserad, lite lättirriterad och LADDAD. Det enda krav man/vi kan ställa på honom nästa helg är att, precis som Du är inne på,...Ha så Fantastiskt Kul som han kan, samt att Flyga och Leva Sin Dröm ! Om 5 år vet vi om den blev sann ! Respekt Jocke ! Stolt fader tillika ordf i FIF GNISTAN

  SvaraRadera
 2. Tack för superlativer! Man lever på sådana bränslekickar också ;-)!

  SvaraRadera
 3. Fredrik Gyllborg24 augusti 2011 12:31

  Grymt d här blir spännande att följa! Hoppas också att några fler "kockar" får va med och dela på soppan under näst nästa helg =)) Tack förresten Jocke för ditt eminenta svar på proprioceptivt övertränade system, tror jag fattar nu. Om inte så får jag väl bosätta mig i R-by för att bli i a f lite mer kunnig =))

  SvaraRadera
 4. Tack för det, det var en viktig fråga som jag lade några minuter på, om du förstår vad jag menar... Du liksom alla andra av årets 12 man starka fält av Lic. Master Korrektiva och Funktionella Tränare från Gävle till Malmö, är mycket välkomna till en spännande långhelg i Ronneby/STAC.

  SvaraRadera