fredag 12 augusti 2011

Vi blir aldrig mer välmående än den jord vi trampar på!


Visst kvittar det vad vi äter?! Det är ju ändå bara bukfylla och det viktigaste är faktiskt att det är billigt! Eller hur?! Ni glömde bara en sak vi är ett djur, inte en plastleksak, dvs. en organism som skiter i vad du tycker och celler som genom miljontals år avlats och förväntar sig att du samarbetar för att överleva och profilera på en viss blandning och kvalité. Det är nämligen dina egna händer som måste stoppa in käket i ena änden.

Alla växter på jorden är beroende av att ett myller av mikroorganismer iordningställer och förser dem med näringsämnen. Mikroorganismerna i jorden bryter ner allt organiskt material som faller eller blir applicerat i form av gödsel, dvs. löv, gräs, grenar, avföring osv., till växtnäring.
Vissa svampar och dess rotsystem, s.k. "mycorrhiza" (myco = svamp, rhiza = rot), levererar dessutom denna näringsblandning in i växternas rötter. En fungerande värld av mikroorganismer i våra jordar, är grundförutsättningen för att du senare skall kunna skiva en näringsrik och livgivande tomat till salladen!
Ekologiska studier visar, att denna livsviktiga och naturliga population av mikroorganismer, som är så vitala för kvaliteten, motståndskraften och näringsinnehållet i vår mat, minskar i förekomst med ca 85% när vi konstgödslar och besprutar våra åkrar! Utan mikroorganismer som "tillverkar" en näringsrik jord, kan vi inte odla näringsrika, motståndskraftiga och livgivande växter. Detta scenario är mycket allvarligt! Handla av din lokala ekologiska och/eller miljömedvetna bonde, dina barns framtid hänger på dina, mina och våra beslut!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar