lördag 6 augusti 2011

Nytt pers igen för Viktor Elvung Nilsson!

4 meter bakom Daniel Persson -82 Malmö AI (10.70 sek) och nytt pers för Viktor Elvung Nilsson -94 FIF Gnistan (11.10 sek) på 100 meter sprint på Västra Mark friidrottsarena i Karlskrona idag. Gamla personliga rekordet på 11.19 stod sig alltså inte mer än några veckor för Viktor som bara i år har sänkt sig från 11.57 sek. Nu är det fullt fokus på de veckor som återstår fram till sista helgen i augusti, då huvudmålet för säsongen JSM går av stapeln i skånska Vellinge. Tiden fram till dess kan man kalla för en makroperiod om man pratar periodisering av träning. Korrekt designad periodisering för att verkligen skapa det råmaterial som behövs för att göra tekniktränarnas vardag till en fest, är inget man skiter ur sig på en kafferast direkt.


Hatten av för Viktor (i rött på bana 3) och alla andra av mina adepter som vågar ta i från tårna i sina satsningar. Viktor som bara är 17 år har på ett år gått från att i  princip inte ha någon explosiv start alls, till att kapa över 10/100 på de första 10 och 20/100 på sina första 30 meter (mätt med Muscle Lab på STAC). Han har vidare putsat sin 100 m tid med 47/100 och sin 200 m tid med 48/100 sedan första tävlingen i slutet av april 2011. Viktor vann bl.a. DN Galan Youth förra helgen med en halv sekund i marginal på 200 m (22.53 sek). Det finns dock låga 22 sek i den kroppen redan på 200 m.

Periodisering av träning är en blandning av kunskap och erfarenhet.
Periodiseringsplanen bakom Viktors förändrade kropp/motor och hans nuvarande och kommande framgångar är både lång och djup. I korthet såg det ut som följer. Screening och tetser pekade på dålig flexibilitet, bålstabilitet och otillräcklig muskelvolym för att kunna göra en väsentlig förbättring av f.a. bristande acceleration. Boosten bakom Viktors förbättringar hette 5.5 kg välplacerade och hypertrofierade muskler (kallas Funktionell Hypertrofifas FH i mitt träningssystem och varade i detta fall from aug-dec) samt efter denna fas, personligt anpassad konvertering av styrka till effekt och acceleration av kroppsmassa (Powerkonverteringsfas PW) från jan-mar. När mars månad kommer har Viktor avverkat 7 olika programupplägg (makroperioder, dvs 4-6 veckorsperioder) med i genomsnitt 3-5 olika unika träningsprogram och träning 7-9 pass per vecka fördelat på 6 dagar i veckan.


En bra styrke- och powertränare löser inte hela ekvationen!

I mitten av mars när allt mer träning närmat sin snabbstyrkekonvertering, får sprinttränaren en allt större roll och sedemera huvudansvaret att förvalta den förstorade och trimmade "sprintmotorn", då övergår periodiseringen till ett specialdesignat högssäsongsupplägg för att inte tappa bålstyrkan, maxstyrkan i vissa nyckelmuskelgrupper samt powerutvecklingen på ett ben och hela "sprintkedjan av muskler". Efter säsongen upprepas ett liknande mönster fast då anpassat till det nya läget, dvs. motorvolym, powerutveckling, accelerationspotential, speed och speeduthållighet.

Bra periodisering ger bra resultat!

Inför JSM kör vi således en minivariant av maxstyrkeuppbyggnad (neuromuskulär kontaktträning), explosiv- och slutligen snabbhetskonvertering i samarbete med adept och sprinttränare för bästa giftermål mellan behövd teknikförbättring och det grundläggande axiomet att "mer effekt i backen ger snabbare förflyttning" oavsett hur rsnyggt det ser ut på bild eller film ;-). JSM kommer att innebära en mkt trevlig upplevelse på 200 m och en nästan lika trevlig upplevelse på 100 m. Gratulerar!

Min vana trogen fotade jag lite också!


Jag hade tagit med nya kameran för att dokumentera lite olika grenars teknik. Jag kan berätta att det är mycket trevligt att fota med en proffskamera som tar 8 bilder per sekund. Vem hopparen var, glömde jag bort att notera. Snygg "pose" var det i alla fall och bara strax under 5 meter.



Fanny Holgersson -96 FIF Gnistan, en av mina STAC Elitfond-adepter, var i farten i bl.a. höjdhopp (bilden) och spjut. Det gick bra i båda. Fanny fick bättre ordning på tekniken i upphoppet i höjd (dock en bit från pers som är 1.67 m) och passerade 30 m i spjut. Efter nästa höst och vinter på STAC är dessa resultat ett minne blott ;-). Bra jobbat Fanny, den som vill och bestämmer sig når dit den vill förr eller senare! Sverige behöver nya kvinnliga 7-kampare av rang. Det tar dock sin tid att bygga alla grenar starka. Vi börjar dock inte med 800 m ;-), det kan jag lova.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar