måndag 28 november 2011

HIIT och MIIT överlägset när det krävs HI och MI!

Sitter precis nu och "rättar" 24 olika förslag (del av hemuppgift för de som går STAC Elittränare 2011-2012) på hur man skall träna grenspecifik kondition för en kvinlig handbollsspelare i division 1. Hon befiner sig i sitt första uppbygnadsår (har kommit från två A-faser och skall nu få sin första H-fas), dvs. långt bort från seriestarten.

Uppdraget var att, utöver tre olika styrkepass och ett stretchpass, konstruera MIIT-pass (medelintensivt intervallpass) för att behålla handbollskondition. De flesta förslagen varierar mellan sådär och ganska bra, men inget har hittills varit så där klockrent, inga har varit usla heller för den delen. Det är inte lätt att konstruera uthållighetspass, tänk bara på hur svårt de som redan anser sig vara himla bra på konditionsträning strular till det när dom skall köra sina långdistansupplägg på våra stackars lagsporter ;-(.

Det vanligaste tillkortakommandet i mina STAC Elittränares förslag, liksom de flesta konditionstränares förslag är:
  1. För långa intervaller
  2. För långa viloperioder
  3. För korta viloperioder
  4. För dålig variation av intensitet, accelerationer, deaccelerationer eller hastighet
Det finns inga rätt och fel och alla program har sina poänger, MEN det man bygger upp skall faktiskt användas i en förutbestämd miljö, nämligen en handbollsmatch! Därför måste man analysera handbollsmatcher om man vill konstruera uthållighetsträning för handboll. Varså god, köp en klocka välj minst en försvars-, en anfalls- och en avlastningsspelare. Klocka ett antal matcher, tips kolla inspelade handbollsmatcher om du inte kan både tänka och trycka samtidigt. Jag är själv en sådan kille.

Du kommer att komma fram till att det är ganska intensivt när det händer grejor (spelet är igång) och i princip hände ingenting när spelet är avblåst eller när man sitter på bänken (vila). Utifrån de olika förekommande tempon (hastighet, % av max etc.) och intervaller (aktivitet vs. vila i tid räknat) som du noterat, är det nu bara till att klippa bort de två högsta tempoinsatserna och fokusera på de två, tre underliggande tempon, förutom helvilan och promenaden. Du skulle ju konstruera ett MIIT-pass (inte ett HIIT-pass, remember;).

Nu är det nästan svårt att inte göra ett bra program. När man har hajat modellen är det bara individuella variationer som skiljer. Mellan dem går det inte att säja vad som är bäst, utan att göra en riktigt stor, långsiktig och randomiserad studie. Läs min förra blogg, Tränare Mikael Tisell i Kristianstad IK var ganska nöjd nu när efekterna av HIIT- och MIIT-pass FÖR HOCKEY, istället för att träna för bra Cooper-tider, börjar visa sig i form av bibehållet tempo och intensitet i tre perioder. Som jag brukar säga, killen som "vann Coopers test" är sällan den som vinner tredje perren åt sitt lag, det gör den med bästa grenspecifika uthållighetsprofilen! Cooperkillen har dock riktigt bra kondition, men inte för hockey!

Jag har sagt det förr, jag kommer att säga det igen och det kommer inte att gå in i alla, MEN specificitetsprincipen gäller även för uthållighetsträning, igår, idag, liksom imorgon. Hur designade vi MIIT programmet då? På torsdag får 24 personer veta, det är dock inte säkert att mitt program var det bästa. Det finns många duktiga människor därute ;-). Sista året har jag dessutom märkt en liten men klar trend bland våra elitserielag, ett par stycken har dumpat Cooper och testar HIIT och MIIT.

1 kommentar:

  1. Ser fram emot en givande utb. helg!

    Ses om några dagar

    /Jonas "snyggjonas" Jonason

    SvaraRadera