fredag 17 oktober 2008

Fantastiskt, Livsmedelsverket om Omega-3!

Fantastiskt, Läste i dagens SvD (SvD Fredag 17 oktober) att Livsmedelsverket överväger att stoppa bruket av ordet "Omega-3" i produkter som inte kommer från animaliska källor! Tyvärr har dom bara fattat att det finns i fisk, inte i gräsbetande kor och får etc. Man får dock vara tacksam även för små framsteg!

Livsmedelverket har sedan en tid fattat att ALA (Alfalinolensyra, C18:3), som i sig själv är en viktig fleromättad fettsyra men också förstadie till de essentiella fleromättade fettsyrorna EPA (Eikosapentaensyra, C20:5) och DHA (Docosahexaensyra, C22:6), inte har de egenskaper och hälsoefekter som via multipla forskningsstudier och erfarenhetskunskap de senaste 100 åren, är förknippade med EPA och DHA.

"Den ohämmade livsmedelsbranchen" säljer idag allt som har det minsta spår av någon fleromättad fettsyra i sig (oftast från växtriket, dvs. ALA) som undergörare för din hälsa. Problemet är bara att vår förmåga att konvertera ALA till EPA/DHA är ytterst begränsad.

Livsmedelsverket skall nu agera och införa hårda riktlinjer (tror det när jag ser det) till landets kommuner för att stävja fusket! Fortsätt således att äta ekologisk fet fisk, feta köttbitar, fett fett och riktigt SMÖR!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar