fredag 6 november 2009

Radikal förändring av WHO:s syn på mättat fett i maten!

Nu är det bråda dagar på Statens livsmedelsverk, på dietistutbildningar och bland industriinsyltade kostprofessorer. Det fabricerade och politiskt korrekta paradigmet "mättat fett och kolesterol är farligt för dina kärl- och ditt hjärta" läcker inte bara lite, det läcker som ett såll!
Kolla vad WHO´s egen internsammanställning (litteraturstudie) egentligen säger om de imaginära sanningarna att (vissa fakta tolkar man nämligen lite underligt, vilket inte är så konstigt med tanke på tidigare slutsatser och rådande paradigm):
  • Mättat fett, kolesterol och totala fettintaget skulle vara signifikant förknippade med en ökad förekomst av hjärt- och kärlsjukdomar!

Det är tunga namn bakom artikeln publicerad i Dagens Medicin 4 november som refererar WHO-studien, bl.a. sådana som, liksom undertecknad, praktiserar det dom talar om och dessutom visar bestående positiva resultat på bl.a. diabetiker (Nielsen) m.fl.

Han snackar om sådant jag inte riktigt greppar, tänker du! Vad då olika fetter, jag hänger inte med? Men man vet ju att mättade fetter och kolesterol är farligt för hjärtat!? -Nej, det vet man inte, men på marknadsföringsbyråerna som gör reklamen till margarintillverkarna vet man det...

Jag har ett tips: Utgå från att vi behöver alla tre grundtyperna av fett, dvs. mättat, enkelomättat och fleromättat, så länge de är naturligt förekommande eller extraherade utan överhettning, bensin eller andra kemikalier. Utgå ifrån att det inte finns något motsatsförhjållande mellan de olika fetttyperna, tvärtom, en kombination av alla behövs för våra celler, cellväggar, hormontilverkning, hälsoutveckling, prestationsnivå, återhämtningsförmåga m.m.

Om du är vanlig Svensson, kostprofessor med livsmedelindustrianknytning eller bara en vilseledd dietist (det finns mycket kompetenta dietister som vet skillnaden, jag menar inte er och ni vet vilka ni är) och således kan alldeles för lite om (eller har förträngt) basal biokemi om lipider (fetter) dess egenskaper och vad som händer med dem och vår hälsa när vi processerar dem eller försöker modifiera dem inna de hamnar i vår kropp, rekommenderar jag boken nedan.

Läs: "Know your fats - the complete primer for understanding the nutrition of fats, oils and cholesterol" av Mary G. Enig PhD (en av världens mest seniora forskare på lipiders biokemi och dess näringsmässiga och interaktiva egenskaper med vår organism).

Efter den lektionen pratar vi i alla fall om samma sak. Först då kan vi reda ut begreppen och komma fram till en dynamisk sanning som fungerar i praktiken, men är öppen för justeringar när vår erfarenhetskunskap säger så eller när samstämmiga tillförlitliga studier utan förbeställningsvimpel från livsmedelsindustrin säger så.

Som sagt, förr eller senare hinner sanningen ifatt även de bäst bevarade osanningarna... Mer kommer, det är lite kuligare att propagera för riktiga fetter, riktiga proteiner, oförstörd och ursprunglig mat idag än för några år sedan kan jag meddela...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar