torsdag 19 januari 2012

Långdistanslöpning försämrar power för kampsportare!

Att långdistanslöpning, träning i "steady state tempo" och 3000 meter på tid, dvs. löpträning långt ifrån maximala accelerationer och maxtempon, försämrar prestationen för kraftutveckling på kort tid är ju ingen nyhet för välinformarade coacher och fystränare inom ett flertal lagidrotter.

Inom kampsportsforskningen har man nu gjort samma erfarenheter gällande långdistanslöpningens (vilket är extremt vanligt träningsform för att skapa s.k. "kondition" och uthållighet i dessa idrotter) negativa effekter på tillslagspower med händerna!

Hur hänger detta ihop då? Jo, eftersom en boxningsrörelse/tillslag oftast är resultatet av en extremt vältajmad rörelsekedja (väl tajmad sekvensering av neuromuskulärt initierade och exekverade accelerationer och deaccelerationer över ett antal leder) från samma sidas fot, fotled, knäled, höftled (ben-/bålextension), via bålrotation, horisontell axelflexion och armbågsextension, är det lite väsentligt hur man designar träningen för underkroppen. Om man långlöper, eller ens jobbar för mycket med icke explosiva rörelsemönster med benen, riskerar man att konvertera typ 2A fibrer till typ 1 fibrer, vilket inte är speciellt intelligent.

Vad man nu förespråkar är att träna kondition och benuthållighet för fighters och kampsportare mha högintensiv intervallträning! Gratulerar, det är ju precis vad en kampsportmatch handlar om, högintensiva intervaller. Antingen en kort rusch, maxstyrka, kast, utfall, försvar, hopp, landning, maxstyrka igen, mikrovila etc. Kanske får jag lite lättare att plocka bort meningslösa joggingturer för kampsortare framöver och byta ut dessa till lite mer grenspecifika turer i samma löpspår (fast i annan form).

Kul att forskningen allt mer hjälper till att slå hål på myten om att lågintensiv konditionsträning skulle vara detsamma som den konditionsträning alla idrotter behöver.

Träna smart, blanda forskning med sunt förnuft!
Läs mera om denna forskningsrapport i "Strength & Conditioning Journal", volume 33, number 6, december 2011.

9 kommentarer:

  1. Du har rätt men det är ju ändå så att förmågor som står i motsats till varandra i många fall behöver utvecklas.
    T ex så försämrar anaerob träning den aeroba förmågan hos uthållighetsidrottare... Hur gör man då när båda kapaciteterna behöve förbättras? Svaret heter PERIODISERING (ibland blockträning)och används i a f inom just uthållighetsidrotterna för att utveckla förmågor som står i motsats till varandra.
    mvh
    Anonym 2

    SvaraRadera
  2. Härligt, tack för en mycket bra fråga... och svar! Någon som känner till periodisering av träning, välkommen att kommentera även i framtiden.
    Huvudet på spiken Anonym 2 (varför måste alla vara anonyma?), det är långt ifrån bara tränare och utövare i uthållighetsgrenar som känner till, eller borde känna till, PERIODISERING av träning, kost och vila.

    För att skapa den fysiska mångfaldskapacitet man vill eller den fysik som skall göra mig bättre än konkurrensen, måste man först identifiera nuläget!

    Nulägesidentifiering/STAC Custom Made (dvs. screening och manuell undersöklning), analys (dvs. erfarenhetsbedömning av screeningresultat och jämförelse mot relevant data och tidigare liknande uppdrag), programdesign (dvs. vilka biomotoriska eller idrottsfysiologiska variabler skall man börja träna upp, med vilka övningar och vilka övningsvariabler set, rep, tempo, intenistet, vila)och periodisering (dvs. hur ofta per dag, vecka, månad skall dessa program upprepas samt hur kombinerar vi olika träningsinriktningar och träningsfaser (makron)), ingår alla i den viktiga kedja som skapar riktigt bra helhetsupplägg.

    Om man som exempelvis 7-kampare behöver bra anaerob/aerob uthållighet för 800 m och börjar med att bygga upp denna kapacitet, betyder det att man medvetet sakat effektutveckling i de andra sex grenarna. Hur löser man då detta? Man börjar givetvis med att bygga den bas man först måste skapa för att utvecklas och prestera i de sex powergrenarna, för att först senare (om det genererar en bättre möjlig totalpoäng) fundera på hur mycket vi kan saka i tillgänglig grenspecifik stabilitet, maxstyrka och power för att skapa en bättre 800 m tid.
    Periodisering är ett enormt begrepp. Kan man hantera bara en del av denna vetenskapsinriktning har man en gigantisk fördel, inte bara när man skall saka power till fördel för bättre aerob uthållighet eller tvärtom.
    En stor del av vår utbildning STAC Elittränare hanterar vetenskapen bakom och kring den mest effektiva periodiseringen inom en rad idrotter från triatlon och skidlöpning till brottning och ishockey. Motsatsförmågor balanseras i nästan alla periodiseringsupplägg, det är där jag lägger ner mest tid när jag skapar långtidsträningsupplägg för mina adepter.

    SvaraRadera
  3. Vilken av artiklarna i tidskriften ifråga handlar det om? Jag ögnade rubrikerna men såg ingen självklar kandidat.

    SvaraRadera
  4. Den heter "Increasing the impact Force of the Rear Hand Punch" av Turner et.al. på sidan 2.

    En läsvärd studie för alla 300-500 dagliga läsare av denna blogg, det finns nämligen bra bilder på s.k. Force-Velocity kurvor och Force-Time kurvor.

    Ni som tidigare hört mig berätta om det lite mer komplexa förhållandet mellan kraft vs. hastighet och Kraft vs. tid (RFD-träning), kan få ganska mycket kött på benen här ;-).

    SvaraRadera
  5. Joakim,
    Finns det studier eller artiklar på svenska som säger samma sak? Tex för fotboll eller ishockey? Jag skulle behöva en bra artikel i detta ämnet att lägga i händerna på mina tränarkollegor som jämt och ständigt talar för "steady state tempo-träning" även för hockeyspelare.
    Tack på förhand!

    SvaraRadera
  6. Artikeln ifråga är en översiktsartikel, som går igenom och resonerar kring av andra redan utförd forskning. Den handlar om boxning, men den nämner inga studier på slagkraft kontra långdistanslöpning - istället för den över den logiken, att långdistansträning kan förvandla snabba muskelfibrer till långsamma vilket blir förödande i en explosiv idrott - från en annan studie och menar att detta förstås måste gå att tillämpa på slagstyrka också.

    Om inte Dettner har något mer specifikt tips är det nog artikeln att kolla upp. Power Athletes and Distance Training: Physiological and Biomechanical Rationale for Change, av Elliott med flera. I Sports Science. Volume 37(1) pgs. 1-94 2007 Ev. funkar denna URL http://graphics.tx.ovid.com/ovftpdfs/FPDDNCFBBGPGPN00/fs046/ovft/live/gv023/00007256/00007256-200737010-00004.pdf


    Elliott,

    SvaraRadera
  7. Power Athletes and Distance Training..., underbygger även den mitt budskap.
    Dvs. "-träna det som tränas bör, INTE nödvändigtvis det alla andra gör!"
    Keep on kompisar, hjälp varandra med både forsknings-, erfarenhets- och klientfallstips, det är det som driver utvecklingen framåt. Kom dock ihåg, att implementering och vad som fungerar i verkligheten var det som räknades när guldmedaljerna senare fördelades.

    På STAC Elittränare, vår 1-åriga vidareutbildning för redan aktiva fystränare och fyscoacher, går vi igenom hela utvecklingen från screening/basvärden, kravspecifikation och målsättning till övningsval, programdesign, periodisering, kost-, livsstil och vetenskapen bakom olika upplägg.

    Det vi gör just nu i samband med detta blogginlägg, dvs. faktahänvisa vårt tyckande och vetande, är en del av den viktiga lärprocessen, men långt ifrån hela ;-)!

    Tack för artikeltipset Elliott.

    Alex M. Jag skall göra en liten sökning på Medline och lite andra databaser samt intervjua några av mina bästa kollegor runt om i världen och återkomma lite senare i vår med en blogg om forskningen och erfarenheterna kring allmän konditionsträning vs. grenspecifik och korrekt periodiserad uthållighetsträning. Under tiden kan du ladda ner "Sprint interval training- It´s a HIIT" av Mark J. Smith. Den är en helt ok sammanställning av hälso- och effektvinsterna av högintensiv intervallträning vs. låg- till medelintensiv konditionsträning i samma tempo. Dvs. det du vänder dig emot hos dina kollegor. Tips! Skippa sista fem sidorna, där Mark kör säljtricket för sin professors stegmaskin ;-).

    SvaraRadera
  8. Jag är enbart en lekman i ämnet, undrar bara då Hur min vän som har 1:a Dan i karate avancerat rejält sista året och snart kommer gradera till 2:a Dan, när han samtidigt tränat inför "klassikern", långdistanslöpning,cykling och simning och ändå är det nu karaten går Hur bra som helst? Bara nyfiken

    SvaraRadera
  9. Iof skiljer sig kampsport i tävlingsyfte till en mer budo-art utan tävlingsrlement i samma stora utsträckning..

    SvaraRadera