tisdag 13 april 2010

Jimmy snart på EM-mattan i brottning

En av mina absolut starkaste och mest hårkörande klienter går snart upp på mattan och brottas ånyo om de ädla valörerna i EM Grekisk-Romersk stil 96 kg. Invägning på lördag den 17 april och tävlingsdag på söndag den 18 april. Ibland visara man matcherna live på http://www.fila-wrestling.com/, kolla gärna där när det drar ihop sig. Om ni har förmånen att besöka invigningen av STAC lördagen den 24 april, kommer ni bl.a. att träffa denna ruggiga poweridrottare, nyss hemkommen från Baku, Azerbaijan.

Jimmy Lidberg meddelar att allt känns ok inför EM, laddningen är i antågande, han har 4 kilo kvar till matchvikten och han börjar gå in i mästerskapszonen. Eftersom världens bästa brottare oftast kommer från Europa, är konkurrensen i ett EM lika eller nästan lika stor som på ett VM. Ni som minns vet att Jimmy har tagit ett antal medaljer på tidigare EM och VM. Detta EM är en viktig genomkörare för höstens VM. Jimmys bedömning är att det är knallhårt mellan 10 brottare om guldet i årets EM. Mitt tips är att man får brottas jä...gt bra om man skall rubba Jimmy, som numera tar mycket mera poäng och är mycket sevärd som brottare!

I Jimmys nuvarande 2-årsupplägg finns många delmål. Ett är att återkommande träna på att toppa formen, sparra med de bästa och dra lärdom av detta till nästa ännu viktigare delmål. Bättre grenspecifik träning än att gå söndagens EM-matcher, går knappast att finna denna vår. Efter EM startar en ny uppbyggnadsperiod som avrundas med toppning och kvalificerad brottning på VM. Efter det startar en ... Till slut är Jimmy framme vid den dag då allt är så genomtränat och optimerat att det gick av bara farten, kanske är det då sensommar 2012...

2 kommentarer:

 1. Hej Joakim.
  Jag har läst varje inlägg nu om hockey som du skrivit. Mycket intressanta saker du tar upp. En fråga som dyker upp är hur du utför dina grenspecifika test för till exempel ben. Kan man istället för att köra knäböj bak köra knäböj med raka armar? Tänker att det ställer också krav på balans,bål och rörlighet.Tänker jag fel? Ang dina rotationsövningar du visar. Använder du somn test också? Kör du 1RM eller hur ser det ut i stora drag? Om man vill besöka dig och STAC vad kostar det?

  Tacksam för svar.
  Vänliga hälsningar
  Mathias

  SvaraRadera
 2. Knäböj med raka armar är utmärkt för att kombinera helkroppsmobilitet med benstyrka, bålstabilitet, balans och koordination. Men det är bara en bra test om det är det man vill testa och om det är en relevant test för den aktuella idrotten eller idrottens olika uppbyggnadsskeden. För hockey är det faktiskt det, än så länge är det bra tänkt.

  Vad du väljer för tester beror alltid på VAD det är man skall testa:

  Om jag vill testa alla de ovanstående biomotoriska variablerna i samma övning, är det en perfekt övning du beskriver.
  Men om jag bara vill fokusera på benstyrka, hålla balansen själv och adekvat överkroppshållning för idrotten, blir det en front sguat som passar bäst.
  Eller om jag bara är ute efter vad man kan pressa utan krav på vare sig balans eller adekvat överkroppshållning, då kan det tom handla om en back squat i en Smith maskin.

  Det blir änmer specifikt om vi vill testa kraft i maximala tempon, vilket oftast är det mest intressanta. Då kanske jag testar två- och enbenshopp med extra belastningar och krav på egen balans, dvs. frivikt.
  Du tänker således ganska rätt, det finns många tankar och inriktningar på tester.

  Mitt svar betyder i klartext att, om man inte bestämt eller vet vad man testar, hur man testar eller hur man kommer att egera i förhållande till de testsvar man får fram, har man inte testat någonting.

  Din rotationsfråga: Jag testar många idrotter i rotationsövningar av den enkla anledningen att nästan samtliga har krav på kraftutveckling i rotationsplanet!

  Din 1 RM fråga: Jag kör bara 1 RM på personer som klarar 1RM test med tillräcklig säkerhetsmarginal annars kör jag repetitionstest, dvs. flera repetitioner till avvikelse inom ett visst intervall och räknar sedan ut vad det blir i 1 RM utifrån erfarenhetskunskap för den akruella övningen.

  Besök på STAC arrangeras av min/vår koordinator på STAC/Kroppsinvest Institute Linda Hedlund 0457-14500,guidning på STAC sker av våra anställda coacher (undertecknad i mån av tid och närvaro), fr.o.m. 26 april, dvs. efter att vi invigt STAC.

  Professionella coacher kan (och har redan) avtala om att testa, träna och vidareutbilda både sig själva sina adepter på STAC mot en överrenskommen avgift, motprestation eller samarbetsavtal.

  Att stanna till och snacka över en lunch, fika eller paus i arbetet kostar inget flis, det är bara trevligt och utvecklande för alla parter. Då liksom nu bjuder jag på kunskap, det är bästa sättet att själv få tillgång till andras kunskap.

  SvaraRadera