onsdag 28 april 2010

Starta inte barmarksträningen från NOLL!

Det blåser rejält i hockeysverige så här års. Mitt i jakten på alla nya namn inför nästa säsong, glömmer, sportchefer, styrelser, tränare och spelare själva för den delen bort det viktigaste av allt, nämligen att uppbyggnadsperioden inför nästa säsong redan skall vara igång.

Just nu borde samtliga spelare, oavsett serietillhörighet, vara inne i den period av 3-5 veckor som vi kallar translationsfas (dvs. återhämtnings-, restaurerings-, operations-, postoperativ- och bevarandeträningsfasen omedelbart efter säsongsavslutningen). Div 2 spelaren är i slutfasen av perioden, Elitseriespelaren är bara 1-2 veckor in i densamma). Men något konstigt sker varje år, ingen kommer ihåg hur dåligt tränade spelarna dök upp i maj föregående år, att flertalet spelare inte hade tränat alls, lagt på sig 5-10 kg och tappat större delen av sin grenspecifika kondition, maxstyrka och power.

Varför anses det som normalt att behöva börja om barmarksträningen från NOLL eller ganska risigt, varje år?!

Under den viktiga 3-5 veckorsperiod som följer omedelbart efter att sista serie-, kval- eller slutspelsmatchen är över, är det urviktigt att ha en individuellt anpassad periodisering och handlingsplan för allt det man haft kroppsliga och/eller personliga problem med under säsong eller de biomotoriska kvalitéter man inte vill tappa inför sommarhalvårets uppbyggnadsfas.

Vad jag säger i klartext är:
Är det inte bättre att börja nästa uppbyggnadssäsong på en nivå som vida överstiger den man påbörjade den förra med, eller är det coolt att missa tåget varje år och sedan tillbringa 1-2 månader att springa ifatt den nivå man harvade på redan förra året?

På Kroppsinvest och STAC tar vi just nu hand om alla de ishockeyspelare som menar allvar med sin hockeysatsning, både enskilda individer och hela lag. En hel årskull 14-åringar från en lokal hockeyförening startade sitt första träningspass på STAC i tisdags, det kommer att bli mycket intressant när dessa om tre år är 17 år och har kört korrekt designad och periodiserad uppbyggnadsträning samt kompletterande högsäsongsträning under tre år... Jag återkommer i ämnet, som ni förstår...

1 kommentar:

  1. great points altogether, you just received a new reader.
    What would you recommend about your put up that you
    made some days ago? Any positive?
    Also see my web site: dora the explorer talking house

    SvaraRadera