söndag 4 april 2010

Press för handbollsspelare!

Jag har varit på en del handbollsmatcher senaste tiden, som vanligt tar jag en hel del bilder och filmar sekvenser som är typiska för idrotten, det är ett ypperligt sätt att få idéer och lära mer om idrottens biomotoriska kravprofil. När jag satt och roddade med alla bilder häromkvällen dök denna "fotbollsbild" upp? Kan tilläggas att domaren var lika orörlig även momentet efteråt, ingen åtgärd alltså!

Undrar om # 9 i Hästö IF Daniel Steen gillade fotbollstricket, när Ystadsspelaren (i sista seriematchen för året) stämplade hans högra powergenerator? Hursomhelst, det är inte bara hockeyspelarna, utan även handbollsspelarna, som skall in i den viktiga fasen mellan tävlingssäsong och uppbyggnadssäsong!

Jag släpper en liten godbit för er som redan håller på att lägga upp era programför sommaren.
På linjen skall man helst kunna generera maximalt med power i pressfas med bilateral stans, dvs. inte en fot framför och en bakom, då bli det som bekant övertramp. I en kabelmaskin kan denna kvalité tränas alldeles utmärkt, ju mindre framåtlutning och ju mer vikt du kan pressa ju starkare är du. Ju snabbare du kan pressa eller accelerera en känd vikt ju värre är du att möta för dina motståndare. Kanske behöver du inte ens använda benen som alternativpressare, enligt bilden ovan?

Kabelmaskinen är grym, när man konverterar bänk- eller swissbollpressar till grenspecifik kraftutveckling för bl.a. en handbollsspelare i försvarsfas m.m.

På STAC lär vi idrottare och hela lag vad riktig uppbyggnadsträning går ut på! Är du, ditt lag eller din förening intresserade, oavsett idrott, är det bara att höra av sig till undertecknad 0457-462023.

1 kommentar:

  1. fantastiskt intressant att läsa dina iakttagelse kring olika idrotter/sporter.Eftersom jag är en fd. handbollsspelare som gått över till tränarrollen tidigt och varit med ett tag. och alltid tänkt i dessa banor. du kan inte fuska dig till en stark kropp utifrån, den måste byggas från grunden (barnsben)samt inifrån och ut. Från det lilla till det stor. mv.Anders J

    SvaraRadera