söndag 9 maj 2010

Explosiv bollbrottning

Jobbat en del med en vattenrugbyspelare av nationell klass senaste månaderna, delar här med mig av en intressant och rollig övning som är ganska nära deras grenspecifika verklighet gällande kraftutveckling i överkroppen kontra minimalt med s.k. stödytor för underkroppen. En övning jag även kör med Jimmy Lidberg i hans brottningsträning för övrigt.

Övningen, explosiv bollbrottning/rotation, lärs först in extremt långsamt för att bygga tredimensionell bålstabilitet i relevant miljö/förutsättningar, för att senare utföras med applicerande av maximalt vridmoment i coronalplanet (rotationsplanet) på kortast möjliga tid via bollen ner i golvet. Om du gör det tillräckligt explosivt, dvs. utvecklar tillräcklig kraftutveckling per tidsenhet i rotation, kommer du att kasta dig själv (ser ut som om det bara är din underkropp eftersom det blir tydligast flaxande där) som en svans fram och tillbaka. Se till att inte ha händerna kopplade för mycket in under bollen då fastnar du med handen mellan bollen och marken då du skall vrida till.

I undervattenrugby är det krav på kraftutveckling i samtliga plan nästan helt i avsaknad av stödytor. Största behovet är kraftutveckling i rotation, dvs. samtidigt som man greppar antingen bollen under en armhåla eller en motståndare i ett björngrepp utan att kunna hämta kraft från markkontakt, skall man vrida/rotera. Prova och se, det är mycket svårare än det ser ut!!! Testa och berätta gärna hur det gick!

2 kommentarer:

 1. Tjena Jocke!

  Du har inte något bra tips på hur man läker en bruten fot snabbare? Tänkte kanske om det är någon mineral som e extra viktig och kan påskynda läkeprocessen elr något annat...

  Ludvig

  SvaraRadera
 2. Det är svårt att skynda på naturens läkförlopp, det man får sikta in sig på är att inte sinka förloppet.
  Genom att förse sig med rätt kostsammansättning enligt sin metaboliska typ, dricka tillräckligt med rent vatten, äta tillräckligt med viktiga "byggstenar" från naturliga protein och fettkällor samt hålla ev. kvarvarande svullnadstendens borta med återkommande tryckbehandling, supportar du generellt sett på bästa sätt.
  Efter ett tag bär det sedan av med korrektiv och funktionell återuppbyggnad av allt det som skall fungera i, kring och tillsammans med en fot. Det finns således inget litet enkelt kanonråd som läker foten dubbelt så snabbt, bara en massa saker man bör göra och dessutom i rätt ordning. Kör hårt!

  SvaraRadera