torsdag 13 maj 2010

Så var årets löp-premiär avklarad!

Hoppas ni var utomhus idag, våren tog ett gigantiskt kliv och
jag fick löpnojja efter att ha fuskat med två koppar kaffe, -aja baja!

Första passet i joggingskor sedan september 2009, dvs. jag har bytt från bandykostymen och skridskor med radie 6 till joggingbyxor och mina gamla Asics. Det blev en 4-5 km på drygt 20 minuter, lite över 5 min per km tempo med andra ord. Lugn och fin jogging med återkommande gång- och dynamiska stretchpauser för att anpassa, vänja och synkronisera skelett, muskler och löparprogramvarorna med hjärt-, andnings- och perifera kärlbäddsorganen.

Det gick mycket bra, över förväntan faktiskt, det blir en tuff milupplevelse till helgen Pelle ;-)! Gubben kom igång riktigt bra på bara ett introduktionspass. -Blir man mer lättstartad med åren eller är det kan det vara så att kontinuerligt funktionellt underhåll och vettiga kost- och livsstilsvanor kan ge trevliga rundor i skogen i juste hastighet, även för medelålders gubbar?

Om någon månad när mina hockeyklienter på STAC Hockey Summer Camp skall börja drillas i allsjöns intervall-löpningar i park och skog vill man ju ligga först, basunera ut alla tempoväxlingar, köra skiten ur sig själv och stämma av, eller hur! Tyvärr brukar man bli uppäten mot slutet av juli månad, men det är ju liksom meningen, det får man ta ;-).

7 kommentarer:

 1. Lycka till! Tror inte det är så många som klår dig senare heller :)))

  Maria E

  SvaraRadera
 2. Man tackar, man tackar! Känns bra att få lite superlativer från en sådan löpexpert. Hur går det med skogslöpartalangerna i Olofström?

  SvaraRadera
 3. Löpexpert...jag tackar! Det går bra för skogslöpartalangerna och vissa lyckas bygga upp sina kroppar. Dom som vill lyckas!
  Vet att det steks mer ägg & bacon med smör (till frukost)på elevhemmet än förr så förändringar sker :)))
  Jag kommer gärna och gästspelar på nått intervallpass i sommar..

  SvaraRadera
 4. Vad kul att det börjar byggas löparkroppar på ett optimalare bränsle i Blekinge.
  Det blir en hel del hockeyspelare från hela norden på STAC Hockey Summer Camp närmaste tre månaderna, så det kommer att bli en eller ett par inbjudningar till Maria + respektive framöver. Ni är ju dessutom snart STACkare ;)

  SvaraRadera
 5. Vad anser du om löpning i VFF's?

  Tack för en bra blogg!

  SvaraRadera
 6. Tack för superlativen!
  Min blogg är en "dela med mig av min kunskap och mina erfarenheter-blogg". 300-500 personer besöker den varje dag. Genom att dela med sig av kunskap får man tillgång till andras kunskap, det är en av mina kanaler för snabb kunskapsutveckling.

  När det gäller VFF eller löpträning i "fivefingers"-sulor, är jag själv en av pionjärerna i sverige. Skon tvingar/lär/utvecklar foten att behålla sin tredimensionella anatomi (längs- och tvärgående fotvalven m.m.) och funktion (stötdämpning, utveckling av mer potent hälkudde, ändrad löpteknik från hälisättning mot helfots- eller framfotslandning etc.).

  Jag springer allt från accelerationspass (dvs. kortsprinter, kortsprintintervallspass, agilitylöpningar) till 5-10 km på grusvägar och obanad terräng i mina sprint Fivefingers. Det tar ett tag att vänja/härda foten vid landningar på singelsten (grovgrusvägar), men belöningen är en fot som duger duktigt.

  Tåskor/extrasulor är ju egentligen bara en västerlännings sätt att på kort tid skaffa sig en riktigt härdad och funktionellt förtjockad fotsula som inte är i närheten av nackdelarna från en klassisk löparsko (funktionsmässigt för foten och resten av kroppen alltså).

  Fivefingers-skor använder vi som rehabiliteringsexperter på Kroppsinvest Institute när vi återskapar fotvalv, korrigerar funktionsstörningarna bakom "hallux valgus" m.m.
  Summa summarum, jag anser VFF vara mycket bra om man vet vad det handlar om och exponerar sin fot, funktion och kropp enligt en förnuftig plan. Dvs. inte blir en nu skall jag springa alla pass med tåskor-analfabet.

  SvaraRadera