måndag 30 maj 2011

Kim Sunna får chansen i Luleå HF!

Tuffa mål, tuff träning och korrekt designad och periodiserad träning lönar sig. Kim Sunna får chansen Luleå HF redan nu under uppbyggnadssäsongen inför Elitserien 2011-2012.

Kim Sunna nobbade bl.a. Södertälje SK (nyss nedflyttade från Elitserien till Allsvenskan) och skriver i veckan en typ av tvåvägskontrakt mellan Kiruna IF och Luleå HF. Kim som så sent som två år sedan spelade div 1 hockey med Mörrums GIOS är en av mina adepter (sedan våren 2010) och dessutom antagen som STAC Elitfondare (dvs. sponsras delvis i sin satsning med screening, programdesign, periodisering och träning på STAC).

"Utan Joakim Dettners hjälp, hade en chans på Elitserien i ishockey aldrig blivit verklighet för mig. Han pratade klartext med mig tidigt våren 2010 och förklarade vad jag behövde fixa för att ta mig till mina högt ställda mål. Efter det har det blivit förändrade kost- och livsstilsvanor, många olika program, periodiseringsplaner och svettiga med effektfulla träningspass både på STAC i Ronneby och hemma i Kiruna. De 120 träningspassen från maj-augusti förra sommaren var bland det häftigaste jag varit med om, jag flög fram på isen förra säsongen", säger Kim Sunna.
Läs mer

söndag 29 maj 2011

GPS-data från riktig bandy, ger klartext!

Man tackar, MAN TACKAR, en vetenskapligt genomförd studie som mätt det vi vill veta, med mätverktyg som ger oss den data vi vill ha och som befäster det vi redan anpassat oss efter, nämligen VERKLIGHETEN!

I sin strävan att samla data för att använda som underlag för att bygga den ultimata bandyspelaren, dvs. skapa den ultimata programdesignen och periodiseringen av träning FÖR BANDY, har Svenska Bandyförbundet mha av olika samarbetspartners mätt elitbanyspelares rörelsemönster/förflyttning med GPS.
Det ha utförts två mätomgångar 2004/2005 samt 2010/2011 (läs mera på Bandyförbundets hemsida "En fysisk analys med GPS som Verktyg" av Martin Nyman).

De data man fått fram är allt från max-, snitt-, lägsta- och högstahastigheter till hur lång tid man spenderar i olika hastighetszoner samt hur många gånger man tempoväxlar mellan dessa zoner och mycket mera.

Här återger jag lite data och kommenterar resultaten:
  • Högsta uppmätta topphastigheten var 39.1 km/h, Usain Bolt maxade 42.9 km/h när han slog världsrekordet på 100 m.
    • Bandy går undan alltså, precis som ni alla sett på tv från en BANDYMATCH!
  • Den lägsta uppmätta topphastigheten var 33.3 km/h.
    • Dvs. om man inte är snabb gör man sig inte besvär i modern bandy!
    • Ökad snabbhet kräver ökad maxstyrka, ökad neuromuskulär signalfrekvens och signalstyrka i kombination med förbättrad intra- och intermuskulär koordination. Raka motsatsen vad man får av 10 km i 65 % av max-tempo, vilket är ett mycket vanligt träningspass i dagens idrottsparadigm, tyvärr.
  • En mittfältare i bandy spenderar
    • 14 % av matchtiden glidande mellan 0-4 km/h
    • 40.8 % av matchtiden i "lätt åkning" 4-15 km/h
    • 25.1 % av matchtiden i "medelintensiv åkning" 15.1-20 km/h
    • 14.6 % av matchtiden i "snabb åkning" 20-25 km/h
    • 4.6 % av matchtiden i "sprint" 25-30 km/h
    • 0.9 % av matchtiden i "maxsprint" 30 km/h -->
      • Hoppsan vilken massa olika tempon... Precis som på en riktig bandymatch...
  • En forward hade liknande procentsatser gällande snabbåkning, sprint och maxsprint, men en jämnare fördelning mellan glidande (27.5 %) och lätt åkning (28.2 %), än mittfältarna.
    • Vetskapen om procentsatserna (max, sprint, medel) för power, speed och anaerob uthållighetsutveckling för bandyspelare vs. procentsatserna (lätt, glidande) för återhämtnings- och/eller avvaktandeåkningarna, kan exempelvis se ut så här i ett träningsprogram under en viss träningsperiod:
      • Direktkonverterade siffror från forskningen ovan till ett tempointervallupplägg blir, 12 +- 2 sek mellan 85-100 % av max hastighet följt av 48 +-2 sek av gående till medelintensiv förflyttning av 0-84 % av max hastighet.
      • Om man inte vill att uppbyggnadträningen av desa kvaliteter skall ta lika lång tid som en match (vilket är de data man presenterat) kan man ju bara tuffa till träningsvariablerna på båda sidor om det lutande strecket (dvs. utan att hamna för långt ifrån idrottens tempoprofil kan man öka träningstiden och minska lite på återhämtningstiden).
      • Vad sägs om 20 sek @ 85-100 % / 40 sek @ 40-50 % av max hastighet i en agilitybana där man utför idrottsliknande "åkningar"/löpningar ;-). Då kommer man kanske undan med 2 x 30 minuter ;-) och två 3 minutersbyten per 30-minutare. Jag bjuder på den programdesignen ;-).  
  • Mittfältare och forwards snittade på 21 maxsprintar i över 30 km/h per match.
    • Som ni förstår handlar det då om ännu flera sprintar mellan 25-30 km/h, bara att addera en 30-40 sprintar till dessa 21 maxsprintar alltså! Rätt mycket högintensiva och medelintensiva intervaller (HIIT/MIIT) med andra ord!
    • Kanske inte så dumt att byta ut några 5000 m slingor mot MIIT/HIIT intervaller i samma slinga och samma sträcka! Byt ut er konditionstränare mot en intervalltränare!
  • Den genomsnittliga spelaren rör sig mellan samtliga olika hastighetszoner 1000 ggr per match!!!
    • Det betyder i klartext att de rekryterar samtliga olika energisytem och samtliga olika energisubstrat med en randomiserad periodisering och en hiskelig frekvens, både gällande tids- och mängdåtgång. 
    • Steady state-åkningar i tiotals minuter, typ Cooper test, 5 km på tid, 10km på tid existerar alltså inte i bandy lika lite som i hockey, handboll, fotboll eller någon annan idrott än just löpning, skridsko och liknande cykliska idrotter!
    • Det är dock inte fel att löpträna dessa distanser, det är bara mindre effektivt för det man vill bygga. Mer viktning från aerobt till MIIT och HIIT! Precis som jag predikat och bevisat med olika klienter i ett tiotal år nu! 
  • Bandyspelare har i genomsnitt ökat sin maxhastighetsförmåga med ca 3 km/h, oavsett om det är en back, mittfältare eller forward!
    • Föra att öka power och speed krävs ökad maxstyrka och kompetent konverteringsträning av maxstyrka till power, speed och agility! 
  • En mittfältare åker idag nästan tre gånger längre total sträcka under en match i de tre högsta hastighetszonerna mot för bara 5 år sedan, en back dubbelt så långt.
    • Det går undan, det är INTENSIVARE och behovet av byten ökar markant för att upprätthålla power, speed och MIIT/HIIT-uthållighet.
    • I modern bandy byter man redan mycket oftare än för bara fem år sedan, det är inte bara en trend, man måste byta oftare annars hade vi inte sett dessa "snabbare och längre"-siffror!
    • I bandy har man redan slängt ut en hel del av de lågintensiva distanspassen i steady state tempo och ersatt med intervaller liknande MIIT/HIIT under betydligt kortare tider.
Summa summarum gott folk. Poletten börjar trilla ner, ...så sakteliga.

lördag 28 maj 2011

Ostadigt underlag i Laholm!

Var i Laholm i helgen och föreläste för två naprapatföretag och deras totalt 14 medarbetare (STAC Professional, steg 3 av 4). På temat balans, koordination, kraftutveckling i dragfas (enhandsrodd i kabelmaskin) med samtidig stabilisering på ostabilt underlag, hamnade jag i ovanstående lite extrema föreläsningsposition ;-).

Vad gör man inte för att grundbudskapet skall bli lite lättare att komma ihåg. Övningen ingår givetvis inte i kursmanualen, utan var menad som lite pausunderhållning. Men,... om man får in en "riktig fiskare" för uppbyggnadsträning, som exempelvis skall hålla i och dra upp näten själv samtidigt som fiskebåtens krängningar i krabb sjö och ett halkigt golv försöker ställa till det, kan det vara en bra slutövning att komma fram till...

Obs! Testa bara denna övning om du är riktigt säker och kan showa på bollen. Bollen sticker snabbt när den väl bestämmer sig för det...

söndag 22 maj 2011

Seriematch Götaland Friidrott, spännande!

Det kryper i kroppen! Det är seriematch i Halmstad och riktig premiär för mina och Annas friidrottsadepter på STAC och Kroppsinvest Institute.
Enligt mina teoretiska beräkningar grundade på de faktiska testresultat på 10, 30, flugande 10, flygande 30 och 200 m tester, vi fått fram de senaste 2-3 veckorna, kommer Viktor Elvung Nilsson att skrälla redan i premiären. Fanny Holgersson och Tina Runesson kommer också att persa redan i premiären.

  • Viktor förutspådde jag redan för en vecka sedan persa med minst 38/100 på 200 m. Därmed pulvriserar han klubbrekordet i FIF Gnistan och sätter myror i huvudet på både konkurrenter och andra träningscenter inför JSM i slutet av sommaren!
  • Fanny (närmast på bilden) kommer att tangera i höjd, persa i långa häcken (100 m) och starkt bidra med putsningen av 4x100 m rekordet till FIF Gnistan! Tänk om klubbrekordet på 14.56 på 100mH damer försvinner redan idag!
  • Enligt Anna har Tina redan en fysisk kapacitet att skutta över sitt pers i längd med 9 cm, då blir det 5.69m! Sedan är det bara en formsak att vandra vidare till 6.00 m.
Vi gratulerar Tina som efter Coach Anna Dettners guidning, manuella terapi och smart periodiserade uppbyggnad av Tina Under vintern, resulterat i att Tina för första gången på 2 år nu är hel och inte har ont längre. Vi gratulerar både henne och Sverker Sjölin (hopptränare) till framgångarna idag.

Korrekt designade program och professionell periodisering bygger på adekvata screeningar/tester som testar det som man bör testa och bygger upp det man bör bygga upp för idrotten och den enskilda individen. Snart är tiderna över då vi tränade alla friidrottare med samma uselt utförda frivändningar, samma uselt utförda viktade hopp och plyometriska övningar med tydliga kollapser i "gravity pattern", samma usla förmåga att stabilisera och tåla denna träning i sina mittsektioner (bål-ländrygg) samt bara räknade total volym av träning och aldrig lade någon tid att bygga upp en riktig bas av inre och yttre bålstabilitet i samklang med en anpassad flexibilitet och hållning.

Talade med en kollega som jobbar på Norges Topidrettsenter, han påstod att det är nästan lika trögtänkt och säkra skott mellan yttre kompetens och NOK/Toppidrettsenter som vi tyvärr upplever mellan den riktiga kunskapsvärlden och SOK/Bosön/etablissemanget i Sverige. Puuhh, det finns mycket att göra för mina/våra STAC Elittränare framöver... På ett sätt spelar det oss dock i händerna att det rådande paradigmet är så mediokert, tråkigt dock för alla atleter/talanger som inte får tillräckligt bra rådgivning och professionella programdesigner.

lördag 21 maj 2011

STAC, SMACK, TACK!

Nu har jag skapat, författat, konstruerat, designat, sammanställt, modifierat, kopierat, förberett hela våren för att nu äntlgen ha föreläst, instruerat, entusiasmerat, förklarat, exemplifierat, visat, ätit, fikat, stretchat, mobiliserat, styrketränat och slutligen lekt med lite framöver kommande powerövningar på STAC Elittränare.

Jag är helt slut men också extremt pumpad, för vilken grupp det var och vilket gensvar och betyg jag och Anna fick! Min blygsamhet förbjuder mig att skriva vad en del av deltagarna sade om den internationella nivån på STAC Elittränarutbildningen. Tack för at ni förgyllde min långhelg ;-). Bara speciella människor som verkligen valt denna utbildning, tagit med sig sina bästa jag och delade med sig av sina fantastiska sidor och personligheter.

Jag ser redan fram emot steg 2 av 5 på STAC Elittränarutbildningen. Hoppsan, vad fort man glömmer bort ackumulerad utmattning, -hoppas min syster (VD på STAC) inte läser denna blogg, för då kommer det bara några extra uppdrag i nästa vecka... Så här brukar det låta, "eehh... du...vi har planerat in... det är bara några företag som vill höra lite om vår idé på STAC", "...du behöver bara säga några ord och...". Jojo,  ;-).

KRIF Hockey P96 fick hela 15 instruktörer på sitt ordinarie pass på STAC denna lördag. Vi vävde in detta pass som en del av den praktiska exemplifieringen av ett lags hypertrofifas. Inte ofta ett hockeylag tränat med nästan en professionell intruktör per person. Mer än halva Blekingepuckslaget består av spelare från KRIF P96, bra jobbat Peter Miketinac Tränare (och numera även Emil Ivansson, hjälptränare). På bilden ser ni undertecknad säkerställa en perfekt lyftteknik på en av P96:orna (glömt namnet, förlåt), i bakgrunden ser ni Tony Johansson HLC 1 från Borås, Svend Linderoth Leg.naprapat, fystränare Norska Badmintonlandslaget från Oslo och Fredrik Gyldborg Lic. KFT från Stockholm kolla så att jag inte missar någon detalj ;-).

Redan om ett år kommer STAC Elittränarutbildning och en STAC Elittränartitel vara ett aktat begrepp för bred, djup, praktisk och professionell kunskap som är utöver det vanliga i Sverige och Norden. Full kurs första året, inte illa, jag myser...

Innan Anna, jag och Love tog helt helgledigt passerade vi Brunnsvallen i Ronneby och kollade till Ronneby BK´s damlagsmatch i division 3 mot Runsten/Möckleby. Anna tränar dessa hårdsatsande damer med en professionell fotbollsperiodisering sedan april 2010. Det har hänt en hel del sedan dess må jag säga, från problem med utfallssteg, lätt saknad av väsentlig fotbollsmuskulatur och långsamma 10 och 30-meterstider till 4-5 tjejer som köär utfallstseg på 50+ kg och ett lag som kapat tiondelar på 30 meter sprint. En del kvar att få ut på planen av det som trimmats till på STAC, men jag såg mycket bra tendenser till att verkligen dra nyttan av den kraft, acceleration, speed och power Anna har periodiserat fram i detta lag.

Lätt seger med 4-1 blev det för RBK, sedan Josephine Brorsson fått ordning på dojorna, vinklade en boll förbi RM målvakten (3-1) och med en suverän bollmottagning och en sträckt vrist släckte lyset för RM med 4-1 målet. Tyvärr hann vi bara se andra halvan av andra halvleken, det fanns säkert andra guldkorn som lyste i första halvlek. Om ni vill mera tjejer, så är det bara att fortsätta sträva, det finns stora chanser att göra avtryck inom damfotbollen. Varför inte ett lag från Ronneby i någon av våra högre serier, inom 3-4 år. Det är ni och er förening som väljer, allt går om man bara bestämt sig för att infria drömmen och göra det som krävs enskilt och i grupp. Grym låt med RBK´s damer som skrålade i högtalarna när vi gick hem, -Dam(n) power!

Nu skall jag ta helg och måndagsledigt (-nja, Anna har stoppat in ett litet besök hos revisorn på eftermiddagen, tur att man är så intresserad av företagsekonomi ;-( !). Bänkad framför TV:n 21.00 för San Jose Sharks vs. Vancouver Canucks och mina favoriter "the sedins". En normal tid för slutspelshockey from over there, -Heja Seddarna!

fredag 20 maj 2011

"Rett på sak og lett overförbart till praktikken"

Om du inte kan screena, dvs. undersöka och testa din klients flexibilitet, mobilitet, grundläggande bålstabilitetsförmåga, kan man heller inte konstruera eller designa något första träningsprogram. Det du inte vet kan du ju inte adressera, men det kan sabotera hela din ambition och din klients hälsa. På STAC Elitränarutbildning satsar vi på något som är mycket sällsynt, nämligen att lära Elittränare att göra jobbet rätt och grundligt från början.

"Rett på sak og lett overförbart till praktikken" Svend Linderoth (bilden nedan) Leg. Naprapat, fysisk trener for Norske Badmintonlandslaget, har beslutat sig för att besöka Sverige fem gånger det närmaste året, för att vidareutbilda sig, träffa kunniga kollegor, dela med sig av sina egna kunskaper och höja sin programdesign och periodiseringsnivå ett par snäpp.


Om ett år kan Maria Ekvall, fystränare och ansvarig för orienteringsgymnasiets fysträning i Olofström, inte bara titulera sig STAC Elittränare, hon har då dessutom den praktiska och teoretiska kunskap som krävs för att verkligen screena sina klienter, utvärdera resultaten samt designa, periodisera och coacha sina adepters träning. På bilden är hon i inställningsfasen av ett deltest i STAC Bas Screening SBS där man kontrollerar längden/rörligheten/elasticiteten i "korta" respektive "långa" höftböjarmusklerna.

Robert Mathisson, friidrottstränare i FIF Gnistan med specialisering på sprint, hopp och höjd, testar elasticiteten i sätesmuskulaturen, dvs. flexionsförmågan i höftleden utan rotation med slackad hamstringsmuskulatur. Tillsammans med elasticiteten i hamstringsmuskulaturen ett mycket viktigt mått för att identifiera vilka muskelgrupper som kan tänkas ställa till det vid övningar/idrotter som kräver jobb och/eller lyft i låga positioner.
Rätt på sak och klartext är min melodi. Deltagarna är inte bara nöjda på STAC Elittränarkursen denna långhelg, dom vill inte lämna STAC. Det tränas för fullt, det frågas för fullt och det pluggas för fullt.

söndag 15 maj 2011

Det vankas friidrottspremiär!

Det är kul med adepter som gör som man säger, tränar som man planerat och deltager aktivt i hela utvecklingsprocessen. Jag hade riktigt kul när jag inmundigandes en kopp kaffe och en hel näve prickig korv (har min 20 % fuska med klass på lördagar), samtidigt som jag testade några av mina hårt tränande och satsande friidrottsadepter i helgen, nämligen Viktor Elvung Nilsson (100-200 m) och Fanny Holgersson (6-kamp). Flexibilitet, bålstabilitet, maxstyrka, power, acceleration och speed, allt kontrollerades och mättes upp. Nedan reflekterar jag över några av deras genomgående bra till lysande testvärden och förbättringar.

Viktor född -94 hade sedan testerna vid nyåret förbättrat sin 10 meterstid med 5/100, snitthastigheten de första 10 meterna med 0.18 m/s, 30-meterstiden med 21/100 samt ökat sin maxhastighet på vårt flygande 10-meterstest med 0.16 m/s! Detta innebär en "teoretisk" förmåga att redan nu att sänka sitt personliga rekord med ca 38 hundradelar på 200 m slätt!

Bra jobbat Viktor, Robert (sprinttränare) och undertecknad ;-). Det kommer mera Viktor, keep up the superior work!

Fanny född -96 hade bl.a. förbättrat sin 10- och 30-meters sprinttid med 2 respektive 11 hundradelar! Fanny kommer att visa sig bra mycket snabbare än förra året redan nu. Styrkemässigt är det redan en helt annan person. Fanny pressar och roterar redan en bra bit över halva Dual Cable Cross-racket på STAC, ni läste rätt, halva racket är bra för en kvinnlig 96:a! Första tävlingen blir redan nästa vecka, ha roligt med din kraftigt uppdaterade mångkampskropp. Kanske blir det riktigt roligt på korta häcken men bli inte förvånad om kastgrenarna har fått en annan bas att hämta kraft ifrån ;-).

Bra jobbat Fanny, Robert, Åke, Sverker och undertecknad ;-). Det blir mycket mera av SuperFanny framöver!

måndag 9 maj 2011

Succé med Blossom Weekend på STAC

"-Nya erfarenheter som kommer att förändra mitt LIV", skriver en av deltagarna. "-Tack! Joakim, Fredrik, Magnus, Cecilia och Anna för ert otroliga fokus och engagemang, ni är bäst!" skriver Margareta.  "-Förutom all ny kunskap, en känsla av lyx o lycka! -Det här är jag värd!" och "-Åh yes! Vilka mer skall jag skicka hit, vilka är mottagliga?!" skriver ytterligare två andra av våra smånöjda ;-)  deltagare på Blossom Magazines inspirationsresa till STAC, kallad KTA-resan.

Vad gjorde vi med deltagarna och vad lärde vi dem då? Kolla på lite bilder och en liten filmsnutt från det avslutande lite tuffare passet Functional Mania nedan. På STAC på Facebook finns det mycket mera och all den underhandsrapportering som den stora skara som inte fick plats på denna resa hade begärt.

Snabba på med att anmäla dig till höstens resa, den är redan halvfull. 2012 års KTA-resor till STAC är redan planerade, vilken lavin vi dragit igång tillsammans!!!

 Blossom Tainton Lindqvist rockar loss, denna ruggigt välkomponerade kropp och varelse. Tack för att du blommade ut hos oss och för dina besökare.
 En dragmaskin är inte en maskin, det är en frivikt. På KTA-resan fick deltagarna lära sig det mesta om sina egna kroppar, hur man bygger bort sina svagheter och stärker sig i bl.a. rotationsplanet.
 Organic Cross Training a la Blossom eller kul och smart träning för homo sapiens med en riktig tanke bakom, passet imponerade på mig. Blossom ären riktig krigare!
Glädje, inlevelse och engagemang var återkommande inslag både från deltagare och instruktörer ;-). Här raggar deltagarna loss i både Tigerövningar och smidighetsövningar i en härlig blandning.  
 Det är skillnad på Kettlebellpass och Kettlebellpass, vi fokuserade på att lära deltagarna att hantera, lyfta, pressa, accelerera, stabilisera och deaccelerera denna massa! Tyvärr används detta "kanonredskap" oförsiktigt på många sätt i fitnesssverige och står därför för en allt mer ökande skadefrekvens, helt i onödan! På STAC har vi använt detta redskap i över 10 år, välkommen att lära.
Individuell screening, programdesign och instruktion var en stor del av denna super 4 dagarshelg. På bilden får en av våra sjukgymnastdeltagare en personlig genomgång av både sin kost, tränings och livsbalansgenomgång till ett personligt stretch och träningsprogram.
Det avslutande Functional Mania-passet engagerade duktigt och fick genomgående toppbetyg, precis som alla andra pass denna super 4-dagshelg.
Missa inte http://www.stac.nu/ och STAC på Facebook, där finns det mycket mera att hämta för er som inte fått nog av dessa bilder.

torsdag 5 maj 2011

Jens Svensson KIK refererar STAC Fystest_hockey

Jens Svensson den duktiga hockeyspjuvern, refererar riktigt målande vad man ställs inför på ett STAC Fystest_hockey! Läs mer på KIK-bloggen, från den 30 april.

Kolla blicken, kolla vikten, kolla engagemanget, läs KIK-bloggen. Här finns det ruggig utvecklingspotential i en redan hyfsad trupp med testresultat något över det normala för ett div 1 lag i ishockey! Följ KIK´s sommarträning, tror ni kommer att se ännu mer fysik, power, grenspecifik uthållighet och intensitet genom hela matcherna, än förra året. Då vann man grundserien...

tisdag 3 maj 2011

Blossom, Zumba, hockey, konståkning, fotboll, handboll alla är på STAC

Kolla på http://www.stac.nu/ , läs på om våra kommande event, gå in under kalender. Fram till mitten av juni är det ruggigt hektiskt på STAC. Vilken kort blogg det blev, jag skall faktiskt slappa framför tv:n i kväll och titta på en riktig artist inom sin idrott. Messi var namnet! Det han gjorde sist med fyra Real Madrid-backar var brutalt...