onsdag 15 juni 2011

Xenobiotika bakom din ledvärk?

Genom årmiljoner har homo sapiens och alla andra växt- och animalieätande vänner anpassat sig, adapterat till och försvarat sig emot bl.a. xenobiotika (av grekiska xenos, främling och bios, liv). Växter vill överleva så länge som möjligt på jorden precis som vi människor och alla andra djur för den delen. Vi har alla några primära reptil-/växtbeteenden som helst skall slutföras/fungera, dvs. skaffa skydd (bygga säkert bo) eller säkra uppätning, skaffa mat (skaffa säker födoämnestillgång) eller säkra näringsämnestillgång och skaffa avkomor (skapa fortlevnad för arten) eller pollinera vidare. Ni förstår säkert poängen...

Xenobiotika är de försvarsämnen som växterna använder för att göra sig mindre ätbara, giftiga och/eller svårprocesserade för våra tarmar/organismer. Under årmiljoner har en finputsnbing skett där arterna anpassats/tillvänjts/genmodifierats att tåla och hyttja tillgängliga potentiella födoämnen på ett så ändamålsenligt sätt som möjligt. Xenobiotika kan vara olika växtlektiner, trypsininhibitatorer, alkylresorcinoler, alfa amylashämmare, proteashämmare m.fl. Alla har en eller flera funktioner hos varje unik växt, en av funktionerna är att vara riktigt tråkig för en eventuell baneman, dvs. för den som får för sig att glupsa i sig växten i fråga.

Det finns stusentals bioaktiva substanser i växtriket (naturligt förekommande javisst, men lite svåra att bryta ner eller ta hand om när vi ätit upp dem) varav xenobiotika utgör 5-10 % av den totala s.k. torrvikten. När vissa av dessa ämnen hamnar i dina tarmar, kan det bli problem. En immunförsvarsreaktion kan starta och dessutom underhållas via fortsatt intag av den aktuella substansen/födoämnet. I en fortsättning kan detta leda till kronisk inflammationstendens, överaktivt immunförsvar både i tarmen och övriga vävnader, däribland autoimmuna tendenser, kringflackande muskel- och ledvärk samt tråkiga diagnoser och symtomdämpande behandling och fortsatta besvär som enda terapi.

I västvärlden anses omkring 5 % av befolkningen ha drabbats av någon form av autoimmun sjukdom. Vid autioimmunitet förlorar immunsystemet på något sätt den grundläggande förmågan att skilja mellan egna och främmande proteiner. En av de vanligaste intoleranstendenserna är glutenintolerans, som i sin tydligaste form ger en mångfald av symtom i ett flertal organsystem. Mycket tydlig glutenintolerans ges oftast diagnosen celiaki. De olika proteiner, exempelvis xenobiotika eller antigener som det också kan kallas som triggar immunförsvaret att skjuta på sina egna kompisar, finns framför allt i:
 • Mjölkprodukter
 • Vete, råg, korn och havre
 • bönor
Om du har kringflackande muskel- eller ledvärk och vill utvärdera om någon eller flera intoleransreaktioner kan finnas i det effektiva orsakskomplexet bakom dina symtom, testa att vara utan dessa fördoämnen i minst 14 dagar. Helst 3 månader, men 14 dagar räcker för att du skall få en tydlig indikation och väcka lite flera hälsosamma frågestlln ingar i din hjärna.

3 kommentarer:

 1. Nej, naturen dominerar! Vi borde harmoniera med moder jord, inse vilka vi är, inte göra det så svårt för oss, lyssna mer på vår inre intelligens och leva livet ;-).

  SvaraRadera
 2. Det finne en "rolig" historia som tangerar detta ämne. För många år sedan i USA skulle en undersökning starta där syftet var att kolla levervärdena på en befolkning och hur dessa försämrades av intagande av alkohol. Som referensgrupp valdes Mormoner då dessa enligt sin religion är förbjudna att drika alkohol. Förvånade kyunde forskarna sedan iakta hur denna population av renlevnadsmänniskor hade de absolut sämsta levervärderna, sämre än tom de värsta alkoholmissbrukarna. Den felande länkebn visade sig vara att Mormoner drack stora mängder ört te. Ört Te som i realiteten blir ett gift koncentrat när mängder av örter torkats och malts ned till ett veritabelt gifthopkok där alla de naturliga och i små mängder i varje växt art förekommande gifter kombinerat6s på ett sällsynt lömskt sätt.

  Johan W

  SvaraRadera