lördag 25 februari 2012

Professionel rehabilitering är en konstart, del 1!

Jonas Colting (dubbla VM-guld i Ultraman 2003, 2007) påbörjade efter en STAC Custom Made sin pre-operativa rehabiliteringsprocess på STAC med undertecknad som coach denna vecka. Följ gärna "Coltings blogg" om rehabiliteringsresan på STAC Idrottsmedicin och Naprapatmottagning.

Alla blir förr eller senare skadade under livets gång, dvs. slår oss, ramlar och bryter ett ben, överanstränger ett knä, utvecklar någon form av oönskat tillstånd eller annan oönskad process i våra muskler och stödjeorgan. Vi blir då i behov av rådgivning kring hur man bäst "fixar" eller återskapar och dessutom ytterligare förbättrar det orsakskomplex, som eventuellt är otillräckligt för att undvika samma tillstånd, process eller skada igen. Man behöver s.a.s. professionell rehabiliteringsrådgivning och ringer sin lokala naprapat, kiropraktor, sjukgymnast, osteopat, massör, idrottsläkare etc.

Men, vad är eller betyder egentligen professionell rehabilitering?
I vår (Kroppsinvest Institute, STAC, Joakim Dettner, Anna Dettner m.fl.) vokabulär innebär det mycket mera än; att be personen att böja sig fram och tillbaka några gånger, skriva ut ett antiinflammatoriskt preparat och därefter dela ut ett förskrivet standardiserat papper med några övningar på, vilket tyvärr är mycket vanligt! Kom dock ihåg att det finns många rehabiliteringsexperter därute, som är mycket duktiga och gör ett gediget arbete. Vi är således inte ensamma om att ge professionell rehabilitering, bara en del av en grupp som är ganska liten :-).

Professionell rehabilitering innebär:
 1. Att det bygger på en vetenskaplig bas av ackumulerad kunskap, erfarenhet och klinisk framgång, dvs. det räcker inte med att man var insatt i vad man forskade på och pratade om för 10-20 år sedan, man måste ständigt vilja utvecklas och ifrågasätta sina egna sanningar för att vara på topp.
 2. Att rehabiliteringen tar sats utifrån en kombination av generell och specifik manuell screening samt undersökning, testning och analys som är individuellt anpassad och adresserar både;
  1. etiologi (det effektiva orsakskomplexet bakom det uppkomna tillståndet/processen),
  2. patologi (vävnadsförändringar, strukturella skador m.m.)
  3. och salutogenetik (det komplex av funktioner, processer och tillstånd som sammankopplas med välmående och funktion det aktuella området, dvs. de funktioner vi skulle vilja se eller finna).
 3. Att man börjar på den nivå klienten faktiskt befinner sig, med de övningar och de övningsvariabler som tvingar organismen att allokera rätt neuromuskulära programvaror och INTE med standardiserade rehabiliteringsupplägg.
 4. Att man steg för steg adresserar alla de funktioner, plan, generella och specifika motoriska program och färdigheter (biomotoriska förmågor) som tillsammans skall utgöra tillräcklig bas, för nästa och nästa steg etc.
 5. Att man sammanfogar den nödvändiga "och möjliga" rehabiliteringsplanen med klientens egna målsättningar, möjligheter och biomotoriska förmågor, dvs. gemensamt kommer överrens om slutmålets alla delar.
 6. Att man kan och har för avsikt att förändra, optimera och adaptera till plötsliga förändrade spelregler såsom bakslag, snabbare förbättring än estimerat, förändrad tillgång till hjälpmedel/träningsutrustning/instruktör etc.
 7. Att man dokumenterar framgång såväl som motgång för att ständigt förbättra, bredda och fördjupa kunskapen om hur man bäst rehabiliterar, bygger upp och jobbar vidare med olika typer av besvär, skador och processer.
Nu vet ni att det ligger en hel del bakom, varför man får en viss övning eller ett visst program eller ett visst programupplägg på STAC och inte ett standarddokument ur en låda under entrédisken.

Jonas Colting (med på bilden är Anetth Lindström Lic. Master KFT, hjälptränare åt Jonas i detta rehabiliteringsprojekt) var så taggad efter 3½ timmar på STAC att han ryckte tag i en 20-kilos skivvikt och kände för att bli lite styrke- och powerkille efter långdistanskarriären!

I denna rehabiliteringsföjetong, bloggar undertecknad om professionell rehabilitering och Jonas Colting bloggar om hur han upplever det från klientens sida, vad han får för resultat och hur det känns att verkligen gå igenom ett helt rehabupplägg från innan operation (dubbel höftledsoperation CAM) till att genomföra och helst vinna Kalmar Ironman augusti 2012. Tuff utmaning för en tuff kille. Det är stål i Jonas :-). Följ resan på våra respektive bloggar samt STAC´s hemsida
I del 2, kommer jag att adressera vad som räknas som BRA REHABILITERING samt den viktiga initiala screeningen och analysen av densamma.

Jonas Colting får släppa detaljerna kring sina egna BRA och MINDRE bra testvärden, om han vill, jag berör det hela på ett aningen mer modest sätt. Så, -glöm inte att gå in på "Coltings Blogg" och se vad Jonas (klienten) skriver utifrån sin synvinkel, bl.a. om STAC, vår tjänst STAC Custom Made, första steget dvs. screeningen, analysen och det första preoperativa upplägget.

Den som satsar, är beredd att lägga ner det som krävs och kanaliserar detta genom ett professionellt upplägg anpassat för individen och framtida uppdraget, kommer i allmänhet väldigt långt... -Häng me!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar