söndag 15 augusti 2010

Fetma är ingen sjukdom!

Fetma, kraftig övervikt och extrema BMI-värden är ingen sjukdom i de allra flesta fall. Givetvis finns det ett antal enstaka undantag som haft oturen till en ganska ofördelaktig genuppsättning och därmed organsystem och hormontillverkande körtlar som inte är optimalt fungerande för att på ett enkelt sätt bibehålla en normal matchvikt.

Läs artikeln "Miljardnota för fetman" i dagens SvD. Den handlar för visso om USA och deras fetmautveckling, viken egentligen borde kallas modern kost- och livsstilsrelaterad ohälsoutveckling, men skulle se liknande ut om vi hade delat in Sverige i olika län. Någon gång måste vi väl fatta sambanden mellan vår moderna matframställning (industritillverkad), billig skräpmat (snabbmatskedjor serverar bilig näringslös och mer eller mindre förgiftad mat till de som inte anser sig ha råd eller inte har råd att köpa den kvalité deras celler förväntar sig) och delresultatet FETMA. Fetma är ingen sjukdom, det är delresultatet av din organisms fruktlösa försök att överleva våra moderna s.k. mat och dina kost- och livsstilsvanor.

Vad det egentligen handlar om är dettta:
Vi har de senaste 150 åren genmanipulerat, gödslat, besprutat, steroidbehandlat, upphettat, sönderdelat, sockrat, sötat, saltat, färgat, förtjockat, plastförpackat, gasbehandlat och konserverat moder jords fina råvaror till döds. Vi blir vad vi äter, vi blir när vi äter och vi blir vad vi luras att tro! Just nu tror vi PÅ FULLT ALLVAR att fetma är en sjukdom som drabbar oss, att det inte handlar om våra usla kost- och livsstilsvanor och det enda vetenskapliga sättet att behandla FETMA är att stympa vårt matsmältningssystem genom att klippa bort magsäcken. Hurra, hurra säger dessa överfulla magsäcksstympningskliniker, som vanligt med olyckliga människor som för sent insett vad man VERKLIGEN GJORDE med deras kroppar och vad det faktiskt innebar i förlängningen!

Det finns faktiskt vetenskapliga undersökningar publicerade som bevisar att vår intellektuella kapacitet sjunker dramatiskt ju mer av den moderna maten vi stoppar i oss (på amerikaner, men det skulle sannolikt givit liknande utslag även i andra världsdelar). Dumhet är heller ingen sjukdom, bara resultatet av beslut tagna utan eftertanke, kanske utifrån bristande eller felaktiga beslutsunderlag/data och/eller en systematisk feltankning av våra celler (som i sig innebär en allt sämre cellfunktion för alla typer av celler, även det kompplexa nätverk som kallas din intelligens, tänkande och beslutsfattnade). 

Riktig mat är livsmedel som växt, levt, odlats, behandlats, tillagats, bevarats och konsumerats i symbios med moder jord. Det är bl a viltkött, ekologiskt kött, bacon och inälvsmat. Mjölk, ägg, fil och smör från frigående och/eller ekologiska djur. Det är också olja av oliv, valnöt och kokos. Ekologiskt eller biodynamiskt odlade grönsaker, rotfrukter, frukter, bär, nötter och svampar. Massor med friskt vatten och några nypor havssalt över maten.

När skall vi förstå att vi inte kan tala om för naturen hur det skall vara utan förstå henne och oss själva, stoppa i oss det våra celler förväntar sig, sova på nätterna, dricka rent vatten, aktivera oss med det vi brinner för och underhålla våra kroppar som det var meningen vi skulle göra. Är man osäker på hur man skall föra sig i livet på jorden får man fråga de andra djurarterna, de har sällan problem med vad de skall äta, göra eller aktivera sig med, och dom vet inte ens vad Livsmedelsverket säger att dom skall äta. Ändå finns där ingen fetma... Utom när de är fängslade i livsmedelsindustrier, för då tvingar vi dem till samma matvanor som vi själva, annars blir de ju inte feta snabbt nog. Och säljs gör dom som bekant, per kilo.

5 kommentarer:

 1. Håller med stora delar av ditt blogginlägg, dock betvivlar jag att det skulle finnas något stöd för att mat som inte framställts ekologiskt lättare skulle göra människan fet. Biodynamiskt är för övrigt ett antroposof-påhitt, mer andligt/religiöst än funktionellt.

  Mvh Joel Norgren

  SvaraRadera
 2. Det handlar helt enkelt om att feta människor äter som grisar. Mycket och alltid.


  http://www.erinohyourinmaru.blogspot.com

  SvaraRadera
 3. Joel... Han menar inte att man automatiskt blir fet av att inte äta ekologisk mat. Bara sämre tankad, kroppen får mindre näring och det kanske gör att man snabbare blir sugen på mer eftersom kroppen inte känner sig tillfredställd. Dessutom får man i sig mer gifter om man inte väljer ekologiskt.

  SvaraRadera
 4. Ja inte mycket att tillägga att vi håller på att äta ihjäl oss. Detsamma gäller våra stadslevande fåglar Kajor. Allt för många av dessa lever på rester som slängs företrädesvis snabbmat. Dessa fåglar har slutat att utveckla vingpennor då maten bland annat innehåller för lite protein.

  Peace Love och Löparskor!

  SvaraRadera
 5. zepeppe,

  nej det har du rätt i. Han skrev iofs inte att man blir smalare av eko-mat.

  Att eko-mat skulle innehålla mer näring är inte bevisat. Mindre gifter: ja. Mer näring och vitaminer: nej.

  http://www.sydsvenskan.se/vetenskap/halsa/article255000/Inte-mer-naring-i-ekologisk-mat.html

  SvaraRadera