onsdag 18 augusti 2010

Många skador kommer sällan av ingen anledning!

Måste bara kommentera senaste tidens friidrottselände, handbollsskadorna, fotbollsskadorna, ishockeyskadorna, löparskadorna, tennisskadorna osv. Varje gång jag undersöker en ny kund eller kommer till en ny klubb ställer jag samma fråga. Genom att verkligen testa de jag skall jobba med. -Finns det tillräcklig flexibilitet, inre- och yttre bålstabilitet, koordination och belastningstålighet för idrotten och dess totala träningsvolym och specifika träningsövningar? Svaret är ofta förkrossande. Merparten av alla spelare i ett ordinärt fotbolls-, ishockey eller handbollslag har inte den flexibilitet, stabilitet eller belastningstålighet som behövs för att klara varken uppbyggnadsperioden eller idrotten i sig över tid. Oavsett om man kör mer eller mindre bra övningar eller upplägg. Därför är det bara en tidsfråga, inte otur, inte oflyt, innan skadeeländet kommer på bred front. "Vi har haft sånt oflyt med skador" brukar det ju heta när man verken vet eller förstår vad som egentligen sker i det stora hela.

Jag (och Anna) har jobbat med idrotts- och yrkesskador både som akutvårdare (bl.a. som anställd naprapat i IF Brommapojkarna under två säsonger, samt ett tiotal lokala fotbolls- och hockeylag i Blekinge senaste 10 åren) och på egen idrottsskadeklinik (http://www.kroppsinvest.se/) i både stockholmsområdet och Ronneby sedan 1995. Våra naprapat, helhets- och elitidrottsklienter kommer inte bara från närområdet utan huvudsakligen inom en radie på ca 60-80 mil. Ofta efter att lokala terapeuter och sjukvården har gått bet på att identifiera det effektiva orsakskomplexet bakom besvären, skadan, smärtan eller skadorna. Vi har med andra ord grävt i gropen ett tag och lärt av andra, våra egna misstag och våra egna framsteg.

Upprepade skadeproblem för enskilda idrottare liksom återkommande skador eller skademönster i lagidrotter, kommer sällan av ingen anledning! Oftast ligger det bristande uppbyggnadsträning, kompetens, erfarenhet och förståelse för kopplingen mellan hållning, bålstabilitet, rörelsestabilitet i tre plan, ledstabilitet för skiftande belastnings- och tempoprofiler, grundläggande maxstyrka, konvertering till power, poweruthållighet samt periodisering av tävling, komplementträning, VILA och KOST bakom det tränare kallar för oflyt och otur med skador. Det är inte den hårdaste tränaren som är bäst för laget eller resultaten, utan den smartaste!

Smarta tränare täpper till kunskaps och/eller erfarenhetsluckor, engagerar rådgivare som kan åtgärda eller bidraga med detta och skapar på så sätt mindre oflyt och otur, -tänka sig! Skador kan ske ändå, man kan faktiskt ha otur eller bli utsatt för någon som verkligen vill skada mig, självklart, men det är ju onödigt att dra på sig med vilje eller inte fatta att det man ordinerar genererar skador!

På Scandinavian Top Athletic Center (STAC) är vi experter på korrekt programdesign och periodisering från nybörjare till elit. Vi kommer att starta en årligen återkommande tvådagarsföreläsning för alla sveriges tränare som adresserar detta och mycket mera, oavsett idrott eller förkunskaper (givetvis tar man åt sig vår spetskompetens bättre ju mer påläst man är, men ibland kan det vara en fördel med mindre fastlåst kunskap och mera prestigelös nyfikenhet).

Föreläsningen som går av stapeln den 12-13 november 2010 är ännu inte döpt men kommer att vara ett samarbetsprojekt mellan Joakim Dettner, Anna Dettner (http://www.stac.nu/) Kenneth Riggberger, Stellan Kjellander (http://www.fysexperten.se/). Vad handlar den om då? Vi kommer att ta er med på en teoretisk och PRAKTISK resa från den grundläggande flexibiliteten (mobilitetsträningen) och bålstabilitetsträningen hela vägen via hypertrofifasen, maxstyrke-, explosiv-, snabbstyrke- och den viktiga grennära konverteringsträningen till power, poweruthållighet, anaerob uthållighet och testprocedurer (vi har flera Muscle Lab 4010 + Dartfish pro 5.5) för att vetenskapligt utvärdera och analysera träningsframgångar i newton, watt, tid, hastighet m.m. Dvs. så som vi jobbar med våra professionella adepter och lag!

Förhandsanmälningar mottages redan, ring 0457-462020 (ange Novemberföreläsningen med Joakim och Kenneth). Officiell inbjudan och föreläsningsinformation kommer att anslås inom kort på http://www.stac.nu/, http://www.fysexperten.se/, via adresserade utskick. Håll ögon och öron öppna tills dess.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar