tisdag 24 augusti 2010

Naprapatbehandling rensar vårdköerna!

Vi alla naprapater på Kroppsinvest Institute gratulerar naprapat Titti Lilje till ett bra jobb och en trevlig publicering av hennes studie i "The clinical journal of pain". Den visade bl.a. att 62 % av alla personer som stått i ortopedkön på Blekingesjukhuset mellan 2007-2009 kunde lämna densamma direkt efter att ha blivit undersökta och behandlade av en leg. naprapat. Naprapatkonsultation var dessutom överlägsen ortopedkonsultation för de 78 personer mellan 18-65 år som slumpvis valdes in i studien.

Studien BLT refererar till i dagens tidning som vår naprapatkollega i Karlskrona Titti Lilje utfört tillsammams med ortopedmottagningen på Blekingesjukhuset, bekräftar nämligen en hel del av det som redan är en beprövad erfarenhet. Dvs. att man skall vända sig till ortopeden för en preoperativ undersökning eller om man redan vet att man är i behov av ett ortopedkirurgiskt ingrepp och till en naprapat om man har smärta och/eller besvär i rörelse- och stödjeorganen och därmed behöver en funktionell undersökning, manuell behandling av olika slag, råd om hur man återskapar funktion, bygger upp funktion och underhåller sin kropp.

Det är dock trevligt att att den stora skara av sjukvårdsföreträdare som levt i villfarelsen att den vetenskap, kunskap, erfarenhet och framgångar kring hur man undersöker, bedömer, återskapar och bygger upp funktion i våra rörelse- och stödjeorgan nu kan dra upp rullgardinen och säga: "det här innebär ju att...", "men då kanske man skulle...", "då blir det ju mycket...", hoppsan sa, när penningen trillade ner i hålet.

Ortopedkirurgerna visste det redan, naprapaterna visste det redan, en väldigt stor grupp av sveriges befolkning visste det redan, så vem eller vilka är studien extra bra för...just det.

Sakta i backarna gått folk, ni som tror att ni kommer att få möta naprapatkompetens innanför akutmottagnings- eller ortopedmottagningarnas dörrar imorgon dag, kommer att bli besvikna, man vänder inte en tankbåt som seglar i en flodfåra. Det är många som investerat i skutan...

1 kommentar:

  1. Helt sjukt hur djävla mycket funktionell träning för kropp och själ som krävs för att vända den båten.

    SvaraRadera