söndag 19 september 2010

STAC Fystest bra för Gislaveds SK

Gislaveds SK tog 2 poäng mot KHK efter straffavgörande, i division 1 premiären i Telenor Arena. Själv noterade jag att GSK har tagit väl hand om sina erfarenheter och testvärden från den 7-8 augusti, då man konsulterade undertecknad och Scandinavian Top Athletic Center STAC, för att optimera sin trupp inför denna division 1 säsong. Det jag såg imponerade, mycket har hänt på dessa 6 veckor, på många håll och kanter.

Sedan GSK påbörjade samarbetet med STAC och valde "STAC Fystest" istället för den döende svanen Fysprofilen, har man täppt till en hel del av de luckor man hade i fysiken både som lag och på enskild nivå. Med de kunniga tränarna Dan Mörk (huvudtränare) Mats Claesson (ass. tränare) m.fl. har man gjort ett mycket, mycket bra jobb. Man har med en nästan obefintlig budget jämfört med KHK, uppgraderat ett helt gäng med J20 spelare från olika delar av Småland och Sverige till en fungerande enhet som faktiskt presterade en bättre hockey än KHK idag. Man har inte bara täppt till de många luckor som fanns i olika plan och i flertalet grenspecifika tester, man har dessutom förfinat det som redan var ganska bra redan när vi genomförde STAC Fystest, nämligen den hockeyspecifika poweruthålligheten och speeden!

"GSK STAC ifrån KHK", som Gislaveds Sportchef Niklas Bjelke sade efter 5 minuters "sudden death" där Gislaved var närmast segern, sammanfattar ganska bra hur det såg ut allt eftersom matchuret gick. KHK fick dock till en kvittering minuten innan "hesa Fredrik", en riktigt bra genombrytning och enskild prestation av Collin Circelli.

Tim Lundin var inte bara planens gigant och GSKs bästa spelare i kvällens match tätt följd av Johan Grönberg, han var också den som var bland de tre bästa på alla STAC-testerna i augusti och vann testerna "over all" klart!!! En ganska bra indikation på att det vi mäter med STAC Fystest, är det som är viktigt att mäta och träna. Rickard Hoffrén GSK kaptenen och Andres Kristof jobbade hextra årt över hela banan, alla jobbade stenhårt för att bärja alla tre poängen, ingen underpresterade, alla bjöd till, respekt GSK!

"Vår betydligt förbättrade styrka i tre plan, vår ytterligare förbättrade speed, power och grenspecifika uthållighet, är frukten av de 6 veckorna vi lagt ner på de träningsråd och specifika övningar vi infört efter vårt STAC Fystest i början av augusti. De förändringar vi gjort i vår träning ser mycket lovande ut, hur lovande får vi se framöver, det är mycket som skall klaffa i hockey", säger Dan Mörk huvudtränare för Gislaveds SK.

Tim var bland de tre starkaste i STAC Fystest: Bland de tre bästa på bentesterna, presstestet och rotationstestet, han hoppade över 22 cm i enbenshopp (CMJ ett ben), utvecklade över 20 watt/kg kroppsvikt i effektutveckling på ett ben och nästan 27 watt/kg kroppsvikt på två ben med tilläggsbelastning. Han noterade 1.69 sekunder på 10 meter sprint, 3.98 sekunder på 30 meter sprint och avslutningsvis bäst även på det grenspecifika uthållighetstestet DASD_10 (3x45 sekunders maxarbete över 10 meter i intervaller med 60 sekunders vila), där han visade en otrolig förmåga och presterade 167, 163, 166 meter!!! Snacka om att kunna återprestera, konvertera kontraktionsmetaboliter till ny energi och prestera power och speed byte efter byte. För er som inte såg matchen, spelade Tim dubbla byten stora delar av matchen mot KHK. Inte för att han måste och var tvungen, utan för att han KAN, och det med bibehållen kvalitet och speed, det är frukten av grenspecifik träning det!

Emilio Salinas (till vänster) som till slut fick ge sig för Tim Lundin (till höger) i DASD_10!

 
Tim flyger trots 60 kg på stången! Just i detta hoppet utvecklade Tim 1922.99 watt med en medelhastighet i den koncentriska fasen av 1.23 m/s, med topphastigheten 2.38 m/s och med bara 0.23 sekunder till denna uppnådda topphastighet. Vad betyder allt detta då? -Jo, att väldigt få hinner med varken från start, under accelerationen eller genom mittzon! Hoppsan det var ju det man såg under matchen, plus att han spelade flest byten av alla... 

Det är just detta korrekt designad och periodiserad träning handlar om. Om du skall bli bra på det du faktiskt skall utöva när du spelar hockey, måste du vara mycket stark och stabil i samtliga plan samtidigt som du skall vara mycket hockeyuthållig. Tyvärr fattar väldigt få tränare vad som är relevant uthållighetsträning för en ishockeyspelare! Om man tränar spelare för att prestera på Cooper test, istället för att prestera på en hockeyplan i högintensiva intervaller i tre perioder om 24-30 minuter, kommer det en hel del överraskningar de närmaste åren. Har du svårt att bedöma om det är bra testvärden ovan? -De är riktigt bra. Osäker ändå, testa dina egna spelare på STAC Lab, så får ni svart på vitt och bra basvärden för det NI behöver fixa till!

Är du intresserad av att lära dig mera om hur vi borde träna våra elitidrottare i framtiden, anmäl dig till "Effekt eller defekt"-föreläsningen med undertecknad Joakim Dettner och Kenneth Riggberger den 12-13 november på Scandinavian Top Athletic Center STAC i Ronneby. Ring oss på STAC på tel 0457-462020 och anmäl dig till "Effekt eller defekt-föreläsningen", investeringen är 3500 kr.

1 kommentar:

  1. Oj denna "kurs" hade jag gärna varit med på. Tyvärr krockar den med en Paul Check utbildning som jag anmält mig till. Kommer det fler tillfällen?
    Jag efterlyser också en kostföreläsning av dig i vinter som jag kan släpa med mina "hopplösa" kollegor på.
    Maria E

    SvaraRadera