söndag 19 juni 2011

Glutenfritt bakom Djokovic´s sista lyft!

Läste för andra gången i Svenska Dagbladet om lyftet Novak Djokovic fått av att utesluta luten från sin kost (SvD 2011-06-19 "Experter på väg ta Djokovic till tronen", tyvärr inte tillgänglig på svd.se).
Novak Djokovic har nämligen förstått och anammat vad de flesta elitidrottare (och alla vi andra också för den delen) inte förstår, blivit felinformerade om eller inte orkar ta tag i. Nämligen att kosten betyder så mycket mer och påverkar dina resultat så mycket mera än de någonsin anar. Precis som undertecknad jobbar på ett holistiskt sätt med mina adepter med allt från det sociala samspelet, målformulering och kost till fysisk och psykisk prestanda, har Djokovic samlat ett helt team kring sig med kompetens inom olika fält (kost-, tränings-, manuell medicin-, coachningsexpert).

Och det är just kostexpertens sista pusselbit, dvs. identifieringen av Djokovic´s glutenintolerans, som enligt Djokovic själv lett fram till att han tagit det sista klivet mot en "friskare och starkare kropp". Djokovic käkar numera alltid glutenfritt (även på restaurang), det räcker nämligen inte med at dra ner på gluten och käka lite färre mackor och pasta mindre ofta, man måste avstå helt under en tid för att få en märkbar effekt. Läs min blogg "Xenobiotika bakom din ledvärk?" där jag bara för ett antal dagar sedan just berörde hur olika proteinstrukturer i våra olika födoämnen kan trigga vårt immunförsvar och leda till en mängd olika ohälsoprocesser m.m.

Djokovic har, citat "blivit av med sin allergi (borde nog vara benämd intolerans eftersom det sannolikt handlar mer om en långsammare immunförsvarsreaktion, dvs. fördröjd immunförsvarsreaktion)... känner sig friskare och starkare än tidigare".

Men hur kan man bli starkare av att sätta ut något man inte tål, det handlar väl bara om magen eller tarmarna?
Visst, sker immunförsvarsreaktionen initialt i tarmarna, helt korrekt. MEN, det sker en hel del annat i kölvattnet på ständig exponering för ämnen/proteinstrukurer (exempelvis gluten)som man inte tål och som över tid blir allt svårare att leva med. Illamående/inflammerade tarmar "måste" exempelvis tala om för hjärnan att det sker nedbrytande processer i just tarmarna. Då "lånar" eller allokerar tarmarna nästan all tillgänglig nervledningskapacitet i området (tarmar har nämligen högre prioriotet än muskler i kroppens överlevnadsplan), för att signalera om vad som händer till hjärnan (i hopp om förändrat beteende). Vilket i klartext innebär att all annan signalöverföring, bl.a. till viktiga magmuskler som innerveras från samma segmentnivåer i ryggmärgen får dåligt med styrsignaler (dvs. både afferent och efferent signalöverföring inhiberas).

Nu kommer det, så häng med!
  • Om du inte kan spänna dina magmuskler och kontakta det finstämda mönster av neuromuskulära programvaror, som exempelvis stabiliserar och lägger grunden för att säkerställa en stabil mittsektion (bäcken+ländrygg) inför en anropad kraftutveckling,
  • kan man inte heller få tillgång till full kraftutveckling i exempelvis höger ben vid en önskan om maximalt frånskjut i en vändning åt andra hållet på tennisplanen.
  • Kroppen är nämligen intelligent (igen!) och ger inte atleten tillgång till mer kraft än den kan stabilisera, säkra och/eller hantera. 

Så hur kunde Djokovic känna sig starkare av att sluta äta gluteninnehållande mat? -Hoppsan, hänger det vi äter ihop med vad vi tål och vad vi kan prestera! ... Men det kvittar ju VAD man äter, det är bara energi in och ut som betyder något, sa dietisten till det militära pistolskyttelandslaget, för er som kommer ihåg en blogg för ett par år sedan... Puuuh!

Var fjärde elitidrottare jag jobbar med som professionell styrke- och powercoach samt kost- och livsstilscoach har bl.a. en s.k. glutenfri diet och tackar dagligen denna insikt för sin nya hälsa och förbättrade fysiska prestanda. Den stora nyheten om Djokovic´s förändrade diet (glutenfria diet) och efterföljande prestandaökning, är vardagsmat för oss på STAC och Kroppsinvest Institute. Vi har jobbat med allt från elitidrottare till motionärer att identifiera olika födoämnesintoleranser som en del i strävan att optimera deras hälso- och resultatutveckling sedan början av 2000-talet.

För er som nu börjar tänka efter och undra, kan jag meddela följande. Ett flertal av våra absolut mest kända elitidrottare i både lag- och individuella idrotter i Sverige, är bl.a. glutenintoleranta, dvs. kämpar i motvind utan att veta om det faktum att de "dopar sig negativt" 3-5 gånger om dagen (varje mål mat). Om våra/mina klienters snabba viktnedgångar, hälsoförbättringar, förbättrade återhämtningsförmågor, förbättrade tålighet för tuffa träningsupplägg, häftiga resultatförbättringar m.m. har du kunnat läsa ofta om i denna blogg de senaste tre åren. Ofta "scorar" man uselt på bålstabilitetstester när man är glutenintolerant och dessutom regelbundet äter gluteninnehållande mat. En del tål, en tål inte, en del tål en minimal exponering med ringa konsekvenser, man måste veta för att kunna förändra. De du väljer som rådgivare påverkar mer än du tror...

Väldigt få vet om sina intoleranser eller beroenden, får korrekt screening för födoämnesintoleranser, rådgivning om dessa eller orkar lyssna på det örat eftersom den mat man inte tål ofta är... Just det, mer eller mindre beroendeframkallande... Om du tränar skiten ur dig 5-6 dagar i veckan, tror att du äter bra idrottsmat och ändå är överviktig, återhämtar dig dåligt, har kingflackande ledvärk, svullen underhud, putande nedre mage, knän som vacklar inåt vid tunga benböj och scorar dåligt på bålstabilitetstester, ta dig en funderare...

23 kommentarer:

  1. bra inlägg! Men visar sig glutenintolerans alltid så "dramatiskt" som ledvärk, dålig återhämtning, TVA som inte funkar mm? jag har varit helt utan gluten några månader, kände ingen skillnad. Betyder det att faran är över eller är det payback time senare i livet om jag äter måttligt med gluten? Hur många är mer el mindre intoleranta mot gluten skulle du säga? Pia

    SvaraRadera
  2. Något som ingår i hans kost är FitLine består av mkt tarmflora uppbyggande näringsämnen, ökar syretillförseln och en drink som snabbar på återhämtning. Många har precis som han blivit av med allergier.

    Novac : "Jag började med FitLineprodukterna våren 2010 och använder regelbundet FitLine Basics, Activize Oxyplus, Restorate, Fitness-Drink, Q10 Plus, Gourmet Shakes och Bars. Jag är väldigt nöjd med resultatet"

    http://www.youtube.com/watch?v=6HfZpXgjFSU denna sportvideo ligger på tuben där han går ut o berättar effekterna han upplever. Och OBS! PM International som företaget heter sponsrar inga idrotare.

    Går att mejla mig för mer info fitlineannika@hotmail.com eller 070-674 80 55.

    SvaraRadera
  3. Der Exilgolfer, tack för det. Om man testat utan gluten i "några månader" utan att känna någon större förändring i livet och/eller förbättring av de ev. ohälsoprocesser man vill förbättra, kan man anta att man iaf inte är tydligt glutenintolerant (allt handlar ju om var man befinner sig utefter ett kontinium mellan 0-100 %).
    Det du meddelar innebär, för dig, och för de flesta av våra klienter, att man om man tvunget vill, sannolikt kan tillåta sig äta gluteninnehållande mat, utan att ackumulera alltför allvarliga processer. Det innebär dock INTE att jag anser säd/gräs, vara ett lämpligt fördoämne för homo sapiens.
    Enligt företrädare för ett av de större laboratorierna i USA, vi använt för prover och hämtat fakta ifrån, finner man "antikroppar mot gluten/gliadin i 40-50 % av de prover som kommer från människor med kaukasisk bakgrund". Vår erfarenhetskunskap och dagliga klinik talar samma språk. 1 av 2 personer har mer eller mindre att vinna på en glutenfri eller glutensnål kost. Om man inte testat får man inget veta och har inget att berätta, är en bra regel.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hjälp mig jag är en elitidrottare som inte fått diagnosen glutenintolerans men som vet är känslig mot gluten

      Maila mig på jennyjo@hotmail.se

      Grymt tacksam på förhand

      Radera
  4. Labbet heter Biohealth Diagnostics, glömde förmedla detta.

    SvaraRadera
  5. Daniel Janevski19 juni 2011 kl. 17:33

    Mycket bra och intressant inlägg. Det är jättebra att det här lyfts fram via media. Ska nu under semestern ta mig samman och utesluta gluten i kosten för jag vet att det kommer förändra och optimera mig :)

    SvaraRadera
  6. Hur är det med blodsockret då? Om man alltid käkar glutenfri kost. Glutenfri spaghetti exempelvis, innehåller mer sk "snabba kolhydrater" än fiberspaghetti..
    Är det bra för kroppen, ex fettförbräningen, att alltid få denna insulinhöjning? (vilket den glutenfria kosten bidrar till iom högre GI.)
    Har jag fel?

    SvaraRadera
  7. Annonym... Glutenfria glutenprodukter (pasta, bröd, flingor mm) är mycket riktigt sällan ett bra alternativ pga av bland annat socker, tillsatser och vidriga vegetabiliska oljor...

    Om du däremot ersätter dem riktiga glutenfria alternativ som: råris,, vildris, potatis, bovete, quionoa, hirs, mathavre mer frukt och grönsker etc.... Så blir det så mycket bättre=) och dessutom helt naturligt.

    SvaraRadera
  8. Körde glutenfritt tidigare, men la ner pga lathet. Läste din text och har nu startat ett glutenfritt kost-experiment inför Kalmar Tri 2011. Det kanske blir bättre träningsresultat? Mitt glutenfria-experiment och story

    SvaraRadera
  9. Tack för svaret!!
    Jag ska försöka övergå mer till de produkterna. Jag är oxå helt emot tillsatser och vill heller inte käka massa kolhydrater som magen sväller av.
    Tack för bra info. Jag hade inte riktigt koll på skillnaden mellan glutenfritt och livsmedel utan gluten = )
    Har någon tips på mer info om detta, lista på livsmedel etc.. är jag tacksam =)

    SvaraRadera
  10. Jo visst kan jag hjälpa dig med en lista med vad du kan äta (glutenfritt och lowcarb) och hur och när du ska äta...

    Annars har du bra info om det på http://www.kroppsinvest.se/fakta/kost/

    Jocke kan säkert oxå hjälpa dig om han har tid...
    Annars kontakta mig på info@pettertraning.se

    SvaraRadera
  11. Wonderful article! This is the type of info that are meant to be
    shared around the web. Shame on the search engines for no longer positioning this submit higher!
    Come on over and seek advice from my site . Thanks =)

    my webpage genf20 plus

    SvaraRadera
  12. Excellent article. I certainly love this website.
    Keep writing!

    Here is my web blog ... saline implants

    SvaraRadera
  13. hello there and thank you for your information – I've certainly picked up anything new from right here. I did however expertise several technical points using this site, as I experienced to reload the website a lot of times previous to I could get it to load correctly. I had been wondering if your hosting is OK? Not that I am complaining, but sluggish loading instances times will very frequently affect your placement in google and can damage your high-quality score if ads and marketing with Adwords. Anyway I am adding this RSS to my e-mail and could look out for a lot more of your respective exciting content. Ensure that you update this again soon.

    Also visit my web-site ... breast enhancement supplement

    SvaraRadera
  14. If some one wants to be updated with newest technologies
    therefore he must be pay a visit this site and be up to date daily.


    my web blog; zetaclear

    SvaraRadera
  15. It's going to be finish of mine day, however before finish I am reading this wonderful piece of writing to increase my know-how.

    Here is my homepage: thyroid hormones

    SvaraRadera
  16. Yes! Finally someone writes about miroverve turkey.

    Take a look at my blog post :: Miroverve Review

    SvaraRadera
  17. Hey there! I realize this is kind of off-topic however I needed to ask.

    Does operating a well-established blog such as yours
    take a large amount of work? I'm completely new to writing a blog but I do write in my journal on a daily basis. I'd like to start a blog so I can share my
    experience and views online. Please let me know if you have
    any kind of recommendations or tips for brand new aspiring blog owners.
    Appreciate it!

    My website tinnitus control site

    SvaraRadera
  18. Phen375 can be a form of Phentermine, which can be
    one of the most popular supplements for weight loss. Add this healthy lifestyle using a Thermogenic Fat Burner and you will probably lose weight quicker and also have the
    body you've got always dreamed about. Phen375 may not be a quick fix but it is really a safe, reliable method to increase the probability of a successful weight loss effort.

    Feel free to surf to my web page ... Phen375 A Scam

    SvaraRadera
  19. I know this web site provides quality dependent articles
    and additional material, is there any other web page which gives these kinds of information in quality?



    My web site bowtrol

    SvaraRadera