fredag 28 november 2008

Maskinträning gör dig funktionellt oduglig!

Har du någonsin sett en otränad, fet och ohälsosam tiger, en otränad älg eller en otränad hare? Varför har du inte det?
Har du någonsin sett en tiger, älg eller hare på Livsmedelsverket frågandes vad dom skall äta? Men hur vet dom, hur dom skall äta då?
Kanske har du sett en otränad, fetlagd och ohälsosam dito på en djurpark, dvs. där dom inte kan jaga, springa, döda, gräva, klättra och förflytta sig som deras kroppar kräver som underhåll/träning.
Träning i maskiner, dvs. övningar som adresserar enskilda muskler/leder, som inte utmanar hela rörelser, kräver samtidig inkoppling av stabilitet och balans etc., har mycket låg neuromotorisk överförbarhet till vanligt liv eller idrott.
Korrektiv & Funktionell träning däremot, dvs. övningar där du adresserar humana rörelsemönster och intermuskulära funktioner, håller balansen själv, stabiliserar själv, utför rörelsen själv, hanterar belastningen själv, har hög överförbarhet till vanligt liv eller idrott.

Istället för att smyga (stabilitets- och styrkeuthållighetsträning), jaga järnet i några minuter, döda bytet (power- och mobilitetsträning), släpa hem/gräva ner/klättra upp med bytet i ett träd (styrketräning) och slutligen konsumera bytet och vila (regeneration, anabolism och återhämtning), får vi liksom djuren på djurparken, skitmat (förkastligt framställt, dålig kvalité, fel sammansättning, genmanipulerat, fullt av giftiga tillsatser m.m.) serverad och tränar sedan enskilda muskelgrupper i maskiner, med hemsk hållning, stöd för rygg, rumpa och armar, utan en tanke på att vi är ett djur som skall stabilisera sig själv, kunna utveckla kraft i tre dimensioner med adekvat uthållighets- och styrkeprofil för den miljö vi vill verka, överleva eller prestera i!

Kanske skall vi lära av naturen, så som vi gjort genom alla tider?! Tills för bara några hundratal år sedan gjorde vi också så, så plötsligt var detta nonsens och vi fick för oss att vi kunde mycket bättre än naturen! Kolla dig själv i spegeln, syna dem som ger oss våra kost- och träningsråd, se dig om på bussen, kolla dig omkring på arbetsplatsen, se hur det gick!
Vi ser inte ut som "walk, jogg, sprint, jump, climb, dig, hold, endure and kill", direkt! Djuren i skogsbrynet skrattar läppen av sig, när vi hasar oss förbi i joggingspåret i ett patetiskt försök att släppa några kilon från en döende kropp! Eller?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar