söndag 16 november 2008

Usel fettdebatt i Rond 1!

Claude och Co. har redan börjat abdikera! Har sannolikt aldrig gått på någon mediaträning, då skulle han inte sitta och hånflina med ett par i tior på hand när motparterna lägger upp en triss i ess! Numera pratar han/etablissemanget om medelhavskost och omättade fetter istället för som tidigare att mättat fett är farligt och att man skall äta kolhydrat-, fiberriktrikt och fettsnålt! Om några år kommer Claude Marcus, Farbror Rössner och självutnämnde matgurun och kolhydratförsäljaren Paulun och en hel radda med dietister m.fl. att förstå, följande:
Medelhavskost är bäst anpassad för medelhavsbor med medelhavsgener, eskimåkost är bäst anpassad för eskimåer med eskimågener och låglandsafrikankost är bäst anpassad för låglandsafrikaner med låglandsafrikangener. Det handlar inte om för eller emot mättat, enkelomättat eller fleromättat fett, det handlar inte om glykemiskt index, det handlar inte om kött är bra eller dåligt, det handlar om vad som står på insidan av ditt, mitt och vår arts tanklock.
En Nordbo med nordiska/nordeuropeiska gener fungerar bäst på den kost vi anpassats till under evolutionen/eliminationen, dvs. mer kött och protein än kolhydrater s.k. 60-80% protein och fett och 20-40% kolhydrater. En medelhavsbo är anpassad till en diet man åt vid medelhavet, ca 50%/50%. Det är egentligen inte svårare än så! Men om Claude Marcus och hans patienter tidigare åt 20% protein/fett och 80% kolhydrater (vilket är mkt vanligt i Sverige), är ju medelhavskost dvs. 50/50 åt rätt håll! Tyvärr förstår inte Claude vad som händer, han gör bara det han tränats att göra, plockar ut en detalj och hoppas att det är denna som är lösningen. Just nu är det omättat fett som är bra, "det är vi överrens om, eller hur" upprepar Claude gång på gång. Vilken lysande forskare! Det är sådana som livsmedelsindustrin älskar, naiva, lättköpta och lättstyrda, ända in i väggen!
Tyvärr framgick det ganska dåligt vad Uffe Ravnskov sade om forskningen bakom nyttan av och den osanna myten om mättat fett, kolesterol! Hoppas det framgår bättre i kväll! Viktnedgången är en bonus, ta upp de förbättrade blodfett-, socker och kolesterolvärdena, den minskade viscerala (invärtesorgan-) fettinlagringen, den positiva effekten på hormonsystem och immunförsvar m.m., efter övergång till mer fett- och proteinrik kost!
Glöm inte bort att allt snack om olika kostinriktningar blir försumbar om vi inte inser att allt vi äter bör vara minimalt processerat och fritt från kemiska gödningsmedel, bekämpningsmedel, genmodifiering, den vidare vara ekologiskt odlad/uppfödd, fribetande, frifångad och/eller vild, för att innehålla den komplexa näringssammansättning och livskraft som din kropp genom årmiljoner av anpassning förutsätter skall komma med födan.
Damen som tillsammans med sin man vänt sin diabetes m.h.a. kolhydratsnål och fettrik (mättat fett, smör, fett kött etc.) kost, s.k. LCHF diet, var tyvärr så nervös att det väsentliga i hennes bärettelse, att hennes hälsa markant och snabbt förbättrades och att hennes man kunde sluta med insulinbehandling bara en vecka efter att de bytt till LCHF kost, inte tydligt framgick!

Någon som sett en älg, en hare, en räv eller en uggla på Livsmedelsverket frågandes vad dom skall äta?... Nähä, men hur f.n vet dom vad dom skall äta då? Tänk på den medan ni väntar på nästa blogg!
Glöm inte debatten på Kalla Fakta ikväll kl. 19.20, hoppas man breddar diskussionen lite, mina förhoppningar är dock små, men några rejäla hål i muren ser jag fram emot!

2 kommentarer:

  1. Hur förklarar du att 85% av den genvariation som finns mellan individer finns inom den egna befolkningsgruppen? Individers individuella genuppsättning spänner över ett enormt mycket större spektrum än befolkningsgrupperna enligt Human Genome Diversity Project. Hur skall man då logiskt kunna välja rätt föda?

    SvaraRadera
  2. Din genvariation är som tangenterna på ett piano, dom kommer inte till uttryck förren du trycker (aktiverar) på dem. Ju bättre du blir på att spela (överleva) och komponera (adaptation) ju mer får du ut av din unika genuppsättning.
    Prova med att äta den sammansättning på kosten (spela de låtar) som tagit dina förfäder och dina gener ända in i vår "moderna" tid utan att utveckla våra s.k. vällevnadssjukdomar, dvs. fellevnadssjukdomar! Variationen spelar mindre roll, exponeringen och anpassning större (finns visat i studier på enäggstvillingar bl.a.). Anpassning går dessutom långsamt, det tar ca 100 000 år av evolution/eliminationsprocess att "förändra" vårt mänskliga genom med 0,1 % (Sibley 1984). På de sista 40 åren har vi förändrat den kost vi äter mer än de senaste 40 000 åren (Schlosser 2001). Lite snabbt för att vi skall hinna med att anpassa oss. Att tro att man förstår vår genetiska kod bara för att man kartlagt dess sekvenser är som att tro att man kan spela piano, bara för att man kan läsa noter! Grundforskning, klinisk forskning och erfarenhetskunskap måste samverka för att skapa information som kan hjälpa människor till sunda vanor, rätt bränsleblandning etc. Låt oss jobba för helhetsseende och konstruktivitet, så kan vi nog guida människor rätt framöver!
    Kanske såg du Kalla Fakta tidigare i kväll angående vår tidigare diskussion :-)!

    SvaraRadera