söndag 20 september 2009

Bra slagskott är ingen tillfällighet!


Vilken flexibilitet, stabilitet, balans, koordination, maxstyrka, startstyrka och power krävs för att ladda och släppa loss ett grymt slagskott? Hur många tränare och ishockeyspelare tänker på det när man tränar och designar träningsprogram? Ovan ser ni laddningsläget (coiling position) för ett slagskott. Laddningsfasen i ett slagskott består kraftigt förenklat av:
  • En stretch/utdragning av ett antal muskler/bindvävsstråk (kallat det främre sneda systemet, i detta fall från vänster handflata och hela vägen ner via vänster axel, sneda bukmusklerna från vänster bröstkorgsflank till höger sidas ljumske och vidare via höger sidas adduktorer hela vägen ner till höger fot) som senare kommer att samverka i produktionen av en gemensam kontrarörelse, dvs. "tillslaget" eller den sneda ihopvikningsrörelsen).
  • En förbelastning av vänster sidas ben för att kunna initiera slagskottet (dvs. i nästa moment kunna starta med en viktförflyttning mot höger ben) och hundradelar senare releasa en explosionsartad synkroniserad rekrytering av hela det främre sneda systemet, PANG!
Hur mycket de moderna klubborna hjälper till med puckhastigheten kan ni ana av bilden ovan, -bra klubbflex i tillslaget eller hur?! Bilden är ett bra exempel på kroppspositionen vid ett slagskottstillslag.

Anekdot: Skillnad mot när en annan lirade juniorhockey i Krif 1979-83, då hette klubborna Canadien, Titan och Torspo 250/500, undertecknad hade inte världens explosivaste främre sneda system (var f.a. E-jolle seglare på landslagsnivå på den tiden, då hänger man still utanför båten och gör inte så många häftiga utfall uppemot bommen direkt) , klarade därför inte att flexa klubban speciellt bra i tillslaget, sköt bedrövligt och behövde det extra böjda Torspobladet för att över huvud taget få upp pucken. Jag sköt dock inte sämst, vi hade en som fick smeknamnet "fladderpucken", jag slapp det epitetet med en hårsmån.

Kolla noga på andra bilden ovan:
  • Notera hur mycket vänster axel har närmat sig höger höft!
  • Notera hur långt vänster hand har färdats ner emot höger fot!
  • Notera hur vänster ben har fullgjort sitt uppdrag att initiera/stabilisera den explosiva kraftutvecklingen i det främre sneda systemet och viktförflytta till höger ben!

Hela det främre (vänstra) sneda powersystemet har således fullföljt sitt uppdrag och genererat kraften vidare via vänster hand ut i klubban och slutligen ut i pucken som nu färdas mot målvakten! Ju snabbare pucken kommer, ju snabbare måste målvakten reagera, ju bättre tränad och koordinerad du är i ovanstående system ju bättre siktar du! En tråkig kombination för mpotståndarens målvakt, men en grymt rolig läsning i skytteligatabellen!!!

Det är ingen tillfällighet om man skjuter hårt och rakt mina vänner! "Det tar inte en sekund längre att träna rätt, än att träna fel"...

Dragskott då?, -dragskott kräver en annan rekrytering, balans och stabilisering, det tar vi en annan gång! Om ni vill se ett bra dragskott innan dess, kolla då in Patrik Serwanga i HHK, "han drar som dom andra slagskottar!!!" Hur har han lärt sig det?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar