söndag 27 september 2009

Detaljen, här är den!

Som ni vet har jag varit ganska öppen med vad jag/vi förändrat i delar av Jimmy Lidbergs upplägg sedan missen av OS-biljetten 2008. Det har varit fokus på smartare styrka (korrektiv- och funktionell styrketräning), diagonalare styrka och power (dvs. mer diagonala och assymetriska lyft), mer högintensiv uthållighetsträning (dvs. mindre jogg och mera arbetsintervaller), fokus på inre- och sedan yttre bålstabilitet m.m.

"Detaljen" handlade om det som skall sy ihop alla dessa funktioner och möjliggöra utvecklandet av mycket mera kraft och effekt från djupare positioner än vad konkurrenterna är beredda på, nämligen FLEXIBILITETEN.

När jag började jobba med Jimmy var han en utpräglad rygglyftare, dvs. han kunde inte använda benen optimalt pga ruskigt tajta vader och hamstrings! Att fixa till detaljen innebar att konkurrenter som tidigare förväntade sig "rycket" först när Jimmy rätat benen (fot-, knäleder) en bit, skulle bli tagna på sängen när draget/rycket kommer redan i det djupa läget! Det lyckades uppenbarligen i VM, Jimmy bollade med konkurrenter från låga lägen, plockade mycket poäng på egen kraft och gjorde sin livs turnering, ...hittills!

Hur utvecklade vi detaljen?
 • Jo, Jimmy har sakta men säkert förbättrat sin elasticitet/flexibilitet i hela vad-, hamstringskomplexet så pass, att han numera kan sitta på huk med hela fotbladet kvar i mattan!

Kan ni det själva, testa innan ni har en åsikt?! Detta tog tid, fick integreras i både specifika (stretch av djup, ytlig vadmuskel, alla hamstringshuvuden inkl. sätesmusklerna) och integrerade övningar (djupa "over head squat" m.fl.), krävde hjälp av en extra terapeut på plats i Stockholm (en av mina duktigaste adepter Fredrik Sjölander Lic.MKFT) och otaliga påminnelser om viktren av att fullfölja flexibilitetsplanen! Jimmy gjorde till slut jobbet som krävdes.

Varför var det så viktigt då?

 • Jo, det innebär att Jimmy inte längre behöver räta benen för att starta lyftet med ryggen, utan kan sätta fart på "lasten" i en mycket lägre lyftposition...med benen (dvs. räta benen-rörelse, typ. mkt djup frontbenböj).

 • Inom bråkdelar av en sekund slår han sedan på tre stora motorer efter varandra, nämligen benen, sätet, ryggen, PANG!

 • Både det djupa bakre systemet, de olika diagonala bakre systemen jublar nu av lycka, "-f.n va kul att kasta när vi är synkade"!
Fråga honom själv, det är lite lättare att lyfta när man kan ta hjälp av benen, dvs. kombinationen av ökad flexibilitet och förbättrad djup startstyrka. Vi har utvecklat en bättre "intermuskulär koordination" på Jimmy men för att göra detta var vi tvungna att uppdatera flexibiliteten ordentligt! Tänk på det alla ni som ramlade baklänges när ni försäkte sitta på huk tidigare under denna bloggläsning :-)

Jimmy Lidberg har grym nytta av denna baksida-ben-flexibilitet även vid ett annat moment i brotttningen (som inte är ett lyft), det handlar om hur högt man kan få upp sin tyngdpunkt när man skall bryta/kasta igång en rullning! Det är nämligen så att ju bättre flexibilitet du har i baksida lår (dvs. ju mer du kan räta knän och ändå hålla kvar en hyfsad rak rygg och händerna runt opponenten, ju högre kan du få upp rumpan i luften, ju högre du kan få upp rumpan i luften ju mer kraft/effekt får du i bryt/kastförsöket!

Nästa mästerskap, släpper inte Jimmy garden en millimeter, då har vi hunnit en bit till i bygget! Glöm bara inte att Jimmy har många andra duktiga rådgivare och anhöriga runt sig, jag står bara för en del av Jimmys förändring, men en viktig sådan.

Se Jimmy berätta ett av momenten i "Detaljträningen"!

3 kommentarer:

 1. Grymt ballt!
  Har du några mer konkreta tips på just flexibilitetsövningar för dom regionerna för oss stelisar?

  SvaraRadera
 2. Tack, jag delar gärna med mig av min erfarenhet, det brukar resultera i att man får ta del av andras, det är så man utvecklas snabbast :-)

  Prova enbens huksittande stretch av djupa vadmuskeln (m.soleus)! Obs! Luta dig allt mer framåt med överkroppen på låret, du får inte lyfta på hälen, hela foten skall vara kvar i backen, stretchen skall kännas från halva underbenet och nedåt!

  Viktigt att veta om stretch, i extrem sammanfattning:
  För utvecklingsstretch, dvs. önskan om permanent längdförändring, kör efter träning eller kvällstid, håll kvar min 30 sekunder.
  För uppvärmnings-/förberedelsestretch, dvs. där permanent längdförändring inte är önskvärd pga. att det kan orsaka disharmoni av den inlärda tekniken och därmed öka skaderisken, bara ut i ytterläget och vänd!

  SvaraRadera
 3. Tack, det där har jag alltid trott varit att man "töjer" på hälsenan.. :$

  SvaraRadera