lördag 22 maj 2010

Kim Sunna på STAC!

Kim Sunna 22 (9 Elitseriematcher i Brynäs, 59 Allsvenska matcher i Västerås m.m.) gästade STAC och undertecknad under fredag/lördag för att ta ett helhetsgrepp, träna enligt ett professionellt och individuellt uppbyggnadsprogram och verkligen ge allt i sin hockeysatsning!

På bilden ser ni Kim under benböjstesten, det blev en 7:a på 140 kg, inte illa. En tillräcklig stor benböjsstyrkeförmåga i förhållande till sin kroppsvikt i en benböj, s k relativ styrka, krävs nämligen för att inneha en tillräckligt stor tvärsnittsarea/motor att konvertera/trimma till allt snabbare kraftutvecklingstider, starter, accelerationer och förflyttningar i grenspecifik miljö, dvs hockey. Som ni vet vid detta laget är styrka relativt värdelös om man inte kan omsätta den i power, dvs. stor kraftutveckling på allt kortare tider i hockey. Det är bl a det man mäter på STAC Lab, dvs effekten mätt i watt och sedan omräknad i w/kg kroppsvikt i exempelvis en benböjning. Hans passare känner ni igen, -javisst Johan Seydlitz Mörrum Hockey. Kanske även han gör en storsatsning nu när han börjat komma iordning efter att ha passerat det första tuffa året som familjefader. Johan är värd en ordentlig satsning och kommer om han själv vill spela upp sig i seriesystemen.

Så varför väljer allt från brottare, fotbolls- och ishockeyspelare till orienterare, friidrottare och skidlöpare av nationell och internationell klass att komma till STAC och Kroppsinvest Institute för att testa sin fysik och få hjälp med sina karriärer? Kanske för att STAC Tester är unika och inga s k standardtester, dvs. "one test fits all a la fysprofilen". För hockey, liksom alla andra idrotter, har vi ett unikt uppbyggt testformulär som verkligen mäter det man borde mäta på en ishockeyspelare som vill bygga en grym ishockeykropp och utveckla sitt ishockeyspel.

I vårt baspaket (STAC Testformulär för ishockey) finns 10 flexibilitetstester, 3 stabilitetstetser, två balanstester, en manuell naprapatscreening, 5 styrketester, 7 powertester (inkl. 2 Muscle Lab test), 2 accelerations-/speedtester (laser), 2 poweruthållighetstester, 1 högintensivt anaerobt uthållighetstest och en högklassig kunsdkapsöverföring om allt som påverkar en elitsatsning såsom kost- och livsstilsval. En helt annan upplevelse, grenanpassning och inriktning än vad branschen förr har skådat. På två arbetsdagar testar vi ett helt lag.

Är du intresserad för din egen skull eller ditt lags räkning? Hör av dig till STAC 0457-462020 eller läs på vad vi sysslar med på http://www.stac.nu/.

8 kommentarer:

  1. Hej Joakim.

    Jag tränar en hockeymålvakt som ska spela sin första säsong i allsvenskan nu.

    Vi har haft en period med 2 veckor av Cirkelgym (40/20 intervaller) där jag har lagt in övningar för att bygga teknik/styrka med lite lägre belastning. Kettlebell, enbens, tvåbens övningar finns med, rörlighet, flexibilitet osv.Totala reps per övning mellan 6-12 beroende på svårighetsgrad.

    Nu är vi inne i en 4veckors Hypertrofifas (6-10 reps beroende på övning ca 15 set/pass) där vi kör 4 pass styrka, ett ÅH pass och två uthållighetspass (HIIT/HIIT -).

    Ett HIIT i backe (max 150m) och ett med Agilitybanor anpassad för MV (dock inte HIIT ännu utan HIIT - typ 30/60 x 20-25 st).

    Efter denna fas kommer en ca 6veckor max och sedan 4-5 v power/konvertering.

    Min fråga är hur du ser på ett upplägg generellt för MV och de som du jobbar med.

    Sedan har jag svårt att bestämma vilka tester jag ska göra.
    Skulle gjort dem i veckan men skjuter det en vecka till för jag är lite osäker ännu. Vill iaf ha gjort dessa innan Max perioden startar.

    Har du någon bra erfarenhet att dela med dig? Ska tillägga att jag sökt många elitserieföreningar i ämnet men INGEN vill svara på mina frågor. Okunskap??

    Tack för inspirationen!!

    // Mathias

    SvaraRadera
  2. Okunskap? Ja, tyvärr ganska ofta. Om man inte delar med sig får man inget veta, är mitt motto. Så här kommer mina reflexioner, att lägga ut ett helt upplägg skulle spränga bloggermodulens maxgräns för antal tecken ett antal gånger ;-).

    Ditt upplägg ser ok ut, du verkar ha lärt din adept grunderna på ett utmärkt sätt. Du borde nog korta de olika perioderna hypertrofi (HH), maxstyrka (MxS), power (P) och poweruthållighet (PU)och varva dem flera gånger beroende på vilken nivå i utvecklingen din adept är (bra, medel, dålig bålstabilitet, balans, styrka i tre plan etc.). Glöm för guds skull inte smidighetsstyrkebalansövningarna med inriktning på att få vader, hamstrings- och sätesmuskulaturen tillräckligt elastiska både enskilt och som grupp för att inte utveckla en kompensatorisk lumbalkyfos med framtida disk-, höftleds- och bäckenledsproblematik med dagens moderna knä-/bensim/butterfly/sittteknik.

    Min erfarenhet är att man tappar för mycket av de olika kvaliteterna när man har för långa perioder. Själv är jag nere på 2-3 veckorsperioder i de olika faserna med mina erfarna adepter (både målvakter och utespelare). Inbördes ordningen emellan är dock precis som du beskriver HH-MxS-P-PU. Dom glider dock in i varandra, mer och mer.

    Testa gärna deras max-, explosiv- och snabbstyrka i frontbenböj, utfallssteg (ev. diagonala), marklyft (välj mellan traditionella eller sumo båda är relevanta), 5 m sprint med V-start/sidostart, SJ/CMJ-hopp och enbensböj samt stående överkroppspress, diagonala drag samt bålrotation.
    Testa poweruthållighet med mkt korta agilitybanor typ 5-10 m fram och tillbaka (vändningar eller bara sidledes och/eller kombinationer av dessa och/eller andra fram/tillbaka, sidledes, vertikala, upp och ner-övningar m.m.), välj vilket tidsintervall och hur många upprepningar du tycker är relevant för det du vill mäta (förslag 20-40 sek arbete, 20-40 sek vila, upprepa 3 ggr, räkna antal avklarade meter i varje intervall, det blir det anaeroba testvärdet man skall slå nästa gång).

    Utöver detta finns det mängder av olika agilitybanor och kombinationer av flera småmoment som fungerar utmärkt för att testa grenspecifik målvaktsuthållighet.

    Kom gärna till STAC och testa dina adepter, det blir väldigt uppenbart när man mäter effekt, sprint, hopp m.m. i Muscle Lab systemet. Plus att vi har en del erfarenhet av vad som behöver rättas till.

    Nu hinner jag inte mer i kväll, lycka till!

    SvaraRadera
  3. Hej igen!

    Tack för alla värdefulla tips! Grymt...Också tack för att det såg OK ut, betyder att man är på rätt väg i alla fall!

    STAC är intressant, det handlar mer om tid och penningfråga!!! Hoppas på att kunna komma inom en hyfsad snar framtid tillsammans med min adept.

    Tack igen! // Mathias

    SvaraRadera
  4. Tänker du på samma sätt kring korta perioder i uthållighetsidrotterna oxå? Där "försäsong" oftast är längre än för lagidrotter.

    SvaraRadera
  5. ...och vid konverteringen från maxstyrka, hur tänker du kring förhållandet styrkeuthållighet och power i planeringen?

    SvaraRadera
  6. Hej!

    Jag undrar en kort sak angående periodisering. Ofta pratar vi max antal veckor med mera. Är det inte antal pass under x tid som är intressant? Givetvis att passen har en god planering mellan varje gång osv. Hur många pass bör en muskelgrupp stressas under hypertrofi resp max fas?

    Hälsningar // Mathias

    SvaraRadera
  7. Hej Christian och Mali!
    Allt hänger på vad man vill utveckla/bygga på sin adept. Saknas det mycket muskelmassa och tvärsnittsarea för att kunna trimma via maxstyrka och powerträning, får man köra mera av det till att börja med.
    Om man samtidigt vill smyga igång maxstyrketräningen, kan man testa med att varva ett antal veckor av hypertrofi med någon eller några veckor maxstyrka och sedan tillbaka.
    Allt beror på vad man vill bygga, vem man har framför sig och vad man senare vill ha möjlighet att uppnå för resultatutveckling.
    Allt handlar till syven och sist om att bygga tillräckligt breda och stabila plattformar för nästa och nästa utvecklings-/träningsnivå.
    Offensiva tacklingar med bibehållen balans, kontroll över pucken, plit vision och ett blixtsnabbt avslut på fel ben, kommer inte över en natt. Talang hjälper dock till ;-).
    Nu måste jag skriva en ny blogg om laget som bankade skiten ur sig på STAC i kväll.

    SvaraRadera